Salih Dönmez; Türkiye’nin Önünü Açacak Çalışmalar Hangi Alanda Olursa Olsun; Ancak Ar-Ge İle Mümkün
2006 yılında farklı disiplinleri birleştiren bir yapı ortaya koymak üzere, dört ortakla kurulan Teknoplan..
2006 yılında farklı disiplinleri birleştiren bir yapı ortaya koymak üzere, dört ortakla kurulan Teknoplan; elektrik, otomasyon, makine, bilişim alanlarında mühendislik hizmeti vermek ve bu alanlara hitap eden her türlü imalat, montaj, işletme, bakım, revizyon, program yazılım, malzeme temini konularında sektörlere hizmet vermek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacı hizmetlerine devam ediyor.Teknoplan Satış Müdürü Salih Dönmez ana misyonlarını, “İleri ve pratik mühendislik çözümleri sunarak müşteri memnuniyetini ön planda tutan hizmet vermek ve sektöre hitap eden yeni teknolojik ürünler geliştirmek, kaliteli ve ilkeli çalışma anlayışıyla sektörde müşterilerimizin ilk tercihi olmak” olarak tanımlıyor.
Firmanızın bünyesinde müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?Teknoplan; ağırlıklı olarak demir çelik sektöründe makine, makine ekipmanları imalatı, makine ve ağır (taşınması mümkün olmayan) makinelerin yerinde revizyonları, otomasyon ve otomasyon revizyonları, endüstriyel sistem yazılımları konularında hizmet sunmaktadır.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?Yaptığımız işler ve ürünlerimiz ağırlıklı olarak demir çelik sektöründe kullanılmaktadır. Bugüne kadar 40 civarında tasarım ve imalat projesi gerçekleştirdik. Yurtiçinde Kardemir, Tosçelik, Tatmetal ve Çınar Boru referanslarımızdan bazılarıdır. Ayrıca yurtdışında, Meiser-Almanya, Schütz-Almanya, Tubecon-G.Afrika ve ITR-İran firmalarına hizmet sunduk.
Sektörde gözlemlediğiniz sorunlar nelerdir?Sektörün en büyük sorunu yabancı firma tercihi ve Çin ile rekabet edememedir. Almanya gibi bir ülkeye teknoloji ihraç eden bir firma olarak, bu sektörde yer alan, özellikle büyük firmaların makine imalatı, mekanik revizyon ve özellikle otomasyonla yazılım alanında yerli firmaları tercih etmeleri gerekirken, yabancı firmaları daha yüksek meblağlar ödeyerek tercih etmelerini anlamakta güçlük çekmekteyiz. Oysa yeni teknolojik ürünler geliştirmek kaliteyi birinci planda tutan Teknoplan firması, Kardemir’de örnek bir projeye imza atmıştır.
Çin’in her sektörde olduğu gibi bizim çalışma alanımızda da düşük maliyetlerle hizmet sunması rekabet ortamında zorlanmamıza sebep olmaktadır. Hükümetimiz bu sektörde yerli firmaların tercih edilmesini ya da yerli ortaklarla beraber çalışılmasını teşvik edecek önlemler alması, özellikle cari açığın kapanması yönünde çok faydalı olacaktır.
Son çeyreğine geldiğimiz 2012 yılı firmanız açısından nasıl geçiyor?2012 yılı ilk altı ayının firmamız açısından verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Daha önce başlamış olduğumuz Bakka destekli Ar-Ge projemizi tamamladık. İleriye dönük planlarımızı gerçekleştirebilmek için Karadeniz Ereğli organize sanayinde almış olduğumuz sekiz dönümlük araziye yapılacak olan 1.500 m²’lik iki holden birisinin inşaatına başlamış bulunmaktayız. İkinci altı ayda hol inşaatını bitirerek kendi binamıza taşınmayı hedefliyoruz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?Kısa vade de özellikle demir çelik sektörü açısından cari açığı tetikleyen kalemlerden olan yurtdışından teknoloji ve ekipman transferinin önüne geçecek projeler ve imalatlarımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz. Uzun vadede enerji sektörü içerisinde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bugüne kadar iki adet TÜBİTAK ve bir adet Kalkınma Ajansı destekli Ar-Ge projesi üreten firmamız Ar-Ge çalışmalarının bilincinde olarak bu alandaki gayretini yeni ürünlerle devam ettirecektir. Türkiye’nin önünü açacak çalışmalar hangi alanda olursa olsun ancak, Ar-Ge ile mümkün olduğunun bilincinde olarak, “Geçmişte Ar-Ge ve gelecekte Ar-Ge” diyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.