Türk Sanayicilerin Yassı Çelik Sektöründeki Çözüm Ortağıyız
MMK Metalurji Genel Müdürü Vitaliy Viladimiroviç Galkin, dergimize önemli açıklamalarda bulundu. Edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
MMK Metalurji Genel Müdürü Vitaliy Viladimiroviç Galkin, dergimize önemli açıklamalarda bulundu. Edinmiş olduğumuz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce MMK Metalurji’nin ürün yelpazesinden, limandan, ülkemizdeki tesislerinden, kapasitelerinden ve bu tesislerin ayrıcalıklarından bizlere bahseder misiniz?
MMK Grubu olarak Orta Doğu ve Akdeniz pazarlarındaki uluslararası markamızı güçlendirmek amacı ile 2006 yılında MMK Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman İşletmeciliği A.Ş.‘nin kuruluş çalışmalarına başlanmıştır. İskenderun, Dörtyol ve İstanbul, Dilovası’nda olmak üzere iki ayrı tesisimiz bulunmaktadır. İskenderun Dörtyol tesislerindeki yatırım süreci Çelik Servis Merkezinin kurulmasıyla başlamış, sırasıyla boya hattı, galvaniz hattı, soğuk haddehane ve asitleme hattı, en son olarak da sıcak hatlar devreye alınmıştır. Dilovası tesislerinde ise Çelik Servis Merkezi, boya hattı ve sürekli galvaniz hattının devreye alınmasıyla 2011 Temmuz ayında MMK ’nın Türkiye’deki yatırım projesi tamamlanmıştır.
Ürün yelpazemiz 4 ana ürün grubundan oluşmaktadır: Sıcak Sac, Asitli Sac, Galvanizli Sac, Boyalı Sac. Üretim tesislerimiz, elektrik ark ocağı, ince slab döküm (thin slab casting)+ sıcak haddehane, soğuk haddehane, asitleme hattı, iki sürekli galvanizleme hattı, iki boyama hattı ve iki çelik servis merkezlerinden oluşmaktadır.
Thin Slab Casting teknolojisi ile üretim yapan fabrikamız bu teknoloji sayesinde daha az enerji kullanarak daha hızlı üretim yapmakta; yani daha düşük maliyetle daha hızlı hizmet vermektedir. Her iki bölgedeki tesislerimizde birbirinin aynı ekipmanlara sahip Çelik Servis Merkezlerimiz bulunmaktadır. Galvanizli ve boyalı sacların dilme ve boy kesme işlemlerinin yapıldığı hattımızın toplam kapasitesi 220.000 ton/yıl, sıcak haddelenmiş ürünlerin boy kesme işleminin yapıldığı hattımızın toplam kapasitesi ise 460.000 ton/yıl’ dır. Boya türlerine bağlı olarak üretilen boyalı saclar, polyester, PVDF, Poliüretan (düz ve ya desenli) (PUR-PA Texture) , kırışık (wrinkle) polyester ve plastisol (PVC) esaslı olarak sıralanabilir. Ayrıca soğuk ve sıcak laminasyon olarak adlandırılan desenli ve dekoratif PVC film uygulaması da yapılmaktadır. Ürünlerimizin 20-25% lik kısmını ihraç ederken, ürünlerimiz birçok sanayi tarafından dolaylı olarak da farklı ülkelere ihraç edilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük özel limanı olan limanımız (MMK Port), 100.000 DWT’ye kadar her türlü eminin yükleme- boşaltma işlemlerini sağlayabilme özelliğine sahiptir. Yıllık 12.000.000 ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip olan limanımız hem firmamızın hem de bölgenin ithalat ve ihracat taleplerine kolaylıkla hizmet vermektedir.
2013 yılında ağırlıklı olarak hangi sektörlere ürün temin ettiniz? Pazarda ne kadarlık bir paya ulaştınız?
2013 yılında en çok malzeme tedarik ettiğimiz sektör, boyalı ürün kullanan Panel sektörü oldu. Genel olarak boyalı ürünlerde 60% civarında bir paya sahibiz ki, bu pazarın büyük kısmını zaten panel üreticileri oluşturuyor. Galvanizli ürünlerde ise yapı sektörü en dominant sektördü... Geçtiğimiz yıl sıcak sac üretimini artan hurda fiyatları nedeniyle durdurmuştunuz…
Üretim yeniden başlayacak mı?
Sıcak üretiminin durmasının sebebi tek başına artan hurda fiyatları değildi. Son 2 senede sıcak sac fiyatlarındaki düşüş diğer ürünlere göre çok daha fazla oldu. Hurda fiyatları ise paralel oranda gerilemedi. Bu sebeplerle Sıcak sac marjı çok daraldı. Üretimimizin en kısa zamanda yeniden başlamasını umud ediyoruz.
Piyasalarda MMK’nın fabrikayı satacağı ve Türkiye pazarından çekileceği gibi konular konuşuluyor… Bu bilginin gerçeklik payı var mıdır? MMK, Türkiye pazarına nasıl bakıyor, neler yapmayı planlıyor?
Bu kadar kısa bir süre önce, bu kadar büyük bir yatırımla kurulmuş olan şirketimizin başarıya ulaşması, çalışanlarına ve sektöre faydalı bir kurum olarak hizmet vermesi tek hedefimiz. Mevcut dönemi başarılı şekilde geçirmek, ekonomilerle birlikte marjların arttığı dönemlerde büyümeye hazır olmak için çalışıyoruz. Buna faydalı olacak konuların dışındaki haberlerle ilgilenmiyoruz.
Genel olarak çelik sektörünün içinde bulunduğu durum, arz ve talep oranları, rekabet ortamı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Kısa dönem içinde üretici, aracı ve kullanıcıların odağı ayakta kalmak. Oyucuların çoğu geçmiş dönemlerdeki krizlerden getirdiği tecrübe nedeniyle daha temkinli davranıyor. Bu durum piyasayı yavaşlatsa da daha güvenli hareket etmesini sağlıyor. Rekabet yüksek ama bu tek boyutlu bakış açısı; çünkü oyuncuların büyük kısmı ayakta kalacak; önemli olan orta ve uzun vadeler için firmaların ne gibi hedefler koyduğu… Ülkeler çapında dahi orta ve uzun vadede hedefler yenilenerek ekonomik ve sosyal reformlar gerçekleştiriliyor. Geleceğe hazırlık için firmaların da bunu gerçekleştirmeye ihtiyacı var.
Son yaşanan siyasi çalkantılar nedeniyle yükselen döviz kurları ve faizler, demir çelik sektöründe nasıl bir etki yarattı ya da yaratmasını bekliyorsunuz?
Bir tahterevalli üzerinde ayakta duruyor gibiyiz; her boyutta dengemizi korumaya çalışıyoruz. Değişimler ani olduğu için kısa vadeli konulara dikkat artıyor; koruma planları devreye giriyor, gelecek koşullar için tahmin yapmak zorlaşıyor. Kriz yönetimini bir kez daha tecrübe ediyoruz; katı olmamak, esnekliğimizi korumak, stratejiler üzerinden hareket etmek, çok sayıda alternatifi değerlendirmek gerekiyor. Çıkartılacak dersler çok büyük.
2014 yılı beklentileriniz için neler söyleyebilirsiniz? MMK Metalurji 2014 yılında neler yapmayı hedefliyor? Yeni projeler var mı?
Yeni projeler ve yeni yatırımlar söz konusu; kısa vadeli konulardan sonra en çok konuşulan, araştırılan, raporlanan konu bu… 2014 yılı ve sonrasında Farklılaşmayı hedefliyoruz. Çünkü çok sayıda yeni üretici geliyor. Güçlü ve potansiyel Pazar sayısı orta vadede sınırlı olacak; tüm üreticiler bu bölgelere odaklanacak diye düşünüyoruz. Ekonomiler düzelme eğilimine girdiğinde rekabetin daha da artacağını göreceğiz. Önemli olan MMK ürünlerinin “akla gelmesi ve akılda kalmasını” sağlamak. Bunun için kendimize, ürünlerimize, ilişkilerimize uzun vadeli yatırımlar gerçekleştirmek durumundayız. Plan ve stratejilerimiz bunun üzerine kurulu.
Yeni ürünler üretmek; aynı ürünü daha verimli ve efektif yollarla üretmek; sektörel mevcudiyetimizi genişletmek ve güçlendirmek; yurtdışı ülkelerde kalıcı yer edinmek; kendimizi daha iyi tanıtmak; müşteriyi çok daha iyi anlamak ve ihtiyaçlarına karşılık vermek.. ve bunun gibi çok sayıda hedefimiz var.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.