ABD çelik ithalatına yasak getiriyor
ABD çelik ithalatına yasak getirecekmiş. Duy da inanma cinsinden bir hamle! Donald Trump’ın bu hamlesi bırakın Türkiye’yi ABD’de dahi sektör tarafından hoş karşılanmadı. Gerek AB gerekse de Türkiye birtakım karşı tedbirler alacağını açıkladı fakat bu adımlar da çok hatırı sayılır bir yaptırım olmayacaktır…
ABD çelik ithalatına yasak getirecekmiş. Duy da inanma cinsinden bir hamle! Donald Trump’ın bu hamlesi bırakın Türkiye’yi ABD’de dahi sektör tarafından hoş karşılanmadı. Gerek AB gerekse de Türkiye birtakım karşı tedbirler alacağını açıkladı fakat bu adımlar da çok hatırı sayılır bir yaptırım olmayacaktır diye düşünüyorum. Türk çelik sektörü bu hamleyi haksız bir uygulama olarak görse de yine karşı tedbir için birtakım açıklamalar; tabiri caizse misillemeler yaptılar.
Nihayetinde ABD 78 milyon ton civarında çelik üretimi, 42 milyon ton civarında çelik ithalatı olan önemli bir ülkedir. Türkiye’nin bu ithalat içerisindeki payı yüzde 6 civarındadır ve ısrarla Türkiye’yi tehdit gibi görmeleri de ayrıca düşündürücü bir durum. Türkiye ve ABD ticari anlamda birbiriyle ciddi anlamda etkileşim içinde olan iki ülke konumunda… Bu iki ülkenin ekonomik ilişkilerinde sorun yaşaması her iki ülkeye büyük zararlar verecektir. Bu yasak sonrası sadece sanayi anlamında değil, muhtemelen başka alanlarda da birtakım misillemeler olacaktır diye düşünüyorum.
Demir çelik sektöründe sevindirici gelişmeler
2017 yılının ilk yarısını geride bıraktığımız şu günlerde demir çelik sektörüne ilişkin sevindirici gelişmeler olduğunu görüyoruz. Gerek ham çelik üretiminde gerekse de çelik ihracatı ve nihai mamul üretimindeki artış sektörün yüzünü güldürüyor.
Ham çelik üretimi artıyor: Türkiye’nin ham çelik üretimi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 artarak 15,1 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde miktar bazında demir çelik ihracatı yüzde 22,5 artışla 8 milyon 478 bin tona ulaşırken, ithalat ise yüzde 20,3 azalarak 6 milyon 359 bin tona geriledi.
Çelik ihracatı artıyor: Türkiye’nin toplam çelik ürün ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24.3 oranında artışla 1.64 milyon ton, değer açısından ise yüzde 32.6 oranında artışla 1.17 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yassı ürün ihracatındaki yükseliş trendi Mayıs ayında hız kesmeden devam etti. Yassı ürün ihracatı yüzde 196 oranında yükselerek kayıtlara geçti.
Nihai mamul üretimindeki artış sürüyor: 2017 yılının ilk yarısına baktığımızda Türkiye’nin nihai mamul üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1.14 oranında bir artış göstererek 15.6 milyon tona yükseldi.
Hurda ithalatı artış trendinde: Türkiye’nin toplam hurda ithalatı yüzde 11.1 oranında artışla 8.03 milyon tona, değer açısından ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48.3 oranındaki artışla 2.18 milyar dolara yükseldi.
Sevgiyle kalın...
Mustafa ASLAN
Genel Koordinatör
[email protected]