Rüzgâra yatırım yapan kazanıyor
Rüzgâr enerjisinde gerekli kanuni değişiklikleri yapan İspanya yerli üreticisini destekledi. Bu sayede üretimini artıran İspanya..
Rüzgâr enerjisinde gerekli kanuni değişiklikleri yapan İspanya yerli üreticisini destekledi. Bu sayede üretimini artıran İspanya..
Rüzgâr enerjisinde gerekli kanuni değişiklikleri yapan İspanya yerli üreticisini destekledi. Bu sayede üretimini artıran İspanya, Avrupa’nın en büyük rüzgâr enerjicisi ünvanına sahip oldu. Sektör temsilcileri aynı çalışmayı Türkiye’den de bekliyor
Su, güneş, dalga ve biokütlenin de aralarında bulunduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen rüzgar yatırımcısına kazandırıyor. Gerekli kanuni değişikliklerin yapılması ve yerli üreticinin desteklenmesi halinde çevreci ve ucuz bir enerji kaynağı olan rüzgar yatırımcısını ihya ediyor. Bu konudaki en son örneğin İspanya olduğunu söyleyen SoyutWind Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, “İspanya yaptığı çalışmalarla Almanya'nın elinden ‘en büyük rüzgar enerjisi üreticisi’ ünvanını aldı. Bunu ülke genelinde topyekün yaptıkları çalışmalarla elde etti. İlk olarak İspanya Rüzgar Enerjisi Birliği, İspanyol rüzgar şirketlerinin bulunduğu bir katalog yayınladı. Gamesa, Alstom ve Acciona gibi önde gelen türbin imalatçılarından lojistik firmalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan katalogda 200'den fazla işletmeye yer verildi. Yine İspanya Rüzgar Enerjisi Birliği editörlüğünde Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Enstitüsü, Renewables Made in Spain markası altında bir rehber geliştirdiler. Rehber sayesinde ulusal teknoloji geliştirme merkezleri ve işletmelerin güçleri konusunda farkındalık yaratıldı” dedi.
Almanya’yı geçti
Bunun sonucunda İspanya’nın Avrupa'nın en büyük rüzgar üreticisi haline geldiğini açıklayan Çolak, “İspanya'nın rüzgar çiftliklerinden elde edilen elektrik üretimi 2010 yılında 42,976 GWh oldu. Böylece İspanya, aynı yıl içerisinde rüzgar çiftliklerinden elde edilen elektrik üretimi 36,500 GWh olan Almanya'yı ilk defa geçmiş oldu. Bu durumu daha da ilginç hale getiren Almanya'nın kurulu kapasitesinin İspanya'dan daha fazla olması. 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle Almanya'nın kurulu kapasitesi 27,214.7 MW iken İspanya’nın kurulu kapasitesi 20,676 MW” diye konuştu.
Türkiye örnek alabilir
Aynı başarıyı Türkiye’nin yakalamasının hayal olmadığını ifade eden Ali Çolak, “Türkiye teorik olarak baktığınızda elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını rüzgardan karşılayabilir. Bunun için gerekli potansiyel var. Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, İskenderun, Çatalca ve Silivri rüzgar potansiyeli açısından son derece zengin yerler” açıklamasında bulundu.
Rüzgar enerjisinde Türkiye’nin şuanda 2 bin megawat kurulu gücü olduğunu ifade eden Çolak sözlerini şöyle tamamladı:
“Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023’te bunu 20 bin megawata çıkarmak için çalışmalar yapılıyor. Türkiye’nin hedefi ise uzun vadede 98 bin megawatlık kurulu güce ulaşmak. Devlet nezdinde gerekli yatırımların yapılması ve desteğin verilmesi durumunda Türkiye 98 bin megawatlık kurulu güce çok kısa sürede ulaşır ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtulur.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.