Ülkemiz kalitesiz sanayi ürünleri mezarlığına dönüyor
Türkiyede kalıp sektörünün genel durumu hakkında görüşlerini dile getiren B. Tarakçıoğlu kalitesiz ürünlerin ülkemiz sanayisini kirlettiğini dile getiriyor. Güvenal Kalıp Elemanları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Bora Tarakçıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Kalıp yapımında çıta her geçen gün yükseliyor”
Ülkemizin atölyeleri, 25 yıllık çabalarıyla kalıp yapımında, çıtayı yükseklere taşımışlardır. Bugün ülkemizdeki imalat sektörünün kalıp yapımında sorunu bulunmamaktadır. Sorun yüksek kar etme yarışıyla, bilinçsiz - çalışmadan para kazanma yöntemiyle sanayimizin kalitesi azalmaktadır. 10 yıl evvel elektronik- beyaz eşya sektöründe kaliteli üretimle dayanıklı tüketim malları üretiliyordu. Bu gün ise (1-2 yıl) garanti süresinde ömrü biten ürünlerin, yüksek ücretlerle, tamir - yedek parça sorunları ile boğuşur durumdayız, genelde kalitesiz tüketim malları satılmaktadır. Çünkü çalışmadan, hızlı para kazanma yöntemi, Uzakdoğu’ya endekslenmiş durumdadır. Bu virüs, otomotiv sektörü vb. yerlerde görülmektedir. Yakın zamanda kalitesi bozuk ürünlerle ülkemiz daha çok kirlenecek, kalitesiz sanayi ürünleri mezarlığına dönecektir. Sektörümüzün geçmişteki bilinen, başarılı çalışmaları, yoklukla mücadelemiz, özveriler oldukça heyecanlı ve güven veriyordu, bugün orta ölçekli firmalar dahi hazırcılıkla üretmeden, tükettirelim mantığı ile hareket ediyorlar, üretim olmadan, kalitesiz malların hızla tüketimi ile yakın zamanda iflas etmiş ülkeler kervanına katılacağız; ürküyoruz.
Elbette yöneticilerimiz gerekli konularda önlemler almaya çalışmaktadır, ancak hazırcı, sabırsız yeni nesil üretici tüccarlar, bu önlemlerin karşılığında mutlaka kurnazca hareket etme becerisini bularak, kandırma yöntemini iyi kullanmaktadırlar, ithalatı zorlaşan kalitesiz ürünleri, Uzakdoğu’dan yarı mamul olarak getirilerek. Marka ve bir kılıf giydiriliyor. Kaliteli ürün görünümde satarak, para kazanan sanayicilerimizi kınıyoruz, kötü örnek oluyorlar. Diğer durumda Uzakdoğu’dan getirtilen kalitesiz- bozuk kalıpların tamir-bakımı işsiz durumda olan kalıpçı firmalarımıza yaptırmaktadırlar, zor durumda olan kalıpçılarımız iş beklerken, yeni projelere ait kalıpların tamamı daha ucuz mantığıyla Uzakdoğu’ya verilmektedir. Devamında kalıp sektörü bitecek, Uzakdoğu’da da sistem değişince; üreticiler kalıp yapacak sektör bulamayacaktır, yeniden başlamak oldukça pahalıya mal olacaktır. Global ekonomide rekabetin önemiyle, elbette yarışmaya hazır durumdayız, ancak bu sistem dürüstçe işlemeli, doğasında olmalıdır ki iyiler de yaşasın
“Kaliteli yaşam için bizler hazırız; üretmek istiyoruz”
Üretim daha çok üretmeyle ucuzlar, talep mutlaka fiyatı etkiler, yüksek adetli üretim kaliteli makine / kalıp ve takımlarla oluşur, yüksek teknolojiler insan kaynağı gerektirir. Sonuç olarak daha çok işle, daha çok insanımıza gelir sağlanmalıdır. Kaliteli yaşam için bizler hazırız, üretmek istiyoruz, ülkemize yaraşır üretelim, birlikte kazanalım. İstenilen ekonomik ortamda sanayicimizin beklentilerine cevap verebiliriz. Üretim sistemi gibi nasıl kalıp yapılmalı? Ucuz mu /düşük adetlerde çalışan kalıplar kaliteli mi /yüksek adetlerde çalışacak kalıplar Tekliflerimiz Uzakdoğu’yu aratmayacaktır. Buna rağmen sistem değişmeyecekse UKUB karar almalı ve Uzakdoğu’dan gelen kalıpların tamiri yapılmamalıdır, hiç kimse kirli bir dünya istemiyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.