Steel Focus 2010 Çelik Konferansı Çırağan Palace Kempinskide düzenlendi
Steel Business Briefing'in 24 Şubat 2010 tarihinde Çırağan Palace Kempinskide düzenlediği Steel Focus 2010 Çelik Konferansı başarıyla gerçekleştirildi.
Steel Business Briefing'in 24 Şubat 2010 tarihinde Çırağan Palace Kempinskide düzenlediği Steel Focus 2010 Çelik Konferansı başarıyla gerçekleştirildi.
Steel Business Briefing'in 24 Şubat 2010 tarihinde Çırağan Palace Kempinski’de düzenlediği Steel Focus 2010 Çelik Konferansı başarıyla gerçekleştirildi. Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çelik üreticileri, tedarikçiler ve çelik tüketen önemli firmaların üstü düzey yöneticilerinin katıldığı konferansta 2009 yılı masaya yatırıldı ve 2010 beklentileri tartışıldı.
ERDEMİR, İSDEMİR, Çolakoğlu, İçdaş, İzmir Demir Çelik A.Ş, Habaş, Ege Çelik, Corus, Kaptan Demir Çelik, Kibar Dış Ticaret, Kocaer Haddecilik, MMK Atakaş, Nursan, Energy Holding Steel Division, Tezcan Galvaniz, KMC, AMDS Rozak, Schmolz-Bickenbach Çelik A.Ş., AYGAZ A.Ş, Borusan Mannesmann, Borçelik, Kerim Çelik, Prokan Çelik, Linkas Steel, Promeks Steel, IMT Trading, Pala International, Metinvest, Kama Dış Ticaret, A.M. Taher (UAE), Anglo American (Güney Afrika), Attieh Steel (S. Arabistan), Belgian Scrap Terminal N.V (Belçika&Türkiye), Cares UK (İngiltere), Geomet (Gürcistan), Gerdau (Brezilya), Hidada (S. Arabistan), La Metal (Lübnan), Luckyworld Ltd. (Çin), Mechel Trading AG (İsviçre), Ningbo Future (Çin) ve daha adını sayamadığımız bir çok firmanın üst düzey yöneticileri birbirleriyle tanışma fırsatı buldular ve önemli ön görüşmeler yaptılar.
Bölgesel ve Yerel Pazar Dinamikleri
Steel BB Şef Editörü Roger Manser’in moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda Borusan Mannesmann Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu, İçdaş A.Ş. İhracat Departmanı Müdürü Taylan Karagül ve KMC(Kayseri Metal Center) Başkan Yardımcısı Serkan Gürler konuşmacı olarak yer aldı. Bölgesel ve Yerel Pazar Dinamikleri başlıklı oturumda Türkiye hammadde ve çelik sektörlerinin orta – uzun vadede karşılaştığı en önemli global, bölgesel ve yerel trendler ele alındı.
Yarı Mamuller ve Hammaddeler
Verilen kahve arasında sonra ikinci oturuma geçildi. Yarı Mamuller ve Hammaddeler başlıklı bu oturumda Çolakoğlu Metalürji A.Ş. İhracat Müdürü Koray Günay, Ege Çelik End. San ve Tic. A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Mete Bülent Adalı ve Reukema Recycling (Hollanda) Satış Koordinatörü Murat Bayram konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar; hurda tedarikinin geleceği, global kütük ve slab pazarlarında yaşanan gelişmeler, global yarı mamul talebinde beklenen muhtemel artış ve Türk elektrik ark ocağı üreticileri için olası alternatifler üzerinde değerlendirmeler yapıldı.
İthalat ve İhracat Trendleri ile Fırsatlar
Borusan Mannesmann Boru’nun sponsorluğunu üstlendiği öğle yemeğinin ardından İthalat ve İhracat Trendleri ile Fırsatlar başlıklı oturuma geçildi. Oturumda Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Serdar Koçtürk, MMK Atakaş Metalürji San. Tic. Liman İşl. A.Ş. Satış Müdürü Cem Üstün ve Promeks Steel Inc. Satış Müdürü Görkem Bolaca; global finansal krizin neden olduğu dünya ticaret akışındaki değişiklikleri konuştular. Türkiye’nin 2011’de net ihracatçı konumuna geçeceğini dile getiren konuşmacılar; yassı çelik sektöründe faaliyet gösteren yerli üreticilerin ve tedarikçilerin ihracata yönelmelerinin gerekliliğine değindiler.
Türk tesislerin üretim kesintileri
Yassı ve uzun mamulde Türk üreticilerin ve tedarikçilerin son 10 yılda gerçekleştirmiş olduğu ihracatların rakamsal verilerini dinleyicilerle paylaşan Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Serdar Koçtürk, Türk üreticilerin üretim kesintileri sorununa da değindi. Koçtürk, Türk çelik tesislerinin ham madde maliyetlerindeki artışları satış fiyatlarına yansıtamaması durumunda, üretim kesintilerine devam etmek zorunda kalacaklarını vurguladı. Demir cevheri sözleşme fiyatlarının belirlenmesi için yürütülen görüşmelerin hızla çözüme kavuşmasının, pazarda çelik üretiminde kullanılan ham maddeler açısından istikrar sağlayacağını kaydeden Serdar Koçtürk; aksi takdirde, hurda ile nihai mamullerdeki fiyat dalgalanmalarının muhtemelen devam edeceğinin altını çizdi.
Hammadde maliyetlerindeki artış kaçınılmaz oldu
Demir cevheri sözleşme fiyatının bugünkü spot fiyatlara göre yükseleceğini belirtmenin gerçeği yansıtmayabileceğini, bugünkü spot fiyatların yeni referans fiyatlarla doğrulanacağını belirtmenin ise daha doğru bir pazar yaklaşımı olacağını dile getiren Koçtürk, “Ham madde maliyetlerindeki artışın kaçınılmaz oldu ve fiyatlar üzerindeki baskı büyük ihtimalle devam edecek” dedi. Koçtürk, bu nedenle Türk çelik üreticilerinin üretimlerinin kısması gerektiği uyarısında bulundu.
Kütük ihracatı inşaat demirine göre iyi durumda
Mevcut ihracat pazarlarının, Türkiye'de bugünkü üretim seviyelerini desteklemeyeceğine dikkat çeken Serdar Koçtürk, “Türk inşaat demiri ihracatları bölgede yükselen korumacı politikaların yanı sıra Orta Doğu talebindeki daralmadan da etkilendi. Buna karşı, kütük ihracatları inşaat demirine göre daha iyi seyir izledi” dedi. Koçtürk, talebin düşük seyretmesi nedeniyle nihai mamul fiyatlarının ham madde maliyetlerindeki artışı yansıtamadığını ve bu durumun da fabrikalar için üretimin kesintisini daha önemli bir hale getirdiğini söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.