Şimşek: Kapalı ekonomi olsaydık Çin'in iki katıydık
Maliye Bakanı Şimşek, "Kapalı bir ekonomi olsaydık, Çin'in iki katı büyüme hızına ulaşmıştık" açıklamasında bulundu
Maliye Bakanı Şimşek, "Kapalı bir ekonomi olsaydık, Çin'in iki katı büyüme hızına ulaşmıştık" açıklamasında bulundu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York'ta Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) - Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) ev sahipliğinde gerçekleştirilen onur konuğu olarak katıldığı programda ''Kapalı bir ekonomi olsaydık, Çin'in iki katı büyüme hızına ulaşmıştık'' dedi.
Amerika'da yerleşik Türk işadamlarının iştirak ettiği toplantıda, Türkiye'nin yükselen ekonomik grafiğini anlatan Bakan Şimşek, son bir yıldır biraz frene bastıklarını söyledi. Şimşek, kriz sonrası iç talep patlaması yaşandığını hatırlatarak, ' yılında yüzde 8,5 büyüme yaşadık. Kapalı bir ekonomi olsaydık Çin'in iki katı büyüme hızına ulaşmıştık'' diye konuştu.
Türkiye'nin markalaşması konusunda dışarıda yaşayan Türk toplumlarının büyük katkısı olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, Türkiye'nin marka değeri açısından dünyada 19. sıraya yükseldiğini, bu konuda daha çok çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye algısının çok hızlı değiştiğine dikkati çeken Bakan Şimşek, toplantıdaki Türk işadamlarına şöyle seslendi:
''Başarılarınızın Türkiye'ye yansımaları çok olumlu oluyor. Amerikan milletvekilleri arasında Türk dostluk grubu sayısının 155 olduğunu öğrendik. Bunlar bizi gururlandırıyor. Milli konularda hep beraber çalışmamız lazım. Bu tür yapılanmalar sizin buradaki iş yapılanmamız için çok önemli.''
Son yıllarda 'Türkiye reform konusunda yavaşladı' şeklindeki eleştirilerin doğru olmadığını ifade eden Şimşek, gerçekten mikro anlamda birçok çalışma yapıldığını, son 10 yılda Türkiye'den ülke dışına çıkan yatırım miktarının 18 milyar dolara ulaştığını ve bu çalışmalar sayesinde Türkiye'nin rekabet gücünde dünyada 43. sıraya yükseldiğini kaydetti.
Bakan Şimşek, yolsuzluk algısı en yüksek ülkeler sıralamasında da 183 ülke arasında Türkiye'nin 61. sıra ile birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesini geride bıraktığını hatırlattı.
Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent de Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olduğu Dünya Türk İş Konseyi'ne (DTİK) ilişkin, parçası olduğu bu hareketin ivmesinin sonuçlarının alındığını görmekten mutlu olduğunu söyledi.
''Nihai hedefimiz, Türkiye'nin yurtdışındaki yüksek imajının daha da yükseğe çıkmasına öncülük etmek'' diyen Kent, Türkiye'nin yükselen bir marka olduğunu, ekonomisi ve kamu maliyesi ile herkesi kıskandırdığını belirtti. Yurtdışındaki Türk girişimcileri söz konusu çatı kuruluşlara üye olmaya çağıran Kent, Türkiye'nin bu ticari atılımlarının Amerika'da da başarıya ulaşması için bu ülkedeki Yunan lobisi ile rekabet etme gücünün artırılması gerektiğini vurguladı.
DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da yurtdışındaki Türk toplumunun artık göçmen işçi topluluğu olmadığını, 90 ülkeden 2 bin 200 Türk girişimcinin aynı çatı altında birleşip ülkesi için neler yapabileceğini konuşur hale geldiğini anlattı. Yırcalı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın kurulması ile daha örgütlü hareket etme imkanına kavuştuklarını belirtti. ''İlk üç yıl farkındalığımızı artırmaya ve politikamızı belirlemeye ayırmıştık, önümüzdeki üç yıl faaliyet yılı olacak'' diyen Yırcalı, 5 alanda 50'den fazla hedef içeren bir eylem planı hazırladıklarını söyledi.
Koç Holding Onursal Başkanı ve DTİK Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Koç, DTİK Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Hikmet Ersek, Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) Başkanı Celal Seçilmiş ile birçok Türk ve Amerikalı saygın işadamının bulunduğu toplantıda, daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e hediye verildi ve toplu fotoğraf çektirildi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.