İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. 35. Olağan Kongresi gerçekleştirildi
İzmir Demir Çelik (İDÇ) Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, yüksek ve modern teknolojiyle düşük maliyetli ve kaliteli üretim yapan şirketin, ülke ve pay sahipleri adına en yüksek faydayı sağlamaya yönelik bir vizyon ile çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.
İzmir Demir Çelik (İDÇ) Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, yüksek ve modern teknolojiyle düşük maliyetli ve kaliteli üretim yapan şirketin, ülke ve pay sahipleri adına en yüksek faydayı sağlamaya yönelik bir vizyon ile çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.
İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ'nin 2009 yılına ait 35. Olağan Genel Kurul Toplantısı 11 Mayıs 2010 tarihinde Ege Palas Oteli'nde yapıldı. Kongrede şirketin 2009 yılı yönetim kurulu, denetim kurulu, bağımsız dış denetim şirketi raporu ve bilanço ve kar - zarar hesapları oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda konuşan İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, küresel ekonomik krizin, sektörün temel alıcısı olan inşaat sektörünü ağır biçimde etkilediğini, bu gelişmelerin ilk ve en ciddi etkilerinin sektörlerinde gerçekleştiğini anlattı.
Yaşanan kriz nedeniyle birçok işletmenin zor durumda kalıp bir kısmının üretim faaliyetlerini uzunca bir süre durdurduğunu belirten Şahin, iş kollarında yer alan şirketlerin 2009 yılındaki öncelikli amacının 'varlıklarını sürdürmek ve faaliyetlerini kesintisiz devam ettirmek' olduğunu kaydetti.
İDÇ tarafından kriz döneminde dış talebin daralması, belirsizliklerin artması ve parti büyüklüklerindeki düşüş nedeniyle talebe bağlı esnek bir üretim modelinin uygulandığını, bu şekilde krizin etkilerinin mümkün olduğunca en aza indirilmeye çalışıldığını dile getiren Şahin, 2007 yılında 38 milyon 300 bin dolara satılan 13 yaşındaki İDÇ 3 gemisi yerine 2009 yılında 71 milyon 200 bin dolar bedelle üç gemi satın aldıklarını ifade etti.
İzmir Demir Çelik Sanayi AŞ (İDÇ), geçen yıl yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009'u 10.1 milyon TL konsolide zararla kapattı. Şirket, 2008 yılında konsolidede 131 milyon 585 TL kâr etmişti. Üretimde de düşüşün olduğu 2009'da İzmir Demir Çelik, çelikhanede 1 milyon 97 bin 662 ton kütük, haddehanede ise 761 bin 235 ton mamul üretim gerçekleştirdi. Şirketin kütük üretiminde bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.94'lük azalma yaşanırken mamul üretiminde ise yüzde 16.56'lık gerileme oldu. İzmir Demir Çelik, ayrıca 2009'da fason üretilen 221 bin 526 ton mamul ile birlikte toplam 982 bin 761 ton satılabilir mamul elde etti. İDÇ, 2009'da üretiminin yüzde 68'ini ihraç etmişti.
2009 yılı 10 milyon TL zararla kapatıldı
Halil Şahin, küresel ekonomik krizin ilk ve en ciddi etkilerinin demir-çelik sektöründe yaşandığını belirterek "Krizin yarattığı bu olumsuzluklar nedeniyle sektörde birçok işletme zor durumda kaldı, hatta bir kısmı da üretim faaliyetlerini uzunca bir süre durdurdu. Şirket olarak kriz döneminde dış talebin daralması, belirsizliklerin artması ve parti büyüklüklerindeki düşüş nedeniyle, talebe bağlı esnek bir üretim modeli uyguladık. Tüm çabalara rağmen girdi fiyatlarındaki artış ve mamul fiyatlarındaki düşüş sonucu konsolide zararımız 10.1 milyon TL oldu. Bu, kriz ortamında bir başarı. Daha kötü durumda olanlar var. 2008 yılında ise konsolidede yaklaşık 131 milyon TL kâr elde etmiştik" dedi.
İDÇ, ürün çeşitliliğini artırmayı planlıyor
Şahin, uzun üründeki olumsuz durumun sürme riskine karşı, tek ürüne bağımlı kalmamak amacıyla, mevcut tesiste farklı ürünlerin üretilmesine ilişkin araştırmalar başlattıklarını anlattı. Şahin, "NPU tesisi kurmak ve kontini döküm makinesini yenilemeyi hedefliyoruz. NPU tesisi yaklaşık 25-30 milyon Euro, kontini döküm makinesinin ise 11-12 milyon euro maliyeti var. Bunlarla ilgili araştırmalarımız sürüyor" dedi. Şahin, uzun üründeki talep düşüklüğü sürecinde navlun geliri elde etmek, piyasa canlandığında hammadde ve ürünlerini daha programlı ve daha ucuza taşımak amacıyla fiyatların yüksek seyrettiği 2007 yılında 38.3 milyon dolara satılan 13 yaşındaki 43 bin 706 DWT'lik İDÇ3 gemisi yerine; fiyatların en düşük seviyeye ulaştığı 2009 yılında toplam 71.2 milyon dolar bedelle 8, 7 ve 3 yaşlarında toplam 154 bin DWT'lik üç adet gemi aldıklarını belirterek "Böylece, bir geminin satışı ile hem üç geminin bedelinin yarısından fazlasını karşıladık hem de yaş ortalamasını 13'ten 6'ya düşürdük" dedi.
İş akitleri neden feshedildi? Uzun demir-çelik ürünlerine talebin artan oranlarda düşmesi ve 2010 beklentileri nedeniyle aralık ayından itibaren çelikhane ve haddehanelerinde 3 olan vardiya sayısını 2'ye düşürdüklerini anlatan Şahin, bağlı ortaklıklar Akdemir ve İDÇ Liman İşletmeleri ile birlikte toplam 1.178 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Şahin, krize bağlı olarak 2010 başında 177 çalışanlarının yasal hakları ödenerek iş akitlerinin feshi konusunda yasal prosedürün başlatılması kararı aldıklarını söyleyerek bu karar çerçevesinde toplam 72 çalışanın iş aktini feshettiklerini söyledi. Şahin, "Gösterilen çaba doğrultusunda bu sayının en düşük seviyede tutulabilmesi teselli edici" dedi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.