Steve S. Yang,Türkiye ilk çocuğumuz ama bir türlü büymedi.
Hyundainin Avrupadan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Chang Seok Im Türkiyenin kendi otomobilini yapabilecek büyüklükte bir ülke olduğuna inandığını söyledi.Otomobil yapacaksanız işe motordan başlayın dedi.
Hyundai Motor Company Dünya Başkanı Steve S. Yang, bir ihracat limanı olarak gördükleri Türkiye’de daha fazla yatırım yapmayı çok istediklerini, bunun için yoğun çalışma içinde olduklarını, ancak yeni yatırım için yerine getirilmesi gereken en önemli şartın Türkiye’nin Güney Kore ile serbest ticaret anlaşmasını bir an önce imzalaması olduğunu söyledi. Yang, “Türkiye gerçek bir ihracat ülkesi olmabilmek için sadece Güney Kore’yle değil, etrafındaki tüm komşularıyla müzakereleri süren anlaşmaları da tamamlayarak, bu ülkelere yapılan ihracattaki gümrük vergisi engellerini de bir an önce aşmalı” dedi.
TÜRKİYE İLK ÇOCUĞUMUZ AMA BİR TÜRLÜ BÜYÜMEDİ
Geçtiğimiz hafta Türkiye’den bir grup gazeteciyi Güney Kore’de kabul eden Hyundai Motor Company üst düzey yöneticileri, Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesinden, Türkiye’de yeni yatırımların hangi şartlarda yapılacağına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundular. 2002-2004 yılları arasında Türkiye’de Hyundai Assan’da Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Dünya Başkanı Steve S. Yang Kore dışında açtıkları ilk fabrika olan Türkiye’nin ilk çocukları olduğunu, ancak çeşitli nedenlerle bir türlü büyüyemediğini anlattı. Young 1997 yılında kurulan fabrikanın henüz ikinci yılında büyük depremi, ardından gelen 2001 büyük krizini yaşadığını ifade ederek, pazarın yüksek vergilerle bastırılmasının da büyümeyi engellediğini iddia etti.
AB İLE ANLAŞTIK ARTIK SIRA TÜRKİYE’DE
Türkiye’nin Hyundai için öneminin büyük olduğunu ifade eden Young, ancak bu önemin işe çevrilemediğini kendine has üslubuyla anlattı. Türkiye’nin Güney Kore’yle tıpkı Avrupa Birliği’nin yaptığı ve bu yılın Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan Serbest Ticaret Anlaşması yapması gerektiğinin altını çizen başkan, “Türkiye’nin önemininin gerçekten işe dönüşebilmesi için bu anlaşmanın mutlaka imzalanması gerekli dedi. Türkiye’nin Güney Kore’yle gümrüksüz ticaret yapılabilmesinin yollarını açması halinde alacağı yatırımların sayısı ve büyüklüğünün de artacağını dile getirdi.
TÜRKİYE’DE ALİ KİBAR’A İHTİYACIMIZ VAR
Hyundai-Assan ortaklığında yüzde 70-30 olan hisse dağılımının, son sermaye artışında yüzde 85-15 olarak değişti. Hyundai’nin Türkiye dışında hiçbir ülkede ortağının olmamasının gelecekte tesisin tamamına sahip olmak istediği şeklinde yorumlanıp yorumlanmayacağı sorusunu başkan Yang kesin bil dille “hayır” diye cevapladı. Türkiye’de Ali Kibar’a ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Yang, “hisse dağılımının değişmesi gibi planımız yok.” dedi.
Sadece ihracat için yatırım yapılmaz
Avrupa’dan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Chang Seok 1.6 litrenin üzerindeki araçlardan yüksek vergi alınmasının yatırımları ve endüstriyi sınırladığını belirterek “Bir araca iç pazardan talep olmazsa, sadece ihracat için yatırım yapılmaz. Avrupa pazarına yönelik üretilecek olan araçların, Avrupalı müşterilerin talep ettiği motor seçenekleriyle çıkması için Türkiye iç pazarında da talep edilmesi gerekir. Ama biz iç pazara bakarak yatırım kararı alsaydık, sadece yüzde 10’unu iç pazarda sattığımız i20’yi de üretmezdik.” dedi.
Dünyadaki 6 üreticinin arasına girmek zor
Hyundai Dünya Başkanı Steve S. Yang Türkiye’nin kendi otomobilini üretip üretemeyeceğine ilişkin sorulara doğrudan cevap vermek yerine, bu işin zor olduğunu çarpıcı bir örnekle anlattı. Yang şöyle konuştu: “Dünyada otomobili üreten ülke sayısının 6 (Almanya, Fransa, İtalya, Amerika, Japonya ve Kore) . Bunların dışındakiler ise üretim yaptığı halde üretici sayılmak için hâlâ mücadele veriyor, ancak henüz kabul görmediler. Büyük bir iç pazar potansiyeli olan Çin ve Hindistan’ın da dünya pazarlarında işi çok zor. Çünkü bu 6 ülke sahip oldukları teknolojiyi kendi ülkelerinin dışına çıkarmayı istemezler.”
Otomobil yapacaksanız işe motordan başlayın
Hyundai’nin Avrupa’dan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Chang Seok Im Türkiye’nin kendi otomobilini yapabilecek büyüklükte bir ülke olduğuna inandığını söyledi. Ancak Seok, Türkiye’yle aynı yıllarda otomotiv sektörüne giren Kore’nin bugün dünyanın en büyük 6 otomotiv ülkesinden biri olmasının asıl nedeninin, işe temelden başlanması olduğunu söyledi. Kore’de 70’lerin başında start alan otomotivin ilk yatırımcılarının çelik imalatçıları olduğunu hatırlatan Seok, bugün bu işi yapmak isteyen Türkiye’nin işe mutlaka motordan başlaması gerektiğini belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.