Türk Demir Çelik Sektörü Dünya Ortalamasının Üstünde Performans Gösterdi
Türk demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Borçelik, sağlam adımlarla performansını arttırmaya devam ediyor.
Türk demir çelik sektörünün önde gelen firmalarından Borçelik, sağlam adımlarla performansını arttırmaya devam ediyor. Borçelik Genel Müdür Yardımcısı Okan Aydıngün ile gerçekleştirdiğimiz röportajda demir çelik sektörünün ekonomiye olan katkısı ve Borçelik’in çalışmaları hakkında konuştuk.
Sektörde genel söylem 2012 yılının beklendiği gibi geçmediği yönünde. Siz 2012 yılını satış ciro ve ihracat rakamları bakımından nasıl değerlendirirsiniz?2012 yılında, dünya ekonomisindeki tüm olumsuz koşullara rağmen Türkiye demir-çelik sektörü performansını; güçlü bir iç tüketim desteği ve ihracatını alternatif piyasalara yönlendirerek arttırabilme başarısı göstermiştir. Türk demir çelik sektörü, dünya demir-çelik sektörünün genel performansının ve Türkiye ekonomisindeki büyümenin üzerinde bir büyüme sergilemiştir. Borçelik, 2012 yılında da 2011-15 Stratejik İş Planı kapsamındaki yatırımlarını sürdürmüş, müşterilerine yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam etmiştir.
Türkiye ekonomisinde yassı çelik sektörünün yerini ve kattığı değerler hakkında neler söyleyebilirsiniz?Dünyada, yassı çelik üretim ve tüketiminin ülkelerin gelişmişlik kriterlerinden biri olarak kabul edildiği göz önüne alınırsa, Türkiye ekonomisi için de yassı çelik sektörünün çok büyük öneme sahip olduğunu söylemek gerekir. Temel sektörlerin en önemli hammadde girdisi demir-çelik ürünleridir; bu sektörlerin başarı ve rekabetçiliğinde de bu ürünler çok önemli yer teşkil etmektedirler. 2012 yılı Türkiye ham çelik üretimi %5 oranında artış göstererek 36 milyon ton seviyesine yükselmiştir. Bu üretimin %25’ini 8,8 milyon tonluk büyüklüğü ile yassı çelik üretimi oluşturmaktadır.
2023 yılı Türkiye’nin ihracat hedefleri bakımından büyük önem arz ediyor. Bu hedef için siz neler düşünüyorsunuz?Türk Çelik sektörü, AB ekonomilerindeki yavaşlama, Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerdeki istikrarsızlığın yol açtığı olumsuz etkilere rağmen %10’un üzerinde bir ihracat artışı gerçekleştirmiş ve 2012 yılında ülke ekonomisine 17 milyar dolar katkı sağlamıştır. 2013 yılında da bu artışın sürmesi hedeflenmektedir.
2023 yılı için belirlenen ihracat hedeflerine; başta enerji maliyetleri olmak üzere, sektörün rekabet gücünü ciddi manada etkileyen tüm maliyetlerle ilgili gerekli tedbirlerin alınması ve katma değeri yüksek ürünlerin üretim içindeki payılarının artırılmasıyla ulaşılabileceğine inanıyoruz. Çelik sektöründe, üretimin iç tüketimin üzerinde olması nedeniyle ciddi oranda ihracat yapılması gereği zaten bulunmaktadır.
2013 yılı için yaklaşık %4-5’lik bir büyüme hedefleniyor. Sizce demir çelik sektöründe de buna benzer büyüme gerçekleşir mi?Türkiye’nin demir-çelik üretim kapasite artışı ve üretimi, özellikle son yıllarda dünya ortalamalarının üzerinde seyretmektedir. 2012 yılında, Türkiye ham çelik üretimi iki kademe birden yükselerek, dünya çelik üretiminde 8. sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında da, bu yükselişin devam etmesi ve üretimin %7 civarında bir artışla 38,5 milyon tona ulaşması beklenmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.