Sürdürülebilir yazılımlarımız ile yaratıcı çözümler üretiyoruz
1993 yılında İstanbulda kurulan Tilcomp, 28 yıldır kesintisiz faaliyetlerini sürdürüyor.
1993 yılında İstanbulda kurulan Tilcomp, 28 yıldır kesintisiz faaliyetlerini sürdürüyor.
Tilcomp Genel Müdürü Hegi Ziver ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Sürdürülebilir yazılımlarımız ile yaratıcı çözümler üretiyoruz”
Tilcomp’u tanıyabilir miyiz? Kısa tarihçeniz ve bugünlere gelişiniz hakkında neler söyleyebilirsiniz.
1993 yılında İstanbul’da kurulan Tilcomp, 28 yıldır kesintisiz faaliyetlerini sürdürüyor. ERP, MRP ve Kurumsal Kalite ve Risk yazılımları konusunda Türkiye’nin yerli sermaye ile kurulmuş en eski yazılım şirketlerinden biri olarak kurulduğumuz günden bugüne yurt içinde ve yurt dışında sayısız yazılım projeyi başarı ile tamamladı.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Tilcompne kadar bir yazılım şirketi olarak görülse de aslında bir Ar-Ge şirketi. Bunun başlıca nedeni proje bazında çalışmamız, yani bizim bir paket programımız yok, her müşterimiz için ihtiyaçları doğrultusunda farklı çözümler üretiyoruz. Müşterilerimizin süreçlerini, ihtiyaçlarını inceliyor, sıkıntılarını belirliyor ve onlara maksimum fayda sağlayacak özel çözümler üretiyoruz. Tüm yazılımlarımızın bizim tarafımızdan üretildiğinden ve esnek altyapımızdan kaynaklı yaratıcı çözümler üretme imkanımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Aynı zamanda müşterilerimizin yeni yatırım ve büyüme kapasitelerine bağlı ihtiyaç duydukları eklemeler ve değişiklikleri süratli olarak mevcut yazılımımıza ekliyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Tilcomp olarak üretim ve sanayi odaklı çözümler üreten bir şirketiz. Başlıca sektörlerimiz Demir,Çelik, Plastik, Ambalaj, Bant, Tekstil,Çorap, Kimya ve Petrokimya sektörleri…
Çelik sektörü için yazılım çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Demir çelik sektöründe gerek yassı mamul, uzun mamul, özel çelikler, boru, profil üretimi ve ticareti yapan şirketlere yönelik farklı çözümlerimiz mevcut. Sıcak soğuk haddehaneler, çelik servis merkezleri, talaşlı imalat yapanlar ve sadece demir çelik ticareti yapanlara yönelik farklı çözümlerimiz var.
Çelik için Barkodlu Stok Takip yazılımımız sadece demir çelik ticareti yapanlara yönelik düşük maliyetli bir yazılım.
Çelik Servis Merkezi Yazılımımız, soğuk hadde ve çelik servis merkezlerine yönelik tekliften sevkiyata üretim dahil tüm süreçlerini takip eden MRP II (Malzeme İhtiyaç Planlaması) çözümümüz. Kapsamı, esnek yapısı ve rekabetçi fiyatı açısından şu anda mevcut en iyi çözümlerden biri.
Çelik için ERP daha büyük işletmelere sunduğumuz tam kapsamlı bir ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümümüz.
Sac ve teneke baskıcılarına, kalıp üreticilerine, krom galvaniz kaplama tesislerine yönelik çözümlerimiz de mevcut. Ayrıca Kurumsal Kalite ve Risk yazılımımız yukarıda bahsettiğim tüm yazılımlarımız ile entegre çalışmakta.
Çevreci yazılım nedir? Tilcomp’un bu konudaki çalışmaları neler?Okuyucularımız için bizleri bilgilendirir misiniz?
Sürdürülebilir kalkınmanın öneminin bilincinde olarak 2015 yılında Tilcomp olarak sürdürülebilirlik politikalarımızı belirledik. Bu doğrultuda 2016 yılından başlayarak sürekli çalışıyoruz.
Sürdürülebilirlik politikamızın hedeflerini 3 aşamalı olarak belirledi
Tilcomp çalışma ortamı:
Yazılımlarımızın geliştirildiği ortamın çevreci ve sürdürülebilir bir ortam haline getirmek ilk hedefimizdi. Bu doğrultuda binamızı ve ekipmanlarımızı çevre dostu haline getirdik ve bence en önemlisi çalışanlarımızın çevreci yaşamı hayat tarzı haline getirmelerini sağladık.
Yazılımlarımızın kurulum, eğitim ve destek süreçleri:
Müşteri ziyaretlerinde ve işe gelişteki fosil yakıt tüketimimizi ve dolayısı ile karbon ayak izimizi azaltmak adına bu işlemlerin zorunlu olmayanlarını uzaktan yapar hale geldik.
· Yazılımlarımız yani ürünlerimiz:
Yazılımlarımızı çevreci hale getirmek üzere çalışmalara başladık. Bu süreçteki hedefimiz yazılımlarımızın kullanıldığı bilgisayarlarda ve veri saklama merkezlerinde ulaşılabilecek en düşük enerji tüketimini sağlamak, ayrıca yazılımlarımızı kullanan son kullanıcıları bilinçlendirmek. 2020 yılı başından itibaren tüm yazılımlarımızı bu kriterlere uygun geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz.
Hedeflerimizin büyük bir çoğunluğunu 2021 yılı başında tamamlamış olmamızın mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra da yaptıklarımız ile yetinmeyip çevre ve sürdürülebilirlik adına daha iyisini yapmaya devam edeceğiz.
Şirket olarak Covid 19’a karşı almış olduğunuz önlemler neler oldu? Bu süreci nasıl geçiriyorsunuz? Üretimde aksamalar veya yavaşlamalar oldu mu?
Covid 19 sürecini başından itibaren çok önemsedik, çalışanlarımızın sağlığını hep ön planda tuttuk. Tabi bunda sektörümüzün diğer sektörlere nazaran avantajı olduğunu da söylemem lazım. Mart 2020 ortalarından başlayarak sürekli evlerden çalışıyoruz. Şirkete sadece belirli sayıda nöbetçi ve gelmesi zorunlu olanlar geliyorlar. Zoom, Teamsartık hayatımızın bir parçası oldu, müşteri ziyaretlerimizi ancak zorunlu durumlarda yapıyoruz. Tüm destek, kurulum ve eğitim süreçlerimizi mümkün olduğu kadar uzaktan yapıyoruz.
Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında zaten hazırlamış olduğumuz altyapımız yüzünden bizden kaynaklı üretimde aksamalar yaşamadık, hatta uzak mesafelerden işe gelen arkadaşlarımızda verim artışı dahi yaşadık. Bir tek okulların kapalı olmasından kaynaklı evde çocuğu olan arkadaşlarımız bu süreçte evde çalışmakta zorlandılar.
Mevcut yatırımlarınız, ileriye dönük proje ve hedefleriniz ile ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?
Tüm yazılımlarımızda sürdürülebilirlik adına yapılması gereken değişikliklerimizi tamamladık. Artık çok daha verimli, çevre ve kullanıcı dostu olarak çalışıyorlar. Endüstri 4.0 çalışmalarımızı da tamamlamıştık, bu süreç yalnız yazılım ile olmuyor aynı zamanda müşterilerimizin mevcut makine parkurlarını Endüstri 4.0’a uyumlu hale getirmeleri veya yenilemelerini içeriyor, kısmi olarak ilk çalışmalarımıza başladık.
İleriye yönelik iki adet hedefimiz var;İlki yazılımlarımızın tüm süreçlerinin tablet veya cep telefonları gibi mobil cihazlar üzerinden kullanılması, şu anda dışardaki satış elemanları veya depo, sevkiyat gibi birimler zaten aktif olarak kullanıyorlar ama bizim öngörümüz artık tüm birimlerin yakın gelecekte tamamen mobil olarak ses destekli çalışacaklar…
İkinci olarak yapay zeka... Kullanıcı alışkanlıklarını inceleyen, öneri ve kolaylıklar sunan bir yazılım geliştirmek üzerine çalışmalarımız sürüyor. Bu çok kapsamlı ve uzun süre alacak bir süreç, yapılabileceklerin de sınırı nerede ise yok, her gün farklı bir fikir üretebiliyorsunuz. Yapay zeka uygulamalarımızın belli bölümlerini çok yakında yazılımlarımıza entegre edeceğiz, kullanıcılardan alacağımız geri dönüşler ve öneriler doğrultusunda diğer süreçleri de şekillendirmeyi planlıyoruz.
2020 yılı firmanız açısından nasıl geçiyor? Yıl sonu için öngörüleriniz neler?
2020 yılı pandeminin başlaması ile zor geçecek diye düşünürken, beklemediğimiz kadar iyi geçti. Uzun süredir ulaşmaya veya girmeye çalıştığımız, yazılım için ikna etmekte zorlandığımız şirketler bu süreçte yazılım istiyoruz diye kapımızı çaldı. Bu süreç bugüne kadar devam ediyor. Şu an için yıl sonuna kadar doluyuz, hatta 2022 kapasitemizin belirli bir bölümünü dahi doldurduk.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
İyi bir yazılımın nasıl olması gerektiğinin tamına bakacak olursanız Etkin, Güvenilir, İşlevsel ve Ulaşılabilir olduğunu görürsünüz. Biz Tilcomp olarak bu kriterlere Yaratıcı, Kullanıcı ve Çevre Dostunu da ekledik. 28 yıldır Tilcomp yazılımlarının bugünkü haline gelmesinde emeği geçen tüm eski ve mevcut çalışanlarımıza, yazılımlarımızı kullanan tüm iş ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca bu röportaj imkanını bana verdiğinizi için size ve Demir Çelik Store dergisine teşekkür etmek istiyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.