SBB Özel Haber Umman'da devlet tarafından finanse edilen tahmini 8 milyar OMR'lik (20.8 milyar $'lık) altyapı projelerine bağlı olarak, uzun çelik tüketiminin önümüzdeki beş yıl içerisinde artması bekleniyor. Buna karşın Steel Business Briefing'in görüştüğü bazı piyasa kaynakları, bu projelerin zamanında hayata geçirileceğinden şüpheli olduklarını belirttiler.
Yerel bir haddeci, devam eden inşaat çalışmalarından gelen inşaat demiri talebinin istikrarlı seyrettiğini, fakat inşaat sektöründeki devasa potansiyeli şu an yansıtamadığını kaydetti. Bir inşaat firmasından görüştüğümüz bir yetkili, sektörün yılın ilerleyen dönemlerinde hareketlenebileceğini, ancak proje gecikmelerinin geçmişte birçok örneğinin olduğunu vurguladı.
Muskat Uluslararası Havalimanı'nı büyütme projesinin yanında, Sohar, Adam, Ras Al Hadd ve Duqm'da kurulması planlanan hava limanlarının da uzun mamul tüketiminde ciddi bir artış sağlaması bekleniyor. Ayrıca yeni yollar ve kuru havuzlar da planlanıyor. Görüştüğümüz bir başka haddeci, "Bu da, Umman'ı altyapı projeleri açısından Suudi Arabistan'ın ardından Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki ikinci pazar hâline getirmektedir" ifadelerini kullandı.
Umman'ın aylık toplam 55,000 tonluk inşaat demiri tüketiminin yaklaşık 20,000 tonluk kısmı ithalatlarla karşılanıyor. İthalatların büyük kısmı Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) gelmesine karşın, Türkiye ve Katar'dan da ithalat yapılıyor. İnşaat demiri tüketiminin geri kalan kısmı ise üç yerel üretici (Hadid Majan, Muscat Steel Industries ve Sohar Steel) tarafından karşılanıyor. Yerel inşaat demiri kapasitesi yıllık 600,000-700,000 tona ulaşıyor; buna karşın yıllık ancak 400,000 tonluk bir kütük kapasitesi bulunuyor. Bu nedenle BAE'den ekstra yarı mamul ithal ediliyor.
Umman'da yerel haddeleme kapasitelerinin artması sonucunda, Türk menşeli ithal inşaat demirlerine olan talepte son birkaç yıldır önemli bir azalma gözlendi. Umman'daki inşaat şirketleri de yerli malzemeleri kullanmayı tercih ediyorlar.
Ancak ihtiyaçlarını yıllardır Türkiye'den karşılamakta olan bazı son kullanıcılar, Türk malzemelerine hâlâ talep göstermeye devam ediyor.
İnşaat demiri ithalat fiyatları şu an şantiyeye teslim bazında 720-749 $/ton düzeyinde seyrediyor ve Türk malzemeler için fiyatlar biraz daha yukarıda bulunuyor. Yerli ürünler için şantiyeye teslim bazında teklif fiyatları ise 290-300 OMR (753-779 $/ton) düzeyinde seyrediyor. Kütük ithalatlarında teslimat fiyatları 680 $/ton seviyesinde bulunuyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.