Türkiyenin ilk yüksek vasıflı çelik ve süper alaşımlı nihai ürün üretim fabrikası!
Türkiyenin ilk yüksek vasıflı çelik ve süper alaşımlı nihai ürün üretim ve işleme tesisi yatırıma fiilen başlamaya hazırlanıyor. Most Makina, Türkiyenin yıllık yaklaşık 400 bin ton olan vasıflı metal ürün ihtiyacının 165 bin tonunu karşılayacak tesisi kuracak.
Türkiye’nin ilk yüksek vasıflı çelik ve süper alaşımlı nihai ürün üretim ve işleme tesisi yatırıma fiilen başlamaya hazırlanıyor. Most Makina, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 400 bin ton olan vasıflı metal ürün ihtiyacının 165 bin tonunu karşılayacak tesisi kuracak.
Türkiye’de üretimi bulunmayan ve tamamen ithalata bağımlı olduğu vasıflı çelik ve süper alaşım üretimine yönelik yerli girişim yatırım çalışmalarının son aşamasına gelindi. Most Makina, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 400 bin ton olan vasıflı metal ürün ihtiyacının 165 bin tonunu karşılayacak tesisi kuracak.
DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan Most Makina Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atalay, girişimlerinin bir “Özel Amaçlı Şirket (SPV)” olduğunu belirterek, yatırımı gerçekleştirmek için uzun süredir çalışma yürüttüklerini temel hedefin yüksek vasıflı ve süper alaşımlı nihai ürün üretebilen, işleyebilen bir tesisi ortaya çıkarmak olduğunu kaydetti. Fabrikanın sanayi 4.0 anlayışıyla kurulacağı için rekabet gücünün çok yüksek olacağını belirten Atalay, “Entegre fabrikanın tüm teknik çalışmaları, ekipman tipleri, kapasiteleri, endüstri 4.0 dahil olmak üzere tanımlandı ve dünyada bu teknolojilerde lider ekipman üreticileri ile görüşmeler yapıldı, teklifler alındı ve nihai aşamaya getirildi” dedi. Atalay, 2021 yılı içinde İzmir’de fiilen yatırıma başlamayı hedeflediklerini belirtti.
500 milyon Euro yatırım
MostMakina’nın nihai ürün üretebilen ve işleyebilen bir tesisi hayata geçirmek için 500 milyon Euro yatırım bedelli bir girişimi yürüttüğünü vurgulayan Atalay, yatırım aşamasında 2 bin, işletme sırasında da bin kişi dolayında doğrudan istihdam oluşturulacağını söyledi. Atalay, bu yatırımın bilgi yoğunluklu bir yatırım olduğunu ve tamamlandığında Türkiye’nin bu teknolojiyi kullanabilen ülkeler arasına gireceğini vurguladı.
Geniş bir yelpazede kullanılıyor
Yüksek vasıflı çeliklerin makine imalatından kalıplara, beyaz eşyadan demiryoluna, sağlıktan kimyaya ve petrokimyadan enerjiye kadar çok geniş bir yelpazede kritik önemde bir girdi olduğunun altını çizen Atalay, kendilerinin aynı zamanda talaşlı imalat için ürettikleri ürünü kullanacaklarını kaydetti. Atalay, “Teknoloji hızla gelişmekte ve bu yeni nesil teknolojilerin ülkemizde kullanılabilmesi için yüksek vasıflı malzemelerin de ülke sınırları içerisinde üretilmesi ve sürekliliğinin sağlanması çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu malzemelerin Ar-Ge çalışmalarının, tedarikinin sürekli ve uygun koşullarda yapılabilmesinin de güvence altına alınması gerekiyor” dedi. Atalay, “Burada gördüğümüz fırsatlardan bir tanesi Endüstri 4.0 ve teknolojik ekipman açılımıyla uzun yıllardır sektöre hakim firmaları yakalamaktır. Projemizi önemli kılan diğer bir husus ise bizim üreteceğimiz ürünleri kullanan firmaların hali hazırda ülkemizde var olmasıdır yani diğer bir ifade ile ülkemizde yerli pazarımız mevcuttur ve bu bizim için büyük bir avantajdır. Projemiz bittiğinde teknik kabiliyetler açısından Firmamız Avrupa’da ilk 10 firmadan biri olacaktır. Bütün bunlar bize çok büyük bir heyecan veriyor” dedi.
Türkiye’nin çelik sektöründe dünyada 7. sırada bulunduğunu ancak bazı özel ürünlerde tamamen ithalata bağımlı olduğunu ifade eden Atalay, üretmeyi planladıkları çeliğin birim/ton fiyatının ortalama 3 bin Euro civarında olduğunu belirti. Buna karşı, Türkiye’nin
2019 fiyatlarıyla çelik ihracat birim/ton fiyatının 615 Euro olduğu dikkate alındığında yatırımın öneminin ortaya çıktığını anlatan Atalay, “Yani tam kapasiteye ulaştığımızda yıllık ciro hedefimiz 500 milyon Euro civarında olacaktır. Halen bu ürünlerin tamamının yurtdışından ithal edildiğini düşündüğümüzde, projemizin gerçekleştirilmesiyle ortaya çıkacak katma değer ve ithal ikame imkânı çok açık ortadadır” diye belirtti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.