TÜBİTAK başkanından ihracatçıya: Bütçemiz zengin, lütfen kullanın
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, ihracatçılara, "TÜBİTAK'ın sizlere verebileceği proje destek bütçesi zengindir ve lütfen bunu kullanın." çağrısında bulundu
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, ihracatçılara, "TÜBİTAK'ın sizlere verebileceği proje destek bütçesi zengindir ve lütfen bunu kullanın." çağrısında bulundu
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, ihracatçılara, "TÜBİTAK'ın sizlere verebileceği proje destek bütçesi zengindir ve lütfen bunu kullanın." çağrısında bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu'nun dün yapılan toplantısına katılan Yetiş, burada ihracatçılara TÜBİTAK desteklerini ve faydalanabilecekleri programları anlattı. Nüket Yetiş, "Bölgesinde Türkiye'den daha güçlü bir üretim altyapısına sahip olan bir ülke yok. İşte bu gücü Ar-Ge ve teknoloji ile birleştirebilirsek, o zaman 500'ler değil belki 1 trilyon dolar ihracattan bahsedilebilir." dedi. Ar-Ge destekli ihracat potansiyeline işaret eden Yetiş, dünya pizza pazarı cirosunun 120 milyar doları aştığını, bu cironun 200 milyon dolarının Türkiye'de oluştuğunu; ne var ki Türkiye'nin dünyada bir etli ekmek veya lahmacun zinciri olmadığını, araştırmaya verdiği önem sayesinde Starbucks'ın Türkiye'de Türk kahvesi satabildiğini söyledi.
TÜBİTAK'ın özel sektöre destek bütçesini 150 milyon liralardan 1,6 milyar liraya çıkardığını hatırlatan Yetiş, kurum olarak şirketler için araştırma yapabildiklerini ve teknoloji transfer edebildiklerini kaydetti. Yetiş, kurumun eskiden bütçesinin yüzde 4'ünü dağıtırken şimdi kamu, sanayi, üniversitelere bütçenin yüzde 51'ini dağıtır hale geldiklerine dikkat çekti. "Araştırma yapan değil fonlayan bir kurum haline geldik." diyen Yetiş, kurumun 2003'te 11 milyon lira olan proje destek bütçesinin 2010 yılında 681 milyon liraya ulaştığını ifade etti. Yetiş, "Burada vermek istediğimiz mesaj açık. TÜBİTAK'ın sizlere verebileceği proje destek bütçesi zengindir ve lütfen bunu kullanın." dedi. İhracatçıları TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Gebze Yerleşkelerini ziyarete davet eden Yetiş, "Oranın imkanlarını bizzat görmenizi istiyorum. Sizin alıp kullanabileceğiniz, rekabet gücünü artıracak pek çok bilgi, teknoloji, prototip ve pilot ürün orada hazır." diye konuştu.
2004 ile 2010 yılları arasında 5.575 projenin desteklendiğini belirten Yetiş, bunun yüzde 70'inin KOBİ'lerden oluştuğunu kaydetti. Yetiş, "Bazen şehir efsaneleri olabiliyor, TÜBİTAK hep büyükleri destekliyor gibi. Hayır, bizim hiç öyle büyük-küçük ayrımımız yok. Elit kartımız yok. Biz sadece projeye bakarız. Eğer proje değerlendirmeleri geçiyorsa, destek veririz. Yeter ki Ar-Ge projesi olsun, biz destekleriz. Bir başka şehir efsanesi de TÜBİTAK'ın değerlendirmelerinin çok uzun sürdüğü. Değerlendirme süremiz 2001 yılında 145 gün imiş ama her sistemi online hale getirdik. Şu anda değerlendirme süresi 82 gün. Bu rakam ABD'de bir yıla yakın. AB'de ise 9 ay civarında. Türkiye'de değerlendirme süreci çok hızlanmış durumda." dedi. Yetiş, kurum desteklerinden en büyük payı otomotivin aldığını, İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa'nın en fazla destek alan şehirler olduğunu vurguladı. KOBİ'lere projenin yüzde 75'ini hibe desteği olarak verdikleri, proje bitiminde ise proje teşvik ikramiyesi verdikleri yeni bir destek programı başlattıklarını söyleyen Yetiş, "Beklentimiz KOBİ'lerin de projenin yüzde 25'ine katkı sağlaması." diye konuştu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.