Türkiyenin Lokomotifi İnşaat Sektörü
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen panelde 1 Ocak 2011de tüm Türkiyede uygulanacak Yapı Denetimi Yönetmeliği tartışıldı
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen panelde 1 Ocak 2011de tüm Türkiyede uygulanacak Yapı Denetimi Yönetmeliği tartışıldı
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen panelde 1 Ocak 2011’de tüm Türkiye’de uygulanacak Yapı Denetimi Yönetmeliği tartışıldı. Panelde, yapı denetimi konusunda 1999’da yaşanan Marmara Depreminin Türkiye için bir milat olduğuna dikkat çekildi
Konya Sanayi Odası tarafından ‘Yapı Denetimi Yönetmeliği ve Uygulamaları’ ile ‘Yapı Malzemelerinde CE ve G Belgesi Kullanımı’ konulu panel düzenlendi. Bera Otel’de düzenlenen panelde 19 Pilot İl’de uygulanan ve 1 Ocak 2011den itibaren tüm Türkiye’de uygulanacak yapı denetiminin önemine değinildi. Panelde ayrıca inşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunun altı çizildi
Panelin açılış konuşmalarını Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Süleyman Temizci, İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar, KSO İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Kadir Büyükkara ve Yapı Denetim Kuruluşları Dernekleri Birlik Başkanı Nevzat Demirsoy yaptı. Açılış konuşmalarının ardından panel başladı. Panele inşaat sektöründe faaliyet gösteren pek çok firma temsilcisi katıldı.
“Standardı olmayan bir ürünün CE’si de, G Belgesi’de olmaz”
Panelin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Süleyman Temizci, AB uyum süreci doğrultusunda Türkiye’de çok hızlı bir değişim yaşandığını, İnşaat Mühendisliği ve müteahhitlik mesleklerinde de bu değişimin hissedildiğini söyledi.
Temizci, 1 Ocak 2011’den itibaren tüm Türkiye’de uygulanacak Yapı Deneti Yönetmeliği’nin, yapılarda kaliteyi artırmanın yanı sıra, vatandaşın tüketici haklarına da öncelik kazandıracağına dikkat çekti.
“Standardı olmayan bir ürünün CE’si de, G Belgesi’de olmaz” diyen Temizci, şunları söyledi:“Artık herkes kendi inşaatını yapamayacak. İşi, bir müteahhide verecek. Müteahhit de yapı kurallarına uygun bir şekilde bina inşa etmekle yükümlü olacak. Ülkemizde artık, bir vatandaş daire almaya gittiğinde ‘deprem yönetmeliği var mı?’, ‘Beton kalitesi iyi mi?’ diye soruyor. Bunlar ülkemiz için önemli gelişmelerdir.”
Marmara depremi milat oldu
İnşaat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Ali Çınar, 1999 yılında Türkiye’de yaşanan Marmara Depreminin kaliteli yapılaşma ve tüketicilerin bilinçlenmesi noktasında milat olduğunu söyledi. 1 Ocak 2011’den itibaren yapı denetiminin tüm Türkiye’de uygulanacağını hatırlatan Çınar, “Bu uygulamanın Türkiye’ye yayılması ülkemiz için çok büyük bir kazançtır. Ancak 19 İl’de pilot olarak uygulanan yapı denetimi, ciddi şekilde ele alınıp eksiklikler giderilmeliydi” dedi.
Lokomotif sektör
KSO İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Kadir Büyükkara, inşaat sektörünün ülke ekonomisinde yeri ve önemine dikkat çekti. İnşaat sektörünün Türkiye’de lokomotif sektör olduğunu ifade eden Büyükkara, “Ülkemizin krizden çıkışını hızlandıran sektör, inşaat sektörüdür, işsizliğe çözüm üretilmesi, ülkedeki sanayinin çalışmasında inşaat sektörünün katkıları önemlidir” şeklinde konuştu, Büyükkara, ayrıca Konya’da 2010 yılının ilk yarısında yapı ruhsatlarında yüzde 25 civarında artış olduğunu sözlerine ekledi. Yapı Denetim Kuruluşları Dernekleri Birlik Başkanı Nevzat Demirsoy ise, yapı denetimi mevzuatının yürürlüğe girmesi ile malzemelerin uyumluluğunun laboratuarlar tarafından denetlendiğini kaydetti.
“Yaptığım yapı da ben oturabilir miyim?”
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Kaltakçı’nın yönettiği panele konuşmacı olarak ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetimi Daire Başkanlığı Mimarı Samet Parladı, TSE Genel Sekreter Müşaviri Makine Yüksek Mühendisi Hakan Ergin ve Yapı Denetimi Kuruluşları Dernekleri Birliği İnşaat Mühendisi Kürşad Kahratlı katıldı.
Panelin ilk konuşmacısı ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, dünyada en çok kullanılan yapı malzemesinin beton olduğunu söyleyerek, kaliteli betonun önemini anlattı.
Her şeye bir kural konulabileceğini, ancak her şeyin denetleyemeyeceğini belirten Tokyay, salonda bulunan inşaat mühendisi ve müteahhitlere “Önemli olan ‘yaptığım yapıda ben oturabilir miyim’?, ‘Çocuğumu oturtabilir miyim?’ sorularına evet cevabını verebilmektir. Cevabınız evet ise o yapı doğrudur” şeklinde seslendi. Panelin konuşmacılarından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetimi Daire Başkanlığı Mimarı Samet Parladı ise, yapı denetiminin amacı ile uygulamaları anlattı.
Denetim önlemek için de yapılır
Yapı Denetim Kuruluşları Dernekleri Birliği İnşaat Mühendisi Kürşad Kahratlı, yapı denetiminin herkesi can ve mal güvenliği ile ekonomik olarak etkilediğini ifade etti.
Kahratlı, ülkelerin kendi ihtiyaç ve ekonomilerine göre yapı denetimi geliştirerek uyguladığını, ancak denetimlerin sadece bir sorun olduğu için değil, önlemek için de yapıldığının altını çizdi. Kahratlı, Türkiye’de 10 yıldır yapı denetiminin uygulandığı 19 Pilot İl’de önemli aşamalar kat edildiğini vurguladı.
Panelde son olarak söz alan TSE Genel Sekreter Müşaviri Makine Yüksek Mühendisi Hakan Ergin, yapı malzemeleri ve TSE hakkında bilgi verdi.
Standardların milli ve uluslar arası bir standardizayon kuruluşu tarafından, ilgili tarafların katılımıyla hazırlandığını belirten Ergin, uygunluk değerlendirme faaliyetlerini anlatarak, uygunluk değerlendirmesi yapan kuruluşun yetkin olmasının önemli olduğunu söyledi.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’nin bir yapıda kullanılan bütün malzemeleri içerdiğini bildiren Ergin, katılımcılara Uygunluk Teyit Sistemleri ve CE işaretinin nasıl alınabileceğini hakkında bilgi verdi. Ergin, ayrıca TSE’nin uluslar arası saygınlığı olan bir kuruluş olduğunu sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.