Talaşlı imalat ve kalıpçılık alanında gelişmeyi hedefliyoruz
TAKPA MAKİNA Genel Müdürü Mustafa Candan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
TAKPA MAKİNA Genel Müdürü Mustafa Candan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
1963 Bursa doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa’da tamamladıktan sonra 1987 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldum. 2000 yılı başında firmamız TAKPA’da göreve başladım. Şu an itibariyle ortağı da olduğum şirketimizin yönetimini yürütüyorum. Firmamız TAKPA’ya gelince; kuruluş yılı olan 1986 senesinde ilk olarak takım tezgahları satışı ile başlayan ticari hayatına bugün itibariyle genel olarak talaşlı imalat ve kalıp sektörüne yönelik başta tüm makine, ekipman, kesici-tutucu takımlar ve diğer sarf malzemeleri olmak üzere binlerce ürün çeşidinin satışını yapmak suretiyle sanayimize hizmet vermekteyiz.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Yukarıda da özetle bahsettiğim gibi, firmamızın faaliyet alanı temel olarak talaşlı imalat ve kalıp imalatı olmaktadır. Bu meyanda 4 ana ürün grubunun satışını yapmaktayız. Bunlar;
A- TÜM METAL İŞLEME MAKİNALARI VE TAKIM TEZGAHLARI,
B- MAKİNA EKİPMANLARI,
C- KESİCİ, YONTUCU VE TUTUCU TAKIMLAR,
D- TÜM STANDART VE ÖZEL KALIP ELEMANLARI SATIŞI olmaktadır.
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Çok dinamik bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu nedenle sürekli olarak yenilikleri takip etmek ve sanayimizin hizmetine sunmak durumundayız.
Referans olarak TOFAŞ, RENAULT, TOYOTA, DURMAZLAR, BAYKAL, BEYÇELİK, AKA OTOMOTİV, PRROFİL SANAYİ, ÖZTUĞ OTOMOTİV, YPS, KAS KALIP gibi ve daha çalıştığımız yüzlerce firmayı örnek gösterebiliriz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Metal işleyen ve metale şekil veren tüm endüstri kuruluşları ki bunların başında makine ve kalıp imalatçıları gelir, bizim faaliyet alanımıza girmektedir.
Sektöre sunduğunuz en yeni ürünlerinizden, özelliklerinden ve getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?
Yukarıda sektörün dinamizminden bahsetmiştim. Hal böyle olunca temel olarak iki aşamalı bir çalışmada da bizim bulunmamız gerekiyor; Birincisi sektörün gelişen ihtiyaçlarını ve bu gelişmelere cevap verecek yenilikleri sürekli olarak takip etmeli ve ikinci olarak da buna çok hızlı reaksiyon göstererek bu yenilikleri sanayinin hizmetine anında sunmanız gerekir. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz.
Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar neler?
Belki ilginç gelecek ama firma olarak bizim Pazar payımızı arttırmak gibi temel bir düşüncemiz yok. Temel amacımız nitelikli bir firma haline gelmek ve tüm genel ve spesifik durumlarda müşterilerimiz için çözüm ortağı konumunda olmaktır. Bu duruma gelebilmek işin tabi ki bize hitap edecek tüm fuar, seminer eğitim faaliyetleri ve diğer etkinlikleri yakından takip etmeye büyük gayret gösteriyoruz.
Türk kalıpçılık sektörünün son dönemdeki gelişim grafiğini bizler için yorumlar mısınız? Sizce sektörün gelişmesi adına neler yapılabilir?
Türk kalıpçılık sektörünün alacağı çok yol olduğunu düşünüyorum. Geldiğimiz nokta çok kötü değil, fakat biz bu anlamda takip eden değil de takip edilen bir ülke olayı hedeflemeliyiz. Bunun için de EĞİTİM/Ar-Ge ‘ye çok fazla önem vermeli, dinamik ve yaratıcı iş gücümüzü bu anlamda daha da geliştirmeliyiz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Kısa vadede sürekli bir eğitim faaliyeti içindeyiz. Kendimizi ve personelimizi faaliyet alanlarımız konusunda sürekli olarak eğitime tabi tutarak bilgi düzeyimizi attırmaya çalışıyoruz. Burada uzun vadeli amacımız ortaya çıkıyor; Bu da gelecekte talaşlı imalat ve kalıpçılık alanında tüm bu birikimlerini ihtiyacı olan firma ve kurumlara aktarmak, sorun çözen bir kuruluş haline gelmek hedefindeyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.