Yatırımın Cazibe Merkezi KOSB - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi
2003 yılından beri aralıksız olarak Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ahmet Hasyüncü sorularımızı sizler için yanıtladı.
2003 yılından beri aralıksız olarak Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ahmet Hasyüncü sorularımızı sizler için yanıtladı.
Ülke kalkınmasında önemli görevler üstlenmiş olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) 19. asrın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Türkiye’de ise, insanların OSB ile tanışması biraz zaman almıştır. Ülke ekonomisini ve yerel kalkınmayı hızlandırabilmek, rekabet edilebilir şehirler oluşturmak gibi hedefleriyle istihdama ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan OSB’ler ülke sanayisinin mihenk taşıdır. Öyle ya organize olmuş sanayicilerin sınırları belirlenmiş bir alanda toplanması olarak da ifade edebiliriz OSB’leri… Türk sanayisinin lokomotifidirler…
İşte bu lokomotifin İç Anadolu ayağında kayseri OSB’yi ele almak yerinde olacaktır. Sunduğu avantajları nedeniyle Kayseri OSB stratejik konumda olup; üreticinin Kayseri’den dünyaya açılan en önemli penceresidir.
Sorularıma geçmeden önce kendinizden bahseder misiniz?
50 yıla yakın süredir aktif olarak ticaret hayatının içinde yer alıyorum. Geçmişte Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan vekilliği gibi muhtelif kurumlarda çeşitli kademelerde görevler üstlendim. 2003 yılından beri ise aralıksız olarak Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum. 2007 yılından beri ise OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyeliği’nde bulunduğum kurumda, 2013 seçimlerinde Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyorum. Yine kendi firmalarımız dışında Kayseri’de, Melikgazi Sağlık Vakfı Başkanlığı ve Erciyes Üniversitesi Teknopark A.Ş’ de Yönetim Kurulu Üyeliği yapıyorum.
Kayseri OSB’nin kuruluş aşamasını, bu günlere gelirken yaptığınız yatırımları ve gelişimi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
1976 yılında kurulan Kayseri OSB, 1986 yılında faaliyetine başlamış olup; en büyük ivme atağını 2004 yılında gerçekleştirmiştir. 2003 yılında 11 milyon metre kare de 370 tesisle devraldığımız bölge, bu gün bine yakın tesisle 24 milyon metre kare alan genişliğine ulaşarak, yüzde yüz büyüme kaydederek Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden biri haline geldi.
Bu bağlamda çalışmalarımızın en önemli gündem maddelerini arsa tahsisi ve alt yapı çalışmaları oluşturdu. Sanayicimizin konforlu ve sorunsuz iş sahalarında çalışmalarını sağlamak amacıyla yol genişletme ve buna paralel 160 km’lik asfaltlama çalışması yaptık.
Sanayicilerimize daha yakın hizmet sağlaması amacıyla bölgemizce yaptırılan Ticaret Merkezi’nde SGK, İŞKUR gibi kurumlara yer tahsis edilmiş; noterden, kırtasiyeye ve pastaneye kadar muhtelif ihtiyaçlara yönelik iş yerleri açılması sağlanmıştır. Birçok banka şubesine ve ortak sağlık birimlerine yapişlet- devret modeli ile işyeri açmaları sağlanmıştır.
2011 yılında havai hat diye nitelendirdiğimiz elektrik direklerimizin tamamının yer altına aktarımını tamamladık. 2012 yılında 1.5 milyon TL yatırım maliyeti olan SCADA sistemine elektrik ve su dağıtım hizmetimizin entegrasyonu ile arızaları erken belirleme, müdahale, açma-kapama ve faturalama işlemleri gerçekleştirilebilmekteyiz.
Enerji Verimliliği Projesi kapsamında, Türkiye de bir ilk gerçekleştirdik. OSB mühendisleri tarafından 130 firmanın üretim süreçlerinde kullandığı makine ve teçhizatının enerji tüketim ve enerji kayıp değerleri incelendi. Bu verilerle ücretsiz raporlar hazırlandı ve raporlarımızda tesis bünyesinde gerekli revizasyonlar yapılması durumunda % 20-30 gibi bir enerji tasarrufu sağlayabilecekleri ortaya kondu.
Bölgemiz bünyesinde yönetim ve bölge çalışanları olarak esas olanın tasarruf olması bilinciyle kayıp kaçak oranımızı % 0,4 ye kadar çekerek dünya standartlarının bile altında kalmayı başardık.
Bölgemiz olumsuz çevresel faktörleri önleme doğrultusunda halen günlük 40 bin m3 fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma kapasitesine sahip; 20 milyon TL’ye mal olmuş atık su arıtma tesisimizi devreye almış bulunmaktayız.
Ayrıca tesisten çıkan çamur sözleşme imzaladığımız firmaca enerjiye çevrilerek bertaraf edilecektir. Yine günlük 13 bin m3 içme suyu klorlanarak sanayicimize, Organize Sanayi Bölgeleri arasından en ucuz su tüketimi bedeli; ton başına 0,7 TL olarak teminini sağladık.
2002 yılında 50 bin adet olan ağaç sayımızı 202 bin adede, 250 bin m2’lik park alanımızı ise 900 bin m2 yükselttik. Daha yeşil OSB için halen; bedelsiz olarak sanayicimizin kendi parsellerinde gösterdiği alanları bedelsiz ağaçlandırma hizmeti vermekteyiz.
Bölgemiz bünyesinde günlük 25 ton evsel atık çöp toplama araçlarımızla toplanarak atık alanına nakledilmektedir. 2013 yılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca “En Çevreci ve En Temiz OSB” yarışmasında birincilik ödülü ile birlikte çevre beratını da almış durumdayız. Bölgemiz, Türk Telekom işbirliği ile fiber kablo hattıyla bedelsiz donatılarak sanayicimizin daha hızlı ve kaliteli iletişimi amaçlanmıştır.
Yönetim olarak eğitim bizim için çok ayrı bir öneme haiz. Kayseri OSB olarak, bölgemize OSB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi tesis edilerek 2012-2013 eğitim döneminde 500 öğrenciyle buluştu. 900 öğrenci kapasiteli; son teknoloji ile donatılarak titiz bir çalışma sergilediğimiz okulumuz 9 milyon TL ye mal oldu. Ayrıca okuluz 2013 yılında Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yetkilerinin denetimi sonucu “Beyaz Bayrak”lı okul ödülü almıştır. 2013 yılında sanayicimize:
Ar-Ge, tasarım ve inovasyon konusunda farkındalık oluşturmak maksadıyla; OSB, ORAN, Şehrimizin Üniversiteleri ve ETTO ile imzalanan protokolle KETAM bünyesinde tasarım çalışmaları yapılmak üzere Tasarım Merkezi inşa ettik. Geçen 10 yıllık süre zarfında yatırım bütçelerimizin %100’ünü gerçekleştirmiş olduğumuz faaliyet raporlarından da takip edilebilir. Bölge sanayicimize; yönetim ekibimiz ve çalışanlarımız sürekli hizmet vermektedirler.
Kayseri OSB sınırları içerisinde kaç firma faaliyet gösteriyor ve ağırlıklı olarak hangi sektör içerisinde yer alıyorlar?
OSB bünyesinde 1.000’ e yakın firma; mobilya, metal ürünler, tekstil, makine imalatı, gıda, kağıt, ambalaj malzemeleri ve plastik gibi sektörlerde hizmet vermektedir.
Kayseri OSB yönetimi olarak firmalara hangi hizmetleri sunuyorsunuz?
Kayseri OSB, Parsel tahsisi, etüd çalışmaları yanında tüm altyapı hizmetleri ve muhtelif konularda ayda en az bir kere eğitim ve konferans etkinlikleri, inşaat ruhsatı, iş yeri açma ve ruhsat işlemlerinin tamamlanması, atık su arıtma hizmeti, ulaşım olanakları, çevresel değerlerin korunması ve daha pek çok hizmeti sunmaktayız.
OSB sınırları içerisinde faaliyet göstermek veya yatırım yapmak bir firmaya ne gibi avantajlar sağlıyor?
Kayseri tarih boyunca Anadolu’nun önemli ticari merkezlerden biri olmuştur. OSB’miz; demiryoluna 5, şehirlerarası karayoluna 4, havaalanına 10, Mersin limanına ise 320 km mesafesi ile lojistik ve stratejik bakımdan çok önemli bir lokasyonda bulunmaktadır.
OSB’mizin avantajı ise verdiği hizmetlerden hiçbir aidat almadan, sanayicilere daha ucuz maliyetli arsa, yol, su, elektrik, doğalgaz ve çevre temizlik gibi hizmetlerin sunulması ve bu hizmetlerin devamlılığının sağlanmasıdır.
Türk sanayisindeki en büyük sorun eğitim eksikliği… Bu konuda gerekli desteği ve eğitim programlarını firmalara sağlıyor musunuz?
OSB bünyesinde bulunan firmalara; çeşitli kurum ve kuruluşlardan, konusunda uzman kişilerden eğitimler alarak sanayicimizin gelişmesi ve geleceğe hazırlanması konusunda sürekli faaliyetlerde bulunmaktayız. Verdiğimiz eğitimlere örnek verecek olursak; İş güvenliği ve sağlığı, aile şirketi sorunları ve iş ve evlilik hayatında stres ve öfke yönetimi vs. gibi başlıklar altında birçok eğitim düzenledik.
Geçmişte OSSEM bünyesinde 900 genç muhtelif eğitimlerden geçirilmiş olup halen METEM ve OSB iş birliği ile düzenlenen Forklift eğitimlerinde 500 kişi sertifika sahibi olmuştur.
Hükümetin istihdam ve üretim hedeflerine paralel olarak sanayicimizin; en büyük sorunlarından olan teknik eleman açığı konusunda yardımcı olmak üzere OSB Mesleki Teknik Eğitim Merkezimizde; öğrencilere 6 farklı bölümde güncel makine ve ekipmanlarla eğitim verilerek sanayicimizin aradığı niteliklerde donanımlı elemanlar yetiştirilmektedir.
2014 yılı içerisinde yönetim olarak hangi faaliyetlerde bulunmayı planlıyorsunuz?
Yenilenebilir enerji kaynakları malumunuz günümüzde çok büyük önem arz etmekte. OSB yönetimi olarak biz de; daha düşük maliyetle alternatif enerji temini için 2 yıldır yaptığımız araştırmalar sonucu; Solar Güneş Enerjisi Panelleriyle 6MW civarında bir elektrik üretimiyle bölgemizin enerji ihtiyacının % 10’unu karşılamayı hedeflemekteyiz. Ayrıca termik santral kurulması veya alınarak işletilmesi konusu da gündemimizdeki yerini korumaktadır.
OSB’mizin yaptırmış olduğu okulumuz METEM ana binasına ek olarak yurt ve sanayicimizin ihtiyaçlarına binaen 24. Cadde üzerinde 10 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami inşaatlarına devam edilmektedir.
Bölgemizde bulunan firmaların gümrük işlemlerinde hizmet veren komisyoncular için; Gümrük Müdürlüğüne bitişik olarak yapımı devam eden tesislerin 2 ay içinde hizmete açılarak; zaman ve kaynak tasarrufu sağlanmasını amaçladık. Kayseri’mizin kültürüne bağlı olarak oluşan sürekli gelişen kurumlar arası iyi ilişkiler ve işbirliği, insanlarında var olan müteşebbis ruh, sanayicilerimizde öne çıkan sosyal sorumluluk, çalışanlarımızda oluşan iş ahlakı ile önemli mesafeler kat edeceğimize olan inancımız tamdır.
OSB’mizi kurup bu günlere kadar ulaşmasında emeği geçen tüm duayenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.