Trakya Döküm: Yeni Döküm Hattımızın Yatırımına Başladık
Trakya Döküm Genel Müdürü Mustafa Uğur Kocaoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Trakya Döküm Genel Müdürü Mustafa Uğur Kocaoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
70’li yılların sonunda kurulan Trakya Döküm; hiç kuşkusuz döküm sektörünün liderleri arasında yer alıyor. Fittings / boru bağlantı parçaları üretmek maksadıyla faaliyetlerine başlayan firmanın bugün 5 adet döküm hattı mevcut; 6’ncısının ise yatırımına başlandı bile…
Trakya Döküm Genel Müdürü Mustafa Uğur Kocaoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Makine Yüksek Mühendisiyim. Trakya Döküm organizasyonuna dahil olmadan önce Lassa Lastik Fabrikası’nda çalıştım. 1980 yılında Trakya Döküm’e Yatırım Müdürü olarak işe girdim. Sürekli yatırım benim en öncelik verdiğim konulardan birisi oldu. Trakya Döküm’de bugüne kadar, yöneticilik fonksiyonlarının yanında, sürekli yatırım faaliyetlerimiz de devam etmiştir. Planlama ve Pazarlama öncelik verdiğim diğer konular olmuştur. Vizyoner çalışmayı severim.
Trakya Döküm’ü tanıyabilir miyiz? Kısa tarihçesi, faaliyet alanları, organizasyon yapısı ve Türk sanayisindeki yeri hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Trakya Döküm 70’li yılların sonunda kuruldu. Kuruluşunun temel amaçlarından birisi Türkiye’nin ihtiyacı olan “fittings / boru bağlantı parçalarını” üretmekti. Başlangıçta iki Disamatik dikey derecesiz kalıplamalı döküm hattımız mevcuttu. Bugün 5 adet Disamatik hattımız vardır. 6’ncı Döküm hattının yatırımını başlattık. Şu an inşaatı devam etmektedir. Organizasyonumuzda; 75 mühendis olmak üzere, toplam 850 kişi görev yapmaktadır. Toplam kapasitemiz 65.000 ton/ yıldır. Yeni yatırımın katkısı ile 80.000 ton/yıl kapasiteye ulaşabileceğiz. Farklı mekanik özelliklerde sfero, gri ve temper döküm parçalar üretiyoruz. İSO’nun her yıl yayınladığı ilk 500 büyük sanayi kuruluşları sırlamasında ve Döküm sektöründe ilk 10 büyük firması içinde yer almaktayız.
Trakya Döküm üretim tesisleri, makine parkı, teknolojisi ve üretim kapasitesi hakkında bizlere bilgi verir misiniz?
Tesislerimiz, dikey kalıplama prensibi ile çalışan Disamatik hatlarıdır. Üretim hatlarımız tam otomatik ve senkronizedir. Müşterilerimize ham döküm parçalar sunduğumuz gibi, taleplere uygun olarak bir kısmını “işlenmiş parça” olarak da verebiliyoruz. Parçalarımızın %40’ını işlenmiş olarak vermek hedeflerimizden birisidir. Modern CNC işleme parkına sahibiz. İleriye dönük olarak bazı parçaların üretiminin yanında montajını yapmayı da hedefliyoruz.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerden bahseder misiniz?
Trakya Döküm 50 gr.’dan 25 kg.’a kadar parça üretebilmektedir. Değişik sektörlerin ürün ihtiyaçlarını karşılamak bizim pazarlama politikamızdır. Müşterilerimizin “ürün geliştirme” çalışmalarına katkı verebiliriz. Otomotiv sektöründeki bazı firmaların ürün dizaynı çalışmalarına da katıldık.
Hangi sektörlere ne tür ürünler üretiyorsunuz? Referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
Ürünlerimizin %60’ı otomotiv sektörüne yöneliktir. Beyaz Eşya sektörüne % 10-15 civarında parça yapıyoruz. Fitting üretimi % 10-15 dolayındadır. Kalan kısmında ise hidrolik, inşaat ve diğer endüstriyel sektörler yer almaktadır.
Türkiye’de özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine yönelik önemli üretimler yaptığınızı biliyoruz. Bu sektörlerin Türk sanayisi için önemi ve firmanızla olan ilişkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bu sektörler Türk sanayisinde “l komotif sektörler” diyebileceğimiz sahalardır. Çok ciddi istihdam yaratmaktadırlar ve ihracat konusunda da iyidirler. Trakya Döküm bu iki sektördeki firmalarla “aynı frekansta” çalışabilmektedir. Bu firmalara en üst kalitede ürün ve hizmet üretebilmektedir. Özellikle bu sektörlerin yerlileştirme projelerinde aktif olarak yer alıyoruz. Bu amaçla gerekli olan teknolojik ekipman yatırımlarından da asla kaçınmıyoruz. Bu bizim için de ülke ekonomisi için de oldukça önemli bir konudur.
İç pazarın yanı sıra önemli bir oranda ihracat da yaptığınızı biliyoruz. Hangi ülkelere ne tür ürünler ihraç ediyorsunuz? İhracat sizin ve sektörünüz açısından ne denli önem arz ediyor?
İhracat oranımız %35 dolayındadır. Genelde Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. %5 dolayında da Amerika’ya parça gönderiyoruz. Ancak dolaylı ihracat oranımız %60 - %70 seviyelerindedir. Zira bazı müşterilerimiz bizden aldıkları ürünü kendi ürünlerine monte ederek ihraç etmektedirler.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmek istediğiniz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
6. Kalıplama ve Döküm Hat’ı yatırımımız devam etmektedir. Fittings diş açma hattımızı modernleştiriyoruz. Talaşlı imalat atölyesi için de yatırımlarımız yine devam etmektedir.
Ayrıca ilk iki döküm hattındaki bazı makinaları daha teknolojik yeni makinalarla değiştireceğiz. Yönetim sistemlerinde, “ISO- 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerini” ve “SA 8000 Sosyal Sorumluluk Sistemlerini” kurduk. Belge alma aşamasına geldik.
BU RÖPORTAJI DERGİ FORMATINDA GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.