Türkiye, koruma önlemlerinin uzatılmasının ardından İngiltere ile çelik ticaretinde büyük bir değişiklik görmüyor
Sektör temsilcileri S&P Global'e verdiği demeçte, Türk çelik ihracatçıları ve tüccarları, bazı ürünlerin sevkiyat seviyelerindeki son dalgalanmalara rağmen,
Sektör temsilcileri S&P Global'e verdiği demeçte, Türk çelik ihracatçıları ve tüccarları, bazı ürünlerin sevkiyat seviyelerindeki son dalgalanmalara rağmen, İngiltere'nin 1 Temmuz'da çelik ithalat koruma sistemini iki yıl daha uzatmasının bir sonucu olarak çelik ticaretlerinde büyük değişiklikler beklemiyorlar.
Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği (CIB) başkan yardımcısı Uğur Dalbeler, geçen hafta sonlarında Türk ihracatçılarının son yıllarda birçok ülkede bu tür korumacı hareketlerle karşı karşıya kalması nedeniyle önemli bir değişiklik beklemediğini söyledi.Küresel olarak korumacı bir sisteme girdik” dedi.
Birkaç AB ülkesinden sonra, Türkiye yine de son yıllarda İngiltere'ye en büyük demir ve çelik ürünleri ihracatçılarından biri olmaya devam etti. Şirket, 2021 yılında İngiltere'nin toplam 6.37 milyon mt ithalatının 375.100 mt'unu gerçekleştirerek yedinci sırada yer aldı.
Bir ticaret şirketi yöneticisi 4 Temmuz'da İngiltere ile çelik ticareti son yıllarda yavaş seyrettiğinden, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasının Türk üreticilerin bu ülkeye ihracat hacimleri üzerinde muhtemelen önemli bir etkisi olmayacağını söyledi.
"İngiltere tarafı için şu anda ABD'ye ihracat ana odak noktası" dedi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TCUD) yaptığı açıklamada, bu arada Türkiye'ye yapılan çelik ithalatının son yıllarda arttığını, Türkiye'nin AB, ABD ve Türkiye'nin en önemli ihracat noktalarından bazılarına yaptığı toplam çelik sevkiyatlarının ticaret engelleri nedeniyle önemli ölçüde düştüğünü söyledi.
TCUD, Türkiye'ye yapılan yassı çelik ithalatının son aylarda önemli ölçüde arttığını kaydetti. TCUD, İngiltere'den yapılan yassı çelik ithalatının Mayıs ayında yıllık %592 artışla 139.000 mt'a yükseldiğini söyledi.
Bununla birlikte, İngiltere'nin çelik ithalat koruma sistemi kapsamında daha önce Rusya ve Beyaz Rusya'ya tahsis edilen kotalar, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere genişletilmiş koruma sisteminde diğer ülkelere yeniden tahsis edildiğinden, Türkiye, Ukrayna, AB ve Tayvan ile birlikte yararlanıcılar arasında yer alacak. Ticaret Çözümleri Kurumu veya TRA, 1 Temmuz dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre, Türk üreticilerin İngiltere'ye yaptığı yassı çelik ihracatı 2022'nin ilk beş ayında düşük kaldı. Bunun nedeni talebin gerilemeye başlaması olabilir. Ancak, bu ülkeye yapılan inşaat demiri ihracatı, Ocak-Mayıs 2022 döneminde 75.000 mt'a ulaştı ve bu rakam, bir önceki yılın aynı döneminde ihraç edilen 2.300 mt'dan önemli ölçüde yüksek.
Türk üreticilerin İngiltere'ye çelik profil ihracatı Ocak-Mayıs 2022 döneminde 32.500 mt seviyesinde nispeten sabit kalırken, bu ülkeye yapılan kaynaklı çelik boru ihracatı yıllık %3,5 düşüşle 100.000 mt seviyesine geriledi.
Verilere göre Türkiye, Ocak-Mayıs 2022'de İngiltere'den yıllık %32 düşüşle 858.000 mt demirli hurda ithal ederken, bu ülkeden yapılan yarı ürün ithalatı da yıllık %30 düşüşle 21.000 mt oldu.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.