Türk Çelik Sektörü Dev Organizasyona Hazırlanıyor
Türkiye’de sanayinin kökleri 1920’li yıllara kadar uzanıyor. 1926 yılında Junkers ile yapılan ortaklık anlaşmasıyla birlikte tayyare onarım atölyesinin kurulması, Ford’un 1929 yılında Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi (1930’da Büyük Buhran sebebiyle proje durdu), 1929 yılında Kırıkkale Demir Çelik…
Türkiye’de sanayinin kökleri 1920’li yıllara kadar uzanıyor. 1926 yılında Junkers ile yapılan ortaklık anlaşmasıyla birlikte tayyare onarım atölyesinin kurulması, Ford’un 1929 yılında Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi (1930’da Büyük Buhran sebebiyle proje durdu), 1929 yılında Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası’nın temellerinin atılması ve 1932 yılında fabrikanın devreye alınması, 1931 yılında Kayseri Uçak Fabrikası’nın kurulması ve yaklaşık 200 adet uçak üretilmesi… O yılların şartlarına göre olağanüstü yatırımlar olarak nitelendirebiliriz…
Sonrasında Karabük Demir Çelik Fabrikası’nın kurulması ve 1960’lı yıllarda Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın üretime başlaması… Koç Grubu’nun girişimleriyle Ford ve Fiat ortaklıklarında otomobil üretiminin yapılması derken, günden güne hızla gelişti Türk sanayisi ve bugünlere geldi… Tabi arada sayamadığımız birçok önemli sanayi kuruluşu ve yatırımlar da var. Tüm bu yatırımların, fabrikaların, sanayi kuruluşlarının ortak bir noktası var: Demir Çelik… Sanayinin neredeyse tamamına yakınında hammadde olarak karşımıza çelik çıkıyor. Gelişen sanayiyle birlikte günümüzde 50 milyon ton çelik üretim kapasitesi, 34 milyon ton çelik tüketimi ile dünya sıralamasında ilk 10 içerisinde yer alan bir Türkiye ile karşı karşıyayız.
Türk Çelik Sektörü 10 yıl İçerisinde %100 Büyüdü
Özellikle son 10 yılda hızlı bir gelişim gösteren çelik sektörü, bu süre zarfında toplam yüzde 100’lük bir büyümeye imza attı. Yıllık ortalama %10’luk bir rakam ortaya çıkıyor. Bu rakam da Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir büyümenin yakalandığını gösteriyor.
Çelik Piyasaları İçin Yeni Bir Fırsat: Metal Messe – Demir Çelik ve Sac İşleme Teknolojileri Fuarı
Buna karşın son iki yıldır sektörde önemli sorunlar baş göstermeye başladı. Kapasite kullanım oranlarının düşmesi, hammadde fiyatlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak inişli – çıkışlı fiyat grafikleri, düşen kar marjları ve rekabet koşullarının zorlaşması, çelik sektörünü yeni arayışlara itmeye başladı. Demir Çelik Store Dergisi’nin yayıncısı olarak (Metal Medya Yayın Grubu) Türk çelik sektörüne ivme kazandıracak, yeni pazarlar yaratacak bir organizasyonu hayata geçirmeye karar verdik.
Dünyanın önde gelen fuarcılık firmalarından biri olan Alman Messe Stuttgart ile ortaklık anlaşması imzaladık ve 11-12 Ekim 2017 tarihlerinde Crowne Plaza Asia İstanbul Kongre Merkezi’nde, toplam 4000 metrekarelik alanda Metal Messe – Demir Çelik ve Sac İşleme Teknolojileri Fuarı &Konferansı’nı düzenlemek için harekete geçtik. Önümüzdeki sayıda, format itibariyle Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bu organizasyonla ilgili daha kapsamlı bilgileri paylaşacağım… Sağlıcakla kalın.
Not: Organizasyonla ilgili [email protected] adresinden detaylı bilgi talep edebilirsiniz