Ürün çeşitliliğimizi geliştirmeyi hedefliyoruz
Tansan Enerji Metal Endüstri İnşaat Ürünleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıza Durdu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Tansan Enerji Metal Endüstri İnşaat Ürünleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıza Durdu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Uzun yıllar güneş enerjisi sistemleri üretimi yapan aile şirketimizde yöneticilik yaptım. Aile şirketinde güneş enerjisinin yanı sıra split klima ithalatı, doğal gaz ekipmanları pazarlanması gibi faaliyetlerimiz oldu. Halen 2013 yılında faaliyetlerine başladığımız Tansan Enerji Metal endüstri İnşaat A.Ş. şirketin Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. Tansan firması olarak dış ticaret odaklı büyüme stratejisi olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Paslanmaz çelik ithalatı ve ticaretini öncelikli faaliyet alanımız olarak belirledik. İhracat için ise Afrika ülkelerini hedef Pazar olarak görüyoruz. Birçok sivil Toplum Kuruluşunda Yöneticilik yaptım. Halen Türkiye Odalar Borsalar Birliği İklimlendirme Meclis üyesi olarak görev yapmaktayım
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Firmamızın öncelikli konusu paslanmaz çelik ürünler ithalatı ve ticaretidir. Özellikle endüstriyel makine ekipman üretimi yapan firmaların ihtiyaç duydukları paslanmaz çelik ürünleri tedarik etmekteyiz. Firmamız sürekli Pazar analizi yaparak yeni ürün çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca hedef Pazar olan Afrika Pazarına ihracatlarımız devam etmektedir.
Müşterilerinizden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazenizi geliştiriyor musunuz? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını öğrenebilir miyiz?
Firmamız ürün çeşitliliğini geliştirme yönünde müşteri odaklı faaliyet sürdürmektedir.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Ürünleriniz hangi alanlarda kullanılıyor?
Ağırlık olarak Gıda Makinaları üretimi ve gıda fabrikaları üretim hatlarında kullanılan paslanmaz çelik ürünlerinin tedariğini yapmaktayız. Paslanmaz çelik ürünlerinin kullanıldığı endüstriyel tesisler hedef pazarımızı oluşturmaktadır.
Sektörde en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunların iyileştirilmesi için çözüm arayışlarınız nelerdir?
Sektörde en çok karşılaşılan sorun fiyat odaklı bir Pazar oluşması ve markasız ürünlerin pazara sürülmesidir. Kalite fiyat arasındaki dengelerin doğru şekillenmesi kalitesiz ürün ithalatının da önüne geçecektir.
Türkiye’de demir çelik sektörünün genel durumu, pazar büyüklüğü ve gelişimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Günümüzde gelişmiş ülke olabilmenin temel kriteri olarak kişi başına düşen milli gelir; kişi başına yıllık elektrik tüketimi verilerinin yanında kişi başına paslanmaz çelik tüketimi gösterge almak doğru bir değerlendirme olarak kabul edilebilir. Her geçen gün ülke gelişimine paralel olarak ülkemizde paslanmaz çelik tüketimi de artmaya devam etmektedir. Öncelikli olarak gıda ve sağlık sektörü olmak üzere Endüstrinin bütün alanlarında paslanmaz çeliğe olan talep çoğalmaktadır. Paslanmaz çeliğin hijyenik ve dayanaklı olması giderek kullanım alanını zorunlu standart haline getirmektedir. Ülkemiz paslanmaz çelik sektöründe bilindiği üzere ağırlıklı olarak ithalatçı ülke konumundadır. Geçtiğimiz yılda Posco Assan Ortaklığında soğuk haddeden rulo halinde paslanmaz levha üretimi başlamıştır. Ancak bu yatırım sınırlı olup yine ithalata dayalı bir yatırımdır. Olması gereken entegre cevherden üretim yapabilen bir tesisin ülkemize kazandırılmasıdır. Dünyadaki krom rezervlerinin önemli bir kısmı Türkiye’dedir. Ayrıca Avrupa’nın çok büyük bir tüketici olması ülkemizle olan gümrük birliği anlaşması bulunması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Lojistik bakımdan Türkiye Uzakdoğu’ya göre çok daha şanslı konumdadır.
Ülkemiz çoğunlukla krom rezervlerini Çin ve Hindistan gibi ülkelere düşük katma değerli olarak ihraç etmekte ve işlenmiş mamul olarak ithal etmektedir. Yarı mamul olarak yapılan imalat sektörümüzde ise kapasiteler yetersiz üretim maliyetleri yüksektir. Bu nedenle üretici firmalarımız yurtiçinde kısmi avantaj sağlamakla birlikte yurtdışı pazarlarında rekabet şansı zayıftır. Türkiye’de imalat sektörünün gelişebilmesinin önkoşulu cevherden üretim yapabilen entegre paslanmaz çelik üretiminin ülkemize kazandırılmasıdır. Böyle bir tesisin ülkemize kazandırılması durumunda yarı mamul ve mamul üreticilerimiz uygun maliyetle hammadde tedariği sağlama imkanına kavuşacaktır.
İmalatçı firmalarımızın kapasitelerinin yetersizliği, ürün çeşitliliğinin az olması gibi diğer nedenler de ülke olarak rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Uzakdoğu ülkelerinin eski yıllara oranla ucuz işçilik ve ucuz enerji gibi avantajlarını göreceli olarak yitirmesi Ülkemiz için yeni fırsatlar yaratmaktadır. Bu fırsatların değerlendirilebilmesi için geç kalmadan üretici firmalarımız desteklenmeli ülkemizin ihracat yapma kapasitesi güçlendirilmelidir.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Firmamız yakın gelecekte güneş enerjisi ile elektrik üretimi konusunda yatırım yapmayı planlamaktadır. Ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlı olması alternatif enerji konusundaki mevzuatların geçtiğimiz yıl tamamlanmasıyla birlikte yatırımların önünün açıldığı düşüncesindeyiz.
EPDK lisanslı 600 MW güneş enerjisi projelerinin ihale edilmiş olması sektörde fotovoltaik panel üretimlerinin yerli olarak yapılabilmesi gelecekte güneş enerjisinin büyük bir yatırım ve istihdam alanı olacağının göstergeleridir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.