Yeni fabrika yatırımlarımızla pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz
Öz Nursan A.Ş Genel Müdürü Sedat Tunç Özdemir ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Öz Nursan A.Ş Genel Müdürü Sedat Tunç Özdemir ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Öz Nursan A.Ş Genel Müdürü Sedat Tunç Özdemir ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Hedefimiz 2021 yılının sonuna kadar çelik sektörünün en büyük makine parkuruna sahip olmaktır”
Öncelikle sizi ve şirketinizi tanıyabilir miyiz?
Bahçeşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İngilizce Psikoloji Bölümü mezunuyum. Eğitimimi tamamladıktan sonra kurucusu Nurettin Kollik beyefendi olan Öz Nursan A.Ş ve MCT Demir Çelik A.Ş grup şirketlerinin Yönetim Kuruluna Genel Müdür olarak atandım. Off road, box ve scuba diving hobilerim arasındadır.
Sizleri birçok sosyal sorumluluk projelerinde görüyoruz, bununla ilgili olarak neler söylemek istersiniz?
Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Bey’in talimatlarıyla mümkün mertebe insanlara dokunmaya çalışıyoruz. Geçirmiş olduğumuz pandemi dönemi sebebiyle daha zor ve ağır koşullar altında kalan kardeşlerimize destek olmak bizim için gurur kaynağıdır. Hatta şuan bir aşevi açma projemiz var yakında bunu da biran önce faaliyete geçirebilmek temennimizdir.
Şirketimiz bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor? Müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Bildiğiniz üzere grup şirketi olan firmalarımız 2 farklı mantalitede çalışmaktadır. Öz nursan A.Ş yurtdışından yüklü stoklar halinde çelik ithalatı yaparak sektörün öncü çelik firmalarına toptancılık görevi üstlenmektedir. MCT Demir Çelik A.Ş ise makine parkurlarıyla kalıp sanayiye kaliteli ve anında hizmet verebilmek için kesim görevi üstlenmiş temponun biraz daha hızlı olup zamanla yarışılan firma halindedir.
Son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan covid - 19 salgını bütün sanayiyi olumsuz etkiledi. Bu salgın demir çelik sektörü firmanızı ve sanayiyi ne yönde etkiledi?
Biz sürekli olarak yurtdışı ile çalıştığımız için hem ithalat hem ihracat açısından gecikmeler yaşanıyor. Gümrükteki süreç neredeyse 15 20 katına çıktı. Prosedürler sertleşti ulusal firmalarda dahi iflaslar başladığı için ithalat yaparken de ihracat yaparken de çekimserliğimiz gizlenemez. Umarız ki bir an önce normal standartlara dönebiliriz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Sıcak takım çelikleri imalat çelikleri, impax, soğuk takım çelikleri, yağ çelikleri, hava çeliklerine dair sektördeki neredeyse tüm kalıp firmalarının ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Mevcut yatırımlarınız, ileriye dönük proje ve hedefleriniz ile ilgili bizleri bilgilendirir misiniz?
Yeni bir fabrika yatırımı içerisindeyiz. İstanbul’un daha içinde merkeze konumlanıp lojistik anlamında her yere anında cevap verebilmek ilk önemli etken olacaktır. Fabrikamızın hedeflerinden birisi de çelik sektörünün en büyük makine parkuruna 2021’in sonuna kadar sahip olmaktır.
2020 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2021 yılından beklentileriniz neler?
2020 yılı büyüme hedefimizi, 2019 yılının son genel kurul toplantısında %25 olarak belirlemiştik. Ama malumunuz üzere pandemi süreciyle dünya ekonomik dengesi alt üst oldu, Haliyle bu durum bizleri etkiledi ama şirketimiz adına tablo sevindirici… Belirlediğimiz hedefe tam manasıyla ulaşamasak da %19 büyüme elde etmiş olduk.
Demir çelik sektörünü bizler için yorumlar mısınız? Döviz kurunun yükselmesi sektöre firmalara nasıl yansıdı?
Demir çelik sektörü ülke ekonomisi ve sanayileşmede lokomotif sektör özelliğine sahiptir. Demir çelik sektörünün başta inşaat malzemeleri olmak üzere otomotiv, gemi, uçak, demiryolu ve vagon gibi tüm taşıt araçları ve akla gelebilecek tüm makine, cihaz ve eşya üretimine katkısı vardır. Türkiye ihracat anlamında dünyada 8’inci sırayı alarak ortalama 40 milyon ton çıkış yapabilmektedir. Bazı çelik gruplarında dünyada 1 numara olsak da takım çelikleri olarak istenilen mesafeyi kat edemediğimiz üzücü bir gerçektir. Döviz konusuna gelecek olursak kurlardaki dalgalanma dönem dönem kambiyo karları elde ettirmiş olsa da kambiyo zararı da ettirdiği ortadadır. Ürünleri ithal edip döviz dalgalanmalarından dolayı stoklayan firmalar bu şekilde kar elde etmeyi amaçlamaktadır. Bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz çünkü son kullanıcıya makas açılarak yüksek fiyattan satılan ürün ekonomimizi olumsuz etkileyip üretim oranlarında negatif yönde etkilemektedir.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Umuyoruz ki bu zorlu dönemi biran önce en az hasarla atlatıp dünya sağlığımıza döneriz. Daha sonra piyasaların normal şartlardan daha hızlı bir şekilde beklenenden daha yüksek oranlarla sektörel büyümelerin olacağını ön görüyoruz. Sektör hakkında inovatif hamleler yapmak için Ar-Ge’ye çok önemli yatırımlar yapıyor sektöre yön vermek istiyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.