Türkiyenin önemli makine ve savunma sanayi merkezlerinden biri:DOMİOSB
Bölgenin ve Türkiyenin önemli makine ve savunma sanayi merkezlerinden biri olma hedefiyle kurulan Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas OSB (DOMİOSB), ortak üretim, ortak tedarik, ortak AR-GE anlayışına dayalı üretim yapacak.
Bölgenin ve Türkiye’nin önemli makine ve savunma sanayi merkezlerinden biri olma hedefiyle kurulan Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas OSB (DOMİOSB), ortak üretim, ortak tedarik, ortak AR-GE anlayışına dayalı üretim yapacak.
Makine ve makine aksamları imalat sektöründe öncülük yaparak, AR-GE ve inovasyona dayalı, katma değeri yüksek bir sektör olan makina imalat sektörünün yönlendiricisi olmayı amaçlayan Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas OSB (DOMİOSB), önceliğini çevreye ve yeni teknolojilere veriyor. Yeni Nesil OSB unvanını uluslararası boyutta kazanma hedefini taşıyan DOMİOSB, her biri Türkiye’nin kendi sektöründe öncü konumda olan firmalarını barındırmak için gün sayıyor. Kamulaştırma ve altyapı çalışmaları devam eden bölge, tamamen faaliyete geçtiğinde 15 bin kişiye iş olanağı sağlayacak. DOMİOSB Başkanı Turgay Çelik, OSB’lerinin, bölge, ülke ve dünya ekonomisine katkı sağlama hedefiyle yoluna devam ettiğini söyledi.
315 HEKTARLIK ALANDA KURULACAK
Ortak çalışma kültürünün oluşmasını sağlamak ve bölgeye katma değer oluşturmak üzere faaliyet göstereceklerini anlatan Çelik, OSB’de ortak üretim, ortak tedarik, ortak finansman, ortak pazarlama, ortak eğitim, ortak laboratuar, ortak tasarım, ortak AR-GE-inovasyon yapılacağını kaydetti. Çelik, “Bu amacı gerçekleştirmek üzere Sakarya’nın stratejik bir noktasında Makina İhtisas OSB kurulması planlandı. Bu bölgede ortak amaçları gerçekleştirmek üzere yeni bir oluşum içerisindeyiz” dedi. DOMİOSB’nin toplam 315 hektarlık bir alanda kurulacağı bilgisini veren Çelik, Sakarya’da arazilerin çok verimli olduğunu, her yere OSB kurulamadığını, bu nedenle hem lojistiği uygun hem de teşviki bol bir yer seçtiklerini anlattı.
15 BİN İSTİHDAM, 170 FİRMA HEDEFİ
Başkan Turgay Çelik, dünyanın değişen koşulları karşısında Türkiye’nin savunma sanayi ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılamak amacıyla, DOMİOSB’de savunma sanayi firmalarına da yer temini sağlandığını ifade etti. Bölgede AR-GE yapılabilmesi için, teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulumuna da imkân sağlanacağını dile getiren Çelik, “Üniversite ve teknokent için yer tahsisi yapılması planlanıyor. OSB içinde teoriyi pratikle birleştiren meslek kariyer merkezi, meslek lisesi ve meslek yüksek okulu kurmayı amaçlıyoruz. DOMİOSB’de 15 bin kişilik istihdam hedefimiz ve yaklaşık olarak 170 civarında sanayi kuruluşunun yer alması hedefimiz bulunuyor” dedi.
JEOLOJİSTİK KONUMUYLA AVANTAJ SUNACAK
OSB’nin, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara gibi önemli sanayi ve ticaret merkezlerine yakın konumu ile sanayinin gelişmiş olduğu ve ana sanayilerin bulunduğu jeolojistik bir alanda yer aldığına dikkat çeken Çelik, Karadeniz Sahil Yolu’na 500 metre, DOMİOSB’nin Sakarya’ya 12 kilometre, Kuzey Marmara Otoyolu Sakarya Gişeleri’ne 12 kilometre, D-100 Karayolu’na 34 kilometre, TEM Otoyolu Sakarya Gişelerine 36 kilometre ve İstanbul Havaalanı’na 200 kilometre mesafede bulunduğunu söyledi. Çelik, “OSB katılımcısı firmalarımızın nakliye lojistik maliyetlerini minimize etmek için, limana demiryolu bağlantısı yapmayı da hedefliyoruz. Ayrıca OSB içinde teknoloji geliştirme bölgesi ve OSB’yi ikiye bölen yaklaşık 24 hektarlık orman bulunuyor. Bu orman, yasal mevzuata uygun şekilde korunacak ve sanayi yatırım alanı olarak kullanılmayacak” diye konuştu.
DOLULUK ORANI YÜZDE 62
OSB de yatırım yapmak üzere 90 firmanın arsa talebinde bulunduğunu, talep edilen arsa miktarının yaklaşık 123 hektar olduğunu belirten Çelik, taslak olarak hazırlanan Uygulama İmar Planında sanayi parseli alanlarının toplamının yaklaşık 197 hektar olduğunu, doluluk oranının da yüzde 62 olduğunu kaydetti. Çelik, “Doğu Marmara Makina İmalatçıları İhtisas OSB, Doğu Marmara'nın en merkezi noktalarından birinde yer alıyor. OSB olarak önceliğimizi çevreye ve yeni teknolojilere veriyoruz. Yeni Nesil OSB unvanını uluslararası boyutta kazanmak temel hedeflerimiz arasında. Bu doğrultuda gerekli altyapı ve üstyapı yatırımları yapmayı, OSB'nin ortak ve yönetim binaları enerji tüketimlerini OSB içerisinde kurulacak güneş enerji santrallerinde temin etmeyi, limanlara, demiryolu bağlantısı yapmak suretiyle OSB katılımcısının nakliye, lojistik maliyetlerini minimize etmeyi, kurulacak çevre laboratuvarı, ortak sağlık güvenlik birimi ile katılımcının zorunlu gelir ve gider harcamalarını en düşük düzeyde tutmayı hedefliyoruz” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.