Zafer ağlayan Hatay ve Osmaniye'deki demir çelik yatırımlarını inceledi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Ã?ağlayan Hatay ve Osmaniye'de devam eden demir-çelik fabrikalarında incelemelerde bulundu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Ã?ağlayan Hatay ve Osmaniye'de devam eden demir-çelik fabrikalarında incelemelerde bulundu.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan Hatay ve Osmaniye'de devam eden demir-çelik fabrikalarında incelemelerde bulundu. Bakan Çağlayan’ın Dörtyol’daki inceleme gezisine AK Parti Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı, Emniyet Müdürü Mustafa Yavuz Yolcu, ATAKAŞ Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı katıldı.
Dörtyol’da yapımı devam eden Türk-Rus ortaklığı ile kurulacak olan Atakaş Demir-Çelik fabrikalarını gezen Bakan Çağlayan, fabrikanın çalışmaları hakkında yetkililerden bilgiler aldı. 2010 yılında üretime geçecek olan fabrikanın Türkiye demir ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacağı belirtildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "2008 yılında dünyanın krizden etkilendiği bir dönemde özellikle ABD ve Avrupa’da başladığı dönemde bile Türkiye ülkemizde 18 milyar dolar yabancı doğrudan sermaye almıştır. Türkiye, dünyadaki bu sermaye arttırımını 2009-2010 yıllarında katlanarak artıracak ve krizden en az zararla geçecektir. Türkiye 71.5 milyon nüfusu ve 28 yaş ortalaması ile genç bir nüfusa sahip, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olması, siyasi istikrarın istikrarlı olması açısından çok önemli bir konuma sahiptir” dedi.
Bakan yatırımcıları kutladı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Atakaş’ı da bu büyük yatırımından dolayı kutlayarak, “Bir kere son derece gurur olan bir yatırım. Atakaş ve MMK şirketini kutluyorum. Sacı hammadde olarak kullanmak çok önemlidir. Zaman harcama yönünden bir üretim olacak. Türkiye, özellikle yassı mamulü fazlasıyla kullanan bir ülkedir. Gerek otomotiv, gerek gemi, gerekse inşaat sektörü özellikle ana metal sanayi girdi sağlayan sektör. Bu çevrede 2.5 milyon ton üretim yapacak olan bu tesis bittikten sonra 2010 yılında 2.5 milyon tonlu yassı mamulü Türkiye pazarına sunacak" ifadesini kullandı. Türkiye’nin ihtiyacı olan milyonlarca ton yassı mamulün 2.5 milyon tonunu Hatay'dan karşılanacak olması, Türkiye'nin hem cari açığına, hem dış ticaretine çok önemli bir gelişme sağlayacak. Bu tesisin, yatırımı, üretimi, istihdamı varsa yapacağı ihracatı özelikle cari açık konusunda getireceği ivme önemli" dedi.
"Bu yatırımlar, Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin apaçık örneğidir"
İskenderun ve Dörtyol bölgesinin demir-çelik konusunda tecrübeli firmaları olduğuna vurgu yapan Bakan Çağlayan, "Bu yatırımlar Türk sanayisini nereden nereye geldiğini göstermektedir. Cumhuriyet tarihi boyunca yaptıklarımız mevcut tesisler. Şimdi özel sektörümüz yüzde 50 ve daha fazla kapasite ile yatırım yapılmakta ve bunlar yüz akımız olan tesisler. Türkiye adına ne kadar övünsek azdır. 480 metre uzunluğunda 42 metre derinliğinde bir iskele yapılıyor. Bu iskeleye harcanan para ile 25 tane fabrika açılır. Buraya sadece fabrika kurmakla kalınmıyor, istihdam ve insanlara iş ve ekmek imkanı sağlanıyor. 2 bine yakın kişi burada ekmek yiyecek. Devlet olarak her zaman yatırımcının yanındayız. Bu yatırımlar gelecek nesillerin yatırımı olacak. Bu tesislere ilaveten, otomotiv sanayi başta olmak üzere, gemi sanayi olmak üzere bir çok tesisin buraya gelmesini sağlayacak. Burası bir çekim ve cazibe merkezi olacak" diye konuştu. Atakaş Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş ise, fabrikanın 2010 yılında yassı saç üretimine başlayacağını belirterek, "Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizde dahi yatırımızı yapıyoruz. fabrikamızda yılda 2.5 milyon ton sıcak saç üretimi yapılacak. Bu yıl sonuna doğru 400 bin ton galvanizli tesis 200 bin ton boyalı saç, önümüzdeki yılın başında ise 1 milyon 200 bin ton demir çelik üretimi yapılacak. Sonuç olarak 2010 yılında fabrikamız tamamen üretime girmiş olacak. Yatırımın sahibi bölge insanlarıdır. 2 bin kişi burada iş ve aş verilecektir. Ülkemizin en büyük sorunu cari açık sorunudur. Bu açıkların giderilmesi için yatırım yapılması ve bölgemizin kalkınmasında çok önemli olacaktır” dedi
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.