Üretim Teknolojilerinin Bursa Zirvesi
Üretim Teknolojilerinin Bursa Zirvesi Ülkeden 32.788 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
Üretim Teknolojilerinin Bursa Zirvesi Ülkeden 32.788 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, 6 - 9 Aralık 2012 tarihleri arasında, 6 salonda toplam 40.000 m2 alanda sektörlerin liderlerini bir araya getirdi.
TÜYAP Bursa Fuarcılık Anonim Şirketi tarafından, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) desteği, Takım Tezgâhları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) işbirliğiyle hazırlanan Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı 11. Uluslararası Metal İşleme Makineleri, Kaynak, Kesme, Delme Teknolojileri, El Aletleri, Pnömatik ve Hidrolik Fuarı, BELEX 2012 Bursa 10. Uluslararası Elektrik, Elektronik, Otomasyon, Aydınlatma ve İletişim Fuarı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 23. Komite ‘Hırdavat Ticareti’ ve Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD) işbirliği ile hazırlanan Bursa 3. Hırdavat ve İş Güvenliği Fuarı 2012, Bursa Sac İşleme Teknolojileri 2012 4. Sac, Boru, Profil İşleme Teknolojileri ve Yan Sanayileri Fuarı ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliğiyle hazırlanan ENSUTEK Endüstriyel Su Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı eş zamanlı olarak, 6-9 Aralık 2012 tarihleri arasında Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
22 ülkeden 344 firma ve firma temsilcilisinin katılımıyla hazırlanan fuarlar yurtiçi ve yurtdışından 31 ülkeden 32.788 kişi tarafından ziyaret edildi. Ersözlü; “Bursa’da ilk kez Hırdavat Fuarı’na milli katılım yapan Çin Firmaları Fuar’dan memnun kaldı” dedi. TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü; “Üretim Teknolojilerinin Bursa zirvesinde ağırladığımız 14 Çin firması, fuar süresince sergiledikleri tüm ürünleri satarak ülkelerine memnun bir şekilde döndü” dedi. Ersözlü; “Makine Yapan Makinelerin Fuarları, yurtiçi ve yurtdışından olmak üzere 31 ülkeden gelen profesyonelleri endüstri zirvesinde ağırladı, firmalar 200’ün üzerinde makine sattı” dedi.
İlhan Ersözlü; “Makine yapan makinelerin fuarları olma özelliği ile eş zamanlı hazırlanarak büyük bir sinerji yaratan fuarlar, yapılan etkin tanıtımlar, TÜYAP yurtdışı ofisleri ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ( TİKA ) desteği ile yurtdışından Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Filistin, Hindistan, Hollanda, Irak, İran, İsrail, İsveç, İtalya, Karadağ, Kosova, Libya, Lübnan, Makedonya, Mısır, Özbekistan, Romanya, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’dan davetli iş adamlarını, yurtiçinden ise sektörlerin yoğun olduğu Adana, Adapazarı, Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin ve Samsun başta olmak üzere 46 ilden gelen profesyonelleri endüstri zirvesinde ağırladı. Fuar süresince kurulan iş bağlantıları neticesinde 200’ün üzerine makinenin satışı gerçekleştirildi. Makine Store, Demir Çelik Store, Hydropneu World ve Paslanmaz Çelik dergileriyle bizimde yer aldığımız fuarda, fuar hakkında görüşlerini aldığımız bazı katılımcı firmaların görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.
AKYAPAK
Akyapak Satış Müdürü Salih Seyrek
Metal bükme, kesme ve delme makineleriyle beş kıtada 82 ülkeye ihracat yapan AKYAPAK, Bursa’nın en köklü üreticilerinden… 1962’de kurulan ve bu yıl 50. yılını kutlayan firma, bugün Türkiye’nin gücünü simgeleyen yüksek kalitesini başarıyla dünyaya taşıyor. Toplamda 25 bin m2 kapalı alana sahip teknolojik üretim tesisleriyle hem Bursa hem de Türkiye için bir gurur kaynağı oluşturmaya devam ediyor. Bursa’daki üretim ve yönetim merkezinde, 350 kişilik eğitimli ve deneyimli kadrosuyla Türkiye’de ve dünyada pek çok alanda teknolojiye katkı sağlayan üretimler gerçekleştiriyor. 2 mm’den 200 mm kapasitesine kadar üç /dört toplu konvansiyonel ya da NC ve CNC kontrollü hidrolik silindir makineleriyle adını dünyaya duyuran marka, başta silindir bükme olmak üzere ürettiği metal bükme, kesme ve delme makineleriyle dünya genelinde tercih edilen bir marka halinde. Silindir, boru, profil bükme, profil delme, kesme ve markalama, plaka delme ve markalama makinelerinde geliştirdiği yenilikler sayesinde her zaman alanının öncüsü olmayı başarıyor.
CE, ISO 9001-2008, TSEK ve TURQUM sertifikaları ise AKYAPAK’ın kalitesini ve yüksek standartlarını resmi olarak da kanıtlıyor. AKYAPAK, tescilli kalitesi ile ürettiği sac, boru ve profil bükme makinelerini dünyaya AKBEND markası ile pazarlıyor. AKYAPAK, Dünya’da da Türkiye’de de öncülerinden olduğu delik delme hatları için de AKDRILL markasını kullanıyor.
Otomotiv, denizcilik, havacılık, inşaat, ısıtma-soğutma, enerji, petrokimya, savunma sanayisi gibi küresel ekonomiye yön veren pek çok alanda müşterilerine yüksek kaliteli üretim ve uygulama çözümleri sunuyor. Mitsubishi, Mercedes, Harley Davidson, Boing, Rolls Royce gibi dünya devlerinin fabrikalarında, TAİ ve ROKETSAN ile de Türk Havacılık ve Savunma Sanayilerinde AKYAPAK makineleri çalışıyor. İstanbul Atatürk Havalimanı, Atatürk Olimpiyat Stadı, Formula 1 İstanbul Park tribünleri, son Eurovision’un yapıldığı Bakü Cyrstal Hall, Kayseri Stadı gibi ünlü yapılarla hayatın hemen her alanında karşılaşılabilecek birçok araç ve yapının üretim ve inşa süreçlerinde AKYAPAK makinelerinin imzası bulunuyor.
Bursa Metal İşleme Fuarı’nda silindir, boru ve profil bükme makinelerini ön plana çıkarttıklarını söyleyen Akyapak Satış Müdürü Salih Seyrek sözlerine şöyle devam etti; “AHS 30/40 Hidrolik Silindir Makinesi ile büyük makinelerdeki iddiamızı bir kez daha sergiledik. AHS 20/13 ile de daha küçük silindir makinesi talepleri için ayrı bir seçenek sunduk. Özellikle otomotiv ve mobilya sektöründe en çok tercih edilen ABM 38 Hidrolik Boru Bükme Makinemiz de yeni geliştirmeleri ile her fuarda olduğu gibi bu fuarda da ön sıradaki yerini aldı. Bursa Fuarı’nda üç ayrı Hidrolik Profil Bükme Makinesi sunduk. APK 240, 121 ve 101. Bunlar arasında APK 240’a kattığımız yeni, dik kullanım özelliği ise bu standımızda öne çıkan yeniliklerdendi”
Fuar’ın, yönetim ve üretim merkezlerinin bulunduğu Bursa’da olması açısından ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Seyrek; “Yaptığı üretimle şehrimizi, hem Türkiye’de hem de dünyada gururla temsil eden bir marka olarak fuarda yer alarak ürünlerimizi sergilemek şehrimizin gücünü göstermek birinci amacımızdı. Bu amacımıza fazlasıyla ulaştık. Diğer yandan organizasyon olarak daha yapılacak çok şey olmasına rağmen biz fuar katılımcıları fuara canlılık katmak için çok çaba sarf ediyoruz. Bu çabalarımızın karşılığını da ziyaretçilerimiz ve müşterilerimizden optimum seviyede aldığımızı söyleyebilirim” dedi.
Fuar organizasyonunu nasıl bulduklarını sorduğumuz Seyrek’in cevabı şöyle oldu: “Dediğim gibi fuar organizasyonu iyileştirilmeli. Özellikle dünyadaki örnekleriyle kıyaslayınca bu dileğimiz daha da kuvvetleniyor. Katılımcılar olarak çok yüksek maliyetlerle bu fuarlarda yer alıyor ve canlı bir fuar olması için çok çalışıyoruz. Eminim organizatörler de çok çalışıyordur. Emeklerine saygı duyuyoruz. Ancak, detaylara daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Zira Bursa Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinin başında geliyor. Özellikle metal ve sac işleme konusunda Akyapak ile beraber ülkemizin en büyükleri Bursa’da. Bu büyük üre-tim merkezini dünyaya daha görkemli göstermeliyiz. Fuarın Uluslararası yönü güçlendirilmeli. Yine de var olan organizasyon için de organizatörlere teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda inşallah dünyaca tanınacak daha tatmin edici fuarlara imza atacak”
AJAN CNC
Ajan CNC Genel Müdürü Mehmet Çınarlı
1973’te kurulan Ajan Elektronik, günümüze kadar yurtiçi ve yurtdışında 40’tan fazla ülkede 6000’i aşkın makine üretmiş ve AJAN ismi güvenilir bir marka haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda talaşlı imalat tezgâhlarını takiben geçiş yaptığı CNC plazma sac kesim tezgâhları alanında bir dünya markası olmuştur.
Plazma teknolojisinde artık dünya standartlarının üzerinde bir etkinliğe sahip olduklarını dile getire Ajan CNC Genel Müdürü Mehmet Çınarlı, bu konuda birçok ilke imza atıklarını dile getirdi. Çınarlı, hedeflerinin müşterilerine son teknolojiyi ulaşılabilir rakamlarla sunarak, üretimlerinin ve ekonominin gelişmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.
Fuarda, CNC plazma sac ve boru kesme makinesi ile CNC plazma boru kesme makinelerini sergilediklerini söyleyen Çınarlı, makinelerine yenilemeler ve ilave teknolojiler eklediklerini, bu yenilikleri de Bursa Metal İşleme Fuarı’nda müşterileriyle paylaştıklarını ifade etti.
Fuarlardaki asıl amaçlarının makinelerini daha fazla kişinin tanıması ve daha çok kişinin Ajan CNC hakkında bilgi sahibi olması olduğunu söyleyen Çınarlı şöyle devam etti: “Satış hedefi ikinci plandadır. Şuan ulaştığımız konumu ve bilinirliği sürekli korumak ve arttırmak zorundayız. Bu sebeple tanıtım faaliyetlerine her zamanki gibi çok önem veriyoruz. Ancak, Bursa Fuarı’nda yetersiz ziyaretçi sayısı sebebiyle bu hedefe ulaştığımızı söylemem. Buna karşın satış olarak firmamız için tatmin edici bir fuardı”.
Fuar geçtiğimiz yıla nazaran daha durgun olduğuna dikkat çeken Çınarlı; “Her ne kadar bu durum olumsuz hava koşullarına bağlansa da aslında katılımcı sayısındaki düşüşten de anlaşılabileceği gibi sektörde genel bir durgunluk olduğu da ortada. Tanıtım faaliyetleri- nin de bu durgunluğu gidermeye, ziyaretçi sayısını arttırmaya yetecek düzeyde olmadığını düşünüyorum. Geçtiğimiz seneki başarısından uzak bir fuardı” dedi. Genel olarak TÜYAP Fuarcılığın tüm organizasyonlarından memnun olduklarını belirten Çınarlı, Bursa Fuarı’ndaki ziyaretçi sayısı konusundaki sıkıntının tekrarlanmayacağını, bu sıkıntıyı düzeltmek adına tanıtım faaliyetlerinin daha da artarak süreceğini ümit ettiğini söyledi.
BAYKAL MAKİNE
Baykal Makine Yönetim Kurulu Üyesi Selim Baykal
Metal sac işleme makineleri alanındaki faaliyetlerinde 62. yılını geride bırakan Baykal Makine, geniş ürün yelpazesi ile hem iç hem de dış pazarda güçlenmeye devam ediyor.
80’in üzerinde ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile Bursa ekonomisin önemli bir değeri olan Baykal Makine’nin Yönetim Kurulu Üyesi Selim Baykal, koşulsuz müşteri memnuniyeti vizyonuyla hareket eden firmalarının salt makine değil onunla birlikte çözüm üreten bir nitelik kazandığını söyledi. Son 8 yıldır bu konuya ağırlık verdiklerinin altını çizen Selim Baykal, “Firmamız daha öncelerden makine üreten bir tesisti. Son yıllarda ise müşterilerine çözüm üreten bir tesis oldu. Yani makineyi satmaktan öte, kullanıcısının üreteceği ürünü daha hızlı ve daha kaliteli çıkarabilmesinin formüllerini de üretiyoruz. Müşterilerimizin portföyüne neleri ekleyebilirizi araştırıyoruz, nasıl daha farklı pazarlara girebileceklerinin hesabını yapıyoruz. Yani müşteriler bize kendi ürünleriyle gelip “Bunu bu kadar dakikada, bu kadar adette çıkartmak istiyorum” dediklerinde onlara gereken otomasyon hattını kuruyoruz. Fiber Lazer makinesini Punch makinesi ile birleştirilip, sonrasında abkantla bükerek bitmiş ürün çıkaran hat projelerimiz var. Örneğin, Amerika’ya sattığımız 6 metre 6 bin ton kapasiteli bir ürün var. Otomatik olarak ham malzemeyi besleyip, büküp, petrol ve su hattı boruları haline getirip, yanından bitmiş ürün olarak çıkarabilen bir makine. Aynı şekilde Katar’a sattığımız bir makine oldu. 2022 Dünya Kupası için 8 adet stadyum yapacak firmaya bir hat sunduk. Bu firma, plazma ve tandem abkantın da içinde bulunduğu bir otomasyon sistemi sayesinde konstrüksiyonda kullanılacak çelik platformları üretecek. Eskiden otomasyon anlamında hitap etmeyi başaramadığımız, ama şu an tek çözüm ortağı olduğumuz firmalar var” diye konuştu.
2007 yılında Alman Weinbrenner firmasını satın alarak bir ilke imza atan Baykal’ın Türkiye’deki tek (ve dünyada da sayılı olan) büküm merkezine sahip olduğunu anımsatan Selim Baykal, Latin Amerika’dan Asya’ya ve Afrika’dan Avrupa’ya uzanan geniş bir alana ihracat yaptıklarını kaydetti.
150’si beyaz yaka olmak üzere 550 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Selim Baykal, yoğun Ar-Ge çalışmalarına işaret ederek, “Arkadaşlarımız yetişememekten şikayetçi. Sadece biz değil, tüm Türk üreticilerinin Avrupalı rakipleri yakalayabilme hedefi olmalı. Bazı makine gruplarında dünya lideri olsak da yeni olduğumuz gruplar var. Kendimizi hala geliştirebileceğimiz noktalar var, bunu yaparken asıl hedefimiz yabancı rakiplerimizin önüne geçmek olmalı” dedi.
Yılda ortalama 50 fuara katıldıklarını dile getiren Selim Baykal, 2013 yılında mevcut kapasitelerinin verimliliğini artırarak hedef edindikleri pazarlarda aktif bir şekilde rol alacalarını sözlerine ekledi. Bursa Fuar’ının yerel bir fuar havasında geçtiğini belirten Baykal; “Bursa’da yerleşik bir firma olarak Bursa Metal İşleme Fuarı’nın, Bursa’nın kalkınması ve makine sektöründe önemli bir paya sahip olduğunun vurgulaması bakımından fuarın oldukça önemli olduğunu belirtmek isterim” dedi.
Organizasyonu başarılı olarak değerlendiren Baykal; “Uluslararası arenada iyi bir yer edinmesi açısından Bursa’daki fuarın, daha fazla duyurulması, propagandasının yapılması gerekmektedir. İstanbul’dan ulaşımın kolaylaştırılması da bu fuarın önemini arttırabilir. Avrupa’nın en ücra illerinde bu güne kadar çeşitli makine fuarları düzenlenmekte, ancak küçük sanayisi bile olmayan şehirlerde bu fuarlar öyle bir önem kazanmış ki, bizim gibi makinecilerin hepsi orada yer almak için uğraş veriyor. Bursa sanayi şehri olarak, makine sektöründe dünya piyasasında isim yapmış olmasına rağmen hak ettiği yerde değil” dedi.
GREENEXOİL
Greenexoil Bölge Satış Müdürü Murat Fırat
Endüstri ve Otomotiv sektörünün kullanmış olduğu Madeni yağ ve CNC soğutma sıvılarının üretimi ve pazarlanması alanında faaliyet gösteren Greenexoil, hidrolik, dişli yağları, kesme yağları, şanzıman ve defransiyel, bor yağları, kompresör yağları, türbin, motor yağları çeşitleriyle müşterilerine hizmet veriyor.
Bursa Metal İşleme Fuarı’nda markalarını tanıtma imkanı bulduklarını belirten Greenexoil Bölge Satış Müdürü Murat Fırat, ayrıca sektördeki başlıca firmaları yakından tanıma imkanı yakaladıklarını da sözlerine ekledi. Fuarda hedeflerine ulaşmaya çalıştıklarını belirten Fırat, fuarın Bursa imkanlarına göre başarılı olduğunu söyledi. Organizasyonda bazı problemlerle karşılaştıklarını, bu sorunları ellerinden geldiğince asgariye indirdiklerini dile getirdi.
Bu tür fuarların daha çok tanıtım yapılarak duyurulması gerektiğini düşünen Fırat, görsel ve yazılı basının bu tarz fuarları daha çok önemsemesi gerektiğini söyledi.
MARMARA SİEGENER GALVANİZ
Marmara Siegener Galvaniz Pazarlama & Satış Koordinatörü Bünyemin Halaç
Marmara Siegener Galvaniz Pazarlama & Satış Koordinatörü Bünyemin Halaç Bursa Metal İşleme Fuarı’nın firmaları açısından olumlu geçtiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Aslında biz fuardaki sektörlerin dışında bir alanda hizmet veriyoruz. Biz genel itibariyle metal kaplama sektöründeyiz. Fakat metal imalatı yapan firmaların makine ve teknoloji ihtiyacı için fuarı ziyaret edeceğini düşük. Bu firmalarında imal ettikleri metal ürünlerin kaplama ve özellikle sıcak daldırma, galvaniz kaplama ihtiyaçları olabileceğini hesap ettiğimiz için bu fuara katıldık. Hedeflediğimiz kişi ve müşterilere de ulaştık”
Fuarın ziyaretçi açısından yeterli olmadığını söyleyen Halaç, yoğunluğun geçen seneler gibi olduğunu, beklentiyi aşan bir katılım olmadığını bu anlamda fuarı sı-radan olarak tanımladığını ifade etti. Halaç; “Fuarın her sene daha da içine kapanan ve kendi yağıyla kavrulan bir hali var. Ziyaretçi ve katılımcı sayısını arttıracak aksiyonlar lazım. Yurtdışı tanıtımı az. Yeterli yurtdışı talepleri, ziyaretçileri gelmiyor. Bu yönde biraz daha ağırlıklı çalışmak lazım… Bu gidişle gittikçe körelen bir fuar olacak. Bu bir tehlike… Organizatör fuarı daha beynelminel bir hale getirmeli. Ulusal katılım da arttırılmalı. Biraz daha emek vermek gerekiyor” dedi.
ONAY İNDİKSİYONDAN
Onay İndiksiyon Firma Sahibi Muammer Onay
Onay İndiksiyon, 2004 yılında metal ve sac işleri üzerine faaliyetini gösterirken piyasadaki ısıtma, semente, tavlama vb. açıklıkları görüp çalışma faaliyetlerini indiksiyon makinası üzerine yoğunlaşan firma, 2008 yılından beri itinalı bir biçimde indiksiyon makinasını ve ürün yelpazesini genişleterek yoluna devam ediyor. Bursa Metal İşleme Fuar’ında üretimini yaptıkları çeşitli kW güçteki indiksiyon makinalarını sergilediklerini söyleyen Onay İndiksiyon Firma Sahibi Muammer Onay, proje aşamasındaki yeni makinalarının önümüzdeki senelerde piyasaya çıkacağını ve hem iç hem dış piyasada ses getirecek bir ürün olacağını söyledi.
Bursa fuarında sergiledikleri ürünlerle istenilen ilgiyi sağladıklarını belirten Onay, planladıkları geri dönüşün önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğine inandıklarını söyledi. Bursa Fuarı’nın ülkemizin en gözde fuarından biri olduğuna dikkat çeken Onay, fuarın makine sektörünü iyi bir şekilde tanıttığına inandığını, organizasyon ve verilen emeğin fuarın ne kadar başarılı olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.
SARP MAKİNE
Sarp Makine Genel Müdürü Mehmet Birel
Sarp Makine San. Tic. Ltd. Şti. adı altında 2007 yılında Bursa Hasanağa Org. San. Bölgesinde 4050 m2 kapalı - 1050 m2 açık alanda, yüksek adette CNC ve üniversal makine parkuruyla makine imalatı ve otomobil yan sanayiine hizmet veriyor. Sarp Makine, makine imalatı ve otomobil yan sanayisine çalıştığı süreç içerisinde kazandığı yüksek imalat tecrübesiyle kendi markası adı altında 2010 yılında “Kaynak Çözümleri Makinaları” üretimine ve satışına başlamıştır.
Genel Müdür Mehmet Birel, kaynak çözümleri makinalarını şöyle sıralıyor: “Konvensiyonel Çevirici, kendinden ayarlı çevirici, kaynak pozisyonerleri, orta seri kolon bom, ağır seri kolon bom, torno tipi pozisyonerleri, zincirli çeviriciler, flanş tornalama makinası” Birel, kaynak çözüm makinalarıyla kısa zamanda kulvarında ciddi projelere imza atan Sarp Makine’nın teknolojik Ar-Ge yatırımlarıyla yoluna devam ede-ceğini söyledi. 2012 son çeyreğinde katılımını gerçekleştirdikleri TÜYAP Metal İşleme Fuarı’nın, firmaları açısından için olumlu sonuçlar getirdiğini dile getiren Birel, Sarp Makine’nın çözüm ortağı bir firma olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
SEKİZLİ MAKİNE
Sekizli Makine Makine Mühendisi Emrah Girgin
1987 yılından bugüne kadar 500 kg kapasiteden 200 tona kadar çeşitli tiplerde kaldırma makinesi ve vinç üretimiyle faaliyetlerine 16.000 m2 kapalı, 9.000 m2 açık alana sahip fabrikasında her geçen gün gelişerek ve tecrübe kazanarak yoluna devam ediyor.
En büyük amacı, müşteri memnuniyetini sağlamak olan firma, kurulduğu günden bugüne amaçladığı aşamaya, üretimde ve serviste seçkin kadrosunun takım ruhunu benimsemesiyle gösterdikleri üstün gayret ve çalışmalar sonucunda ulaşmayı başardı. Gelişen Türkiye Sanayi’nin değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte kaliteli ve güvenilir makina üretimini hedef aldıklarını belirten Sekizli Makine Makine Mühendisi Emrah Girgin, güçlü bir teknik kadroya ve son derece esnek imalat kapasitesine sahip olduklarını söyledi.
Fuarda sergiledikleri ürünler hakkında Girgin şunları söyledi; “Genel anlamda standartta binmiş olan 10 ton çift kiriş köprü konstrüksiyonuna dair kesiti alınmış bir sistem ve yine 5 ton tek kiriş köprü konstrüksiyonuna dair kesiti alınmış bir sistem sergiledik. Ayrıca, görsel olarak tablo ve broşürlerle diğer ürünlerimizi müşteri kitlesine göstermeye çalıştık”
Bursa Fuarı’nın katılım açısından beklentilerine cevap veremediğini belirten Girgin, gerek mevsim şartları gerek piyasadaki durgunluktan dolayı fuarın vasatın altında kaldığını söyledi.
Fuar organizasyonu değerlendiren Girgin, organizasyon için kötüydü demenin acımasızlık olacağını; fakat çok iyi olduğunu söylemenin de gerçekçi olmayacağını söyledi. Girgin; “Belki bu değerlendirmemizde katıldığımız daha kapsamlı ve büyük fuarlardaki seviyeyi göremediğimizden ön plana çıkabilir; ama organizasyon anlamında daha titiz ve özverili çalışılırsa istenilen seviyenin yakalanacağı kanaatindeyiz. Özetle organizasyon kötü değildi ama daha iyisi de olabilirdi. Kendilerine bu organizasyonu yaptıklarından ve bize müşteri kitlemizle buluşma fırsatı sağladıklarından dolayı teşekkür ederiz” dedi.
ÜNLÜ TEKNİK
Ünlü Teknik End. Departman Yönetmeni Reşat Üstün
Ünlü Teknik 1979 yılından itibaren, dünyanın önde gelen rulman markalarıyla güç aktarım organlarını Türkiye genelinde 2500’den fazla endüstriyel kuruluş ve ticari müşteriye “Aktif Hizmet“ ilkesi ve teknik destek odaklı bir satış stratejisiyle sunmaktadır. Lider konumdaki batılı rulman üreticilerinin distribütörü olmanın yanı sıra, Çin’de yüksek kalite standardında üretim yapan dev fabrikaların da temsilciliğini yürütüyor.
İzmir merkez, İstanbul ve Bursa Şube/Depo, Adana, Antalya, Ankara, Balıkesir ve Adana’daki ofislere dağılmış 110 kişilik deneyimli kadrosuyla Ünlü Teknik, müşterilerine en yakın noktadan en kısa sürede hizmet vermeyi amaçlıyor.
Ünlü Teknik, standart rulmanların yanı sıra, acil ve özel rulman taleplerini, dünyanın önemli merkezlerinde tesis edilmiş olan temas noktaları sayesinde en süratli şekilde temin edebildiği gibi, müşterilerinin ihtiyacı olan özel rulmanların dizayn ve üretim çalışmalarını da deneyimli teknik kadrosunun gözetiminde hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor.
Ünlü Teknik Endüstri Departman Yönetmeni Reşat Üstün fuarda sergiledikleri ürünler hakkında şunları söyledi: “Distribütörlüğünü yürütmekte olduğumuz dünya rulman markası liderlerinden SKF ve 1 fazlı ve 3 fazlı asenkron motor üreten Volt Elektrik Motorları bu seneki Bursa Metal İşleme Fuarı’nda tanıtımını yaptığımız markalar arasında yerini aldı. Fuarda bu yıl Bursa bayisi olduğumuz VOLT Elektrik Motorlarını tanıtma imkanı bulduk. SKF tarafından ise Avrupa pazarında satışa sunulan ama Türkiye pazarına ilk defa Ünlü Teknik tarafından getirilen enerji tasarruflu E2 rulmanlarının tanıtımı yapıldı. Katılımcıların büyük ilgisini çeken E2 rulmanlar özellikle enerji verimliliği sertifikası alan ve alacak olan firmaların ilgisi çok yoğun oldu”
Zor şartlar altında üretim yapan firmaların motor konularında karşılaştığı sorunlara mühendisleri tarafından kalıcı ve önleyici çözümler bulunduğunu belirten Üstün, teknik ziyaretlerle sorunları yerinde inceleyip uygulamalar yapacaklarını söyledi.
SKF’nin Türkiye’deki tüm platformlarına partner olan Ünlü Teknik Rulman, mekatronik, güç aktarım ürünleri, yağlama, filtrasyon, keçe, servis ve kestirimci bakım cihazlarıyla fuarda ziyaretçilerini teknik yönden tanıtımlar yaptı. Ziyaretçilerin doğru cihaz ve kaplin seçimlerinde de teknik ve tecrübeli ekibiyle yardımcı oldu.
“Fuar hedeflerinize ulaşabildiniz mi?” sorusunu Üstün şöyle cevapladı; “Genel itibariyle beklentimizi 100 karşıladı diyemem. Katılımcı yoğunluğu belki de kötü hava şartlarından dolayı çok üst seviyeye erişemedi. Ancak, yine de katılımcı profili açısından iyi düzeydeydi. Birçok firma ile tanışma ve tanıtma şansı bulduk”
Reşat Üstün fuar organizasyonu içinse şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçmiş seneleri ele aldığımızda bir düşüş olduğu gözlenmekte; ancak yine de başarılıydı diyebiliriz. Yaklaşık 33 bin kişinin ziyaret etmiş olduğu fuarda, farklı ülkelerden katılımcı ve ziyaretçilerin olması fuarın niteliğinin evrensel yapıda da olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum sanayi şehri olan Bursa için fuarın ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Fuarın kalitesini ortaya koyan diğer bir etken de ziyaretçilerdi. Fuara ilgi gösteren ziyaretçiler bilgili ve teknolojiyi takip eden meraka sahip yapıda insanlardı”
Üstün organizasyona yönelik görüşlerine şöyle devam etti: “Bazı salonlarda çok fazla yığılma oldu diyebiliriz. Bu durum diğer salonlarda bulunan katılımcıların ziyaret edilmesini bir nebzede olsa düşürdüğüne inanıyorum. Salonlar arasındaki katılımcı dağılımları daha organize bir şekilde yapılsa daha verimli bir fuar olacaktı diyebiliriz. Her ne kadar bazı aksaklıklar olsa da iletişim ve yönetme anlamında yapılan organizasyon başarılı sayılırdı”. Dergimiz aracılığıyla organizasyona, böyle bir organizasyon düzenledikleri için öncelikle teşekkür eden Üstün, bu vb. organizasyonların sayısı Türkiye’de arttıkça, Türk Sanayicisinin iş hacminin olumlu yönde etkileyeceğini düşündüğünü, genel itibariyle mükemmel olmasa da, başarılı bir organizasyon olduğunu söyledi.
VEDAT TEKNİK
Firma Sahibi Vedat Bayar
Bağlama elemanları ve oto yan sanayi alanında fason üretim yapan Vedat Teknik, aynı zamanda CNC torna hidrolik ayna imalatı, hassas mengene imalatı, döner punta vb. kombine bağlama seti, CNC takım bağlama aparatı, pens aynası vb. tırnaklı puntalar vb. takım takma sökme aparatları, CNC tornaların yumuşak ayakları, CNC frezelere bağlama elemanları alanında da hizmet veriyor. Ayrıca, firma müşterilerinin isteği doğrultusunda özel imalat yapabiliyor. Firma Sahibi Vedat Bayar üretim yaparken ülkemizin yerli hammaddelerini kullandıklarını belirtiyor.
Bünyesinde bulunan ürünleri fuarda sergileyen Vedat Teknik ayrıca, yeni ürünleri Amerikan Universal Aynaları ile de fuarda ilgi topladı. Fuarın firmaları açısından iyi geçtiğini söyleyen Bayar, gözlemleri doğrultusunda fuarın da hedefine ulaştığını belirtti.
Bayar fuarla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: “Fuar’lar genelde başarılı geçmekte, fakat organizasyonlarda eksikler var. Organizasyon firmalarına temennim daha fazla kitlelere hitap etmeleri ve uygun fiyatta turlar yaparak yabancı katılımcı sayısını arttırmalarıdır”
Ülkemizde birçok malzeme ve makine teçhizatı yapan ve yapmaya gayret eden binlerce insan olduğuna dikkat çeken Bayar; “Devlet sanatkârın elinden tutarsa olmazlar olur. Başarılı üreticilere devlet desteği şart gözüküyor. Kendi imkânları ile çalışan, üreten firmalar uzun zamanlarda finansla tanışıyorlar ama seneler geçiyor. Şuan en kıymetli olan zaman geçmeden yeni üretim hayalleri olan binlerce esnaf ve sanatkârların önünü acar… Gözüken o ki parasal sıkıntı üretimin önüne geçmekte” dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.