TCCD, 15 lojistik köy kuracak.
Türkiye, 60 milyar dolarlık lojistik potansiyelini harekete geçirmek için lojistik merkez kurma çalışmalarını hızlandırıyor
Türkiye, 60 milyar dolarlık lojistik potansiyelini harekete geçirmek için lojistik merkez kurma çalışmalarını hızlandırıyor
Türkiye, 60 milyar dolarlık lojistik potansiyelini harekete geçirmek için lojistik merkez kurma çalışmalarını hızlandırıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 15 bölgede lojistik köyler kurarak hem üretim yapanların pazara ulaşımını hem de Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında yük köprüsü olmasını sağlayacak. Lojistik köyler, inşasından içindeki tesislerin donanımına, yol yapımından bulunduğu bölgeye yaratacağı katma değere kadar birçok açıdan ekonomiye hareket getirecek. Lojistik merkezleri, lojistik ve taşımacılık şirketleri ile ilgili resmi kurumların içinde yer aldığı, her türlü ulaştırma moduna etkin bağlantıları olan, depolama, bakım-onarım, yükleme-boşaltma, tartı, yükleri bölme, birleştirme, paketleme gibi faaliyetlerin gerçekleştirildiği alanlar. Bu merkezler, taşıma modları arasında düşük maliyetli, hızlı, güvenli, aktarma alan ve donanımlarına sahip olmalarıyla da cazip görülüyor. Hazırlanan ulusal stratejiye göre Türkiye'nin lojistik üs olması planlanıyor.
ŞANSLI ŞEHİR VE İLÇELER
Bu mastır plan kapsamında TCDD farklı ölçeklerde 15 noktada lojistik merkez kurulacak. Bu merkezler; Hadımköy (İstanbul), Muallimköy (İstanbul), Menderes (İzmir), Çandarlı (İzmir), Köseköy (İzmit), Gelemen (Samsun), Hasanbey (Eskişehir), Boğazköprü (Kayseri), Gökköy (Balıkesir), Yenice (Mersin), Uşak, Palandöken (Erzurum), Kayacık (Konya), Kaklık (Denizli) ve Bozüyük (Bilecik) olarak sıralanıyor. Bu lojistik merkezlerin Türk lojistik sektörüne yıllık yaklaşık 10 milyon ton ilave taşıma imkânı doğuracağı belirtiliyor. Bu merkezlerle karayolu-demiryolu entegrasyonu sağlanacak. Demiryolu aktarma, stok ve manevra alanlarının TCDD tarafından, antrepo ve diğer lojistik alanların ise özel sektör tarafından yapılması planlanıyor.
3 milyar $'lık yatırım
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve ekibi tarafından hazırlanan dev projelerin toplam tutarı 3 milyar dolara ulaşıyor. Kurulacak köylerde gümrüksüz depolar, sebze ve meyve hali, konaklama tesisleri, lojistik şirket ofisleri, banka şubeleri ve hastaneler bulunacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.