Türkiyede aktif bir pazar var
Syntec Technology Türkiye Satış ve Saha Uygulama Mühendisi Sefa Bitik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Syntec Technology Türkiye Satış ve Saha Uygulama Mühendisi Sefa Bitik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Tayvan TIMTOS 2019 Fuarı’nda ürünlerini tanıtan Syntec Technology, CNC uygulama ve devreye alma konusunda profesyonel çözümler üretiyor. Syntec Technology Türkiye Satış ve Saha Uygulama Mühendisi Sefa Bitik ile fuardaki stantlarında yaptığımız görüşmede Türkiye’de özellikle otomasyon sektöründe aktif bir pazar olduğunu ve Türkiye’de CNC makinaları kullanıcılarının oldukça fazla olduğunun altını çizdi.
Syntec Technology Türkiye Satış ve Saha Uygulama Mühendisi Sefa Bitik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“TIMTOS Fuarı’nda dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçilerle bir araya geldik”
Öncelikle bizlere Syntec’ten bahseder misiniz?
Syntec, 1995 yılında Tayvan’da kurulmuş bir firmadır. Teknoloji şirketi ana ürünü ise CNC kontrol ünitesidir. Fakat gün geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe artık CNC üzerine servo motor, sürücü ve bunun yan ürünleri olan lazer markalama cihazı ya da endüstriyel robotlar gibi ürünler de üretmeye başladı.
Ağırlıklı olarak daha çok hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Avrupa, Amerika, Türkiye, Ortadoğu, Tayvan ve Çin Pazar payınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Bizim ana pazarımız şu anda Tayvan ve Çin’dir. Bunun dışında tabii ki Avrupa, Amerika ve daha çok ağırlıklı olarak Asya ülkelerine satışlarımız mevcut. Şöyle söyleyeyim; Syntec Türkiye, Syntec Amerika, Vietnam, Malezya gibi ülkelerde ağırlıklı olarak ihracatlarımız mevcut. Türkiye ofisimiz ise 1 yıl önce kuruldu. Çünkü aslında özellikle otomasyon sektöründe Türkiye’de iyi bir pazar var ve çok fazla makina kullanıcısı bulunuyor. TIMTOS Fuarı’nda siz de fark ettiyseniz gezerken çok fazla Türk insanıyla karşılaşıyorsunuz. Çünkü bu fuardaki makinalara bakmaya ve teknoloji satın almaya geliyorlar. Bununla birlikte Syntec Türkiye şubesinin kurulmasının en önemli nedeni elbette Türkiye’de aktif bir pazar olmasıdır.
Özellikle sac işleme sektörüne yönelik sac işleme makinaları imalatı yapan firmalarla olan çalışmalarınız ne durumda?
Şu anda aktif olarak onlarla çalışıyoruz fakat sizin de bildiğiniz üzere Türkiye’de ekonomik durumlar şu dönem çok iyi değil. Sektör ve pazarın biraz düşük bir vaziyette ilerlemesine karşın çalışmalarımız devam ediyor.
Doğrudan makine imalatçılarıyla mı çalışıyorsunuz yoksa kullanıcılara da sunduğunuz ürünler var mı?
Son kullanıcılara sunduğumuz çok fazla ürün yok. Biz doğrudan makinacılarla çalışıyoruz. Çünkü CNC makinası yapmak için servo motora ve kontrol ünitesine ihtiyaç var. Fakat son kullanıcılarla şu şekilde çalışıyoruz; onların ellerinde eskimiş olan makinalarını yenilemek adına modernizasyon çalışması yapıyoruz.
Türkiye’deki gibi bir durgunluk Tayvan ya da Çin Pazarı’nda da söz konusu mu?
Tayvan ve Çin Pazarı’nda da biraz durgunluk var. Bu durumun sebebini de Amerika ile yaşanan ticari savaşa bağlıyoruz.
Tayvan doları ya da Çin Yuan’ı Dolara karşı değer kaybetti mi? Örneğin, bazı hammaddelerin Avrupa’dan gelmesi söz konusu olduğunda bu duruma bir etkisi oluyor mu?
Elbette oluyor ama ben Türkiye Pazarı’ndan sorumlu olduğum için bu konuda geniş kapsamlı bir bilgiye sahip değilim.
TIMTOS Fuarı 2019 firmanız açısından nasıl geçiyor?
TIMTOS Fuarı bizim açımızdan gayet güzel ve oldukça da verimli geçiyor. TIMTOS Fuarı’nda dünyanın birçok ülkesinden gelen ziyaretçilerle bir arada olmak bizlere katkı sağlıyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.