Türkiye'de çelik üretimi yavaşladı
2014 yılı ve özellikle son çeyreği daralma ile geçti. Pazar, yatırım açısından beklentilerimizi karşılamıyor ama dünya genelinde durum şu an bu şekilde.
2014 yılı ve özellikle son çeyreği daralma ile geçti. Pazar, yatırım açısından beklentilerimizi karşılamıyor ama dünya genelinde durum şu an bu şekilde.
2014 yılı ve özellikle son çeyreği daralma ile geçti. Pazar, yatırım açısından beklentilerimizi karşılamıyor ama dünya genelinde durum şu an bu şekilde.
Yatırımlar çok yavaş ilerliyor. Türkiye’de çelik üretimi de yavaşladı. 2015’te hızlanacağını düşünüyoruz. Şu anda 35 milyon ton ham çelik üretiliyor Türkiye’de. Dünyanın sekizinci, Avrupa’nın ikinci büyüğüyüz. Ama kurulu kapasite 50 milyon ton. Devletin sektörü desteklemesi şart. Çünkü demir çelik çok yüksek ihracat oranlarının olduğu bir sektör. Ama rekabet gittikçe zayıflıyor çünkü doğalgaz ve elektrik maliyetleri oldukça yüksek. 2014 yılında ülke içinde büyük ve küçük ölçekte projelerimiz oldu, fakat global kriz ve istikrarsız ortam tüm firmalar gibi bizleri yani proje şirketlerini daha çok etkiliyor. Ayrıca ülke ye direk ihracat girdisi sağlayan bir firmayız, ar-ge bölümümüzde yeni makinalar ve verimli teknolojiler geliştirmeye devam ediyoruz, mühendislik gücümüz sayesinde dünya genelinde yaptığımız projelerle şirket tercih nedeni olmaya devam ediyor, yatırım firmalarının direk temasta olduğu sayılı teknoloji tedarikçilerinden olma pozisyonumuzu koruyoruz. Fakat siyasi istikrarsızlıkların ve savaşların yaşandığı birçok ülke bizim projeler yaptığımız ülkeler, bu yüzden marketlerimizde ciddi daralmalar yaşadık.
“CVS olarak 2015 yılında yeni projelerle hizmete devam edeceğiz”
2015 yılına daha umutlu bakıyoruz, bazı sektörler yavaşlamaya devam edecektir, sanayi üretimleri ise birinci çeyrekten sonra toparlanacaktır diye düşünüyoruz. CVS olarak 2015 yılına yeni projelerle giriyoruz, projelerin boyutları oldukça büyük ve ülke ekonomisine katkıları kayda değer miktarda olacak. Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımlarını yönetiyoruz, ve daha büyük yatırımlar için sözleşmelerimizi tamamlamak üzereyiz. Bu projelerde kullanılan tüm teknoloji firmamız mühendisliği ile tasarlanacak ve ülkemizde imal edilerek ihraç edilecek. İhraç edildiği ülkede kurulumlarını da kendi ekiplerimiz yaparak konusunda uzman mühendislerimiz bu demir çelik tesislerini devreye alacaklar. Özellikle kuzey afrika da kurulacak olan yeni entegre demir çelik tesisi projeleri 2015 yılında başlayacak fakat tüm yatırım fazlarının tamamlanması 2-3 yılı bulacak. Yine 2015 yılı içinde dünya devi olan ve konusunda uzman olan proje firmaları ile iş ortaklıklarımız olacak, birlikte iş geliştireceğiz. 2020 yılı için hedeflerimiz bulunuyor, sektörün en güçlü mühendislik firması olarak topraktan yani madenden başlayarak nihai ürüne ulaşan tüm teknoloji alt yapısını bünyemizde tedarik edebilmeyi hedefliyoruz. Böylece, Türkiye’nin tek ve dünya’nın ender ağır sanayi teknoloji tedarikçisi şirketlerinden biri haline gelerek ülke ekonomisine ihracat ile daha çok katkı sağlayacağız. 2015 yılında iç karışıklık yaşayan veya siyasi istikrarın bozuk olduğu ülkelerde toparlanmaların olması durumunda pazarımızda büyük bir genişleme ve rahatlama olacak, bu da yeni yatırımları beraberinde getirecektir. Elimizde ki büyük projelerle, dünyanın içinden geçtiği bu kritik dönemleri yara almadan geçeceğiz, bu süreçte ar-ge projelerine de ağırlık vererek ülkemizde daha önce imal edilmemiş ekipmanları üretme konusunda öncülüğümüzü sürdüreceğiz. “Hedefimiz; sıfırdan başlayıp nihai ürüne ulaşmak. Madenden, yani topraktan başlayıp son mamule ulaşmayı istiyoruz. Bunu 2020’ye kadar başarmayı amaçlıyoruz”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.