Tosyalı Holding, 2025’te 9 Milyar Dolar Ciro Hedefliyor
Tosyalı Holding, küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen 2025 yılı için çıtayı yükseltti. Yeşil çelik yatırımları, yenilenebilir enerji projeleri ve ileri teknoloji odaklı üretimle 9 milyar dolarlık ciro hedefleyen şirket, Afrika’dan Avrupa’ya yayılan dev projeleriyle sürdürülebilir büyümenin öncüsü olmayı planlıyor. Başkan Fuat Tosyalı, “2025’te ihracatta 3 milyar doları aşarak hem Türkiye’ye hem de global pazarlara değer katacağız” dedi.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, değişken küresel koşullara rağmen 2025 yılında üretim kapasitelerini daha verimli kullanarak ölçeklerini büyüteceklerini belirtti. Tosyalı, “2025’te küresel olarak 3 milyar dolar civarında bir ihracat gerçekleştirmeyi, ciromuzu da 9 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Dönüşüm ve Zorlu Ekonomik Şartlar
“İş Dünyası Söyleşileri” kapsamında açıklamalarda bulunan Tosyalı, 2024’ün, hem küresel dönüşümün devam ettiği hem de jeopolitik gerilimlerin yaşandığı zorlu bir yıl olduğunu vurguladı. Tedarik zincirinde zaman zaman sıkıntılar görüldüğünü ifade eden Tosyalı, bu değişkenliklerin bölgeyi ve Avrupa ekonomisini doğrudan etkilediğinin altını çizdi.
Ham madde ve emtia fiyatlarının bu süreçte dalgalandığını kaydeden Tosyalı, “En büyük pazarımız olan Avrupa ekonomisi büyümekte zorlanırken, Çin’in üretim fazlası ürünlerini dünya pazarlarına sunması birçok ülke ekonomisinde zorluk yarattı. Türkiye’de ise enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı para politikası, ekonomik aktivitenin ivme kaybetmesine sebep oldu. ABD’de Trump’ın yeniden seçilmesi de dünya ekonomisine yönelik yeni riskler barındırabilir. Yeniden ticaret savaşları başlayacak olursa, bu durum ülke olarak bizi de etkileyecektir.” dedi.
Demir-Çelik Sektöründe Çin Kaynaklı Sorunlar
Demir-çelik sektöründeki sıkıntıların, çoğunlukla Çin kaynaklı olduğunu söyleyen Tosyalı, “İnşaat ve altyapı sektörlerinin Çin ekonomisindeki büyük payı, bu alanda yaşanan daralmayla birlikte küresel ölçekte bir dalgalanma yarattı. Çin, hem en büyük üretici hem de en büyük tüketici konumunda. İç talepteki zayıflık, dampingli çelik ihracatının giderek artmasına yol açıyor. Bu da başta Avrupa olmak üzere tüm bölgeleri ve ülkeleri olumsuz etkiliyor.” açıklamasını yaptı.
“Her Yıl 1,5-2 Milyar Dolar Yatırım Yapıyoruz”
Tosyalı, her yıl 1,5-2 milyar dolar arasında yatırım planladıklarını belirterek, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla dünyanın önde gelen yeşil çelik üreticilerinden biri olmayı amaçladıklarını söyledi.
Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisinde üretime geçtiğimiz yıl başladıklarını hatırlatan Tosyalı, bu tesisle birlikte Türkiye’de nitelikli ve yeşil çelik üretiminde öncü konuma geldiklerine işaret etti.
Tosyalı Toyo Tesislerinde ise 325 bin ton olan teneke üretim kapasitesini iki katına çıkararak 650 bin ton seviyesine yükseltmek için başlattıkları yatırımda sona yaklaştıklarını dile getiren Tosyalı, “Bu kapsamda yeni Tin Free Steel (krom kaplı teneke) üretimi de dahil bir dizi yatırımı tamamladık. Yaklaşık 200 milyon dolarlık kapasite artışını yıl sonunda devreye aldık.” diye konuştu.
Cezayir’de Dev Tesis ve Yeni Teknolojiler
Tosyalı, Cezayir’deki en büyük sanayi tesislerinden biri olan Tosyalı Algerie bünyesinde, yüksek teknolojiye sahip yeni DRI (Doğrudan İndirgenmiş Demir) tesisi ve yıllık 4 milyon ton kapasiteli yassı çelik haddehanelerinin inşasına geçtiğimiz yıl başladıklarını belirtti.
Bu kapsamda slab üretim tesisinin mayıs ayında faaliyete geçtiğini anımsatan Tosyalı, “İkinci DRI tesisini de yakın zamanda devreye aldık. Bu tesis, hem doğal gazla hem de yüzde 100 hidrojenle çalışabilme özelliğine sahip dünyadaki ilk ticari üretim tesisi oldu. Böylece Tosyalı Algerie, tek bir komplekste 5 milyon tonun üzerinde DRI üretim kapasitesiyle Akdeniz havzasının en büyüğü konumuna geldi.” ifadelerini kullandı.
Cezayir’deki tesisin dördüncü etap yatırımları kapsamında yıllık 4 milyon ton kapasiteli peletleme ve yine 4 milyon ton kapasiteli zenginleştirme tesisi yatırımlarının da sürdüğünü dile getiren Tosyalı, bu projeler sayesinde hem bölge ekonomisine hem de küresel pazara önemli katkılar sunacaklarını söyledi.
Sıkı Para Politikası ve Ekonomik Dengeler
Ekonomi yönetiminin, enflasyonu kademeli düşürürken ekonomik aktivitenin de aşırı yavaşlamamasını gözettiğini vurgulayan Tosyalı, “Uygulanan sıkı para politikası, 2024’te yüzde 4’ler seviyesindeki potansiyel büyüme oranımızın altında bir büyüme gerçekleşmesine yol açtı. Enflasyon da yıl başında belirlenen hedeflerin üzerine çıktı. Merkez Bankasından faiz indirimi beklense de bu sıkı duruşun kolay kolay bırakılmayacağı anlaşılıyor.” diye konuştu.
Orta Vadeli Programda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 4 büyüme gerçekleştirmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Tosyalı, uluslararası kurumların tahminlerinin ise ortalama yüzde 3 civarında olduğuna dikkati çekti. “2025’in, 2024’ün bir devamı niteliğinde dengelenme yılı olacağı kanısındayım. Özellikle faizlerde kalıcı bir düşüş yakalanırsa yılın ikinci yarısı ekonomik aktivite daha canlı olabilir.” dedi.
15 Milyon Ton Sıvı Çelik Kapasitesi
Yurt içindeki ve yurt dışındaki tüm zorluklara rağmen üretimi artırmak için azimle çalıştıklarını belirten Tosyalı, bu yıl yalnızca Türkiye’de yaklaşık 6 milyon ton üretim yaptıklarını ve 3 kıtada 50’ye yakın tesise ulaştıklarını söyledi.
Toplamda 15 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip olduklarına değinen Tosyalı, “Cezayir, Libya, Angola, Senegal ve İspanya’da da yatırımlarımız var. 2024’ü küresel çapta toplam 7 milyar dolar ciro ve 2 milyar dolar ihracat ile kapatmayı öngörüyoruz.” ifadesini kullandı.
2025’te Sürdürülebilirlik, Verimlilik ve Ölçek Ekonomisi
Tosyalı, 2025’teki ilk üç önceliklerinin sürdürülebilirlik, verimlilik ve ölçek ekonomisi olacağını söyledi. “Sürdürülebilirlik, bizim ana gündem maddemiz. Ar-Ge, inovasyon, etkin süreç yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları ve yapay zeka temelli ileri teknoloji yatırımlarıyla karbon salımı çok düşük, yeşil çelik üretimine odaklanacağız.” ifadelerini kullandı.
Yeşil çelik yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Tosyalı, “Libya Bingazi’de, 8,1 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük DRI tesislerini kurmak üzere yeni bir iş birliğine imza attık. Üç fazlı olacak bu entegre demir-çelik tesisinin ilk fazı için çalışmalarımıza hemen başlıyoruz. Angola’da ise mevcut demir cevheri yatırımlarımıza ek olarak entegre bir demir-çelik tesisi kurmak için Angola Cumhuriyeti petrol şirketi Sonangol ile ortaklık yapıyoruz.” açıklamasını yaptı.
GES ve Hidrojen Yatırımları Hız Kesmiyor
Ar-Ge’den ileri teknolojiye, güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarının sürdüğünü ifade eden Tosyalı, tüm tesislerinde yürüttükleri güneş enerjisi santrali (GES) projeleriyle birlikte toplamda 235 megavat kurulu güce ulaştıklarını ve bu sayede dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirket konumunda olduklarını anımsattı.
Buna ek olarak GES yatırımlarını 2025’te daha da artıracaklarını söyleyen Tosyalı, “Toplamda ilave 1200 MW kurulu güç hedeflediğimiz projelerimize başladık. 8 farklı ildeki bu santraller, gelecek yıldan itibaren sırayla devreye girecek. Bu sayede enerji tüketimimizin yaklaşık yarısını GES’lerden karşılayacağız.” dedi.
Hidrojen kullanımına yönelik farklı teknolojiler için araştırma ve geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Tosyalı, “Hidrojen uyumlu DRI tesislerimiz dışında üretimin çeşitli aşamalarında hidrojen kullanımına yönelik yeni adımlar atıyoruz. Değişken küresel koşullara rağmen 2025’te kapasitelerimizi daha verimli kullanacak, ölçeğimizi büyütecek ve işimizin sürdürülebilirliğini daha sağlam temellere oturtacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Son olarak 2025’e dair hedeflerini yineleyen Tosyalı, “Küresel olarak 3 milyar dolar civarında bir ihracat ve 9 milyar doların üzerinde bir ciro öngörüyoruz. Her zamanki gibi kararlı bir şekilde üretime ve yatırımlara devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.