ArcelorMittal 3 milyar dolarlık tasarruf hedefliyor
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, 2008de ortaya çıkan krizden bu yana, çelik marjlarını düzenlemek için yeni bir tasarruf planı (bir milyar paund) ortaya koydu. Yeni plan, geçen yıl Avrupa Birliğindeki talepte %9luk bir kaymayı da içeren, çelik sektörü problemlerine agresif cevaplarının son adımı olarak nitelendiriliyor.
Lüksemburg tabanlı şirket, hali hazırda varlıklarını sattı, bir hak meselesi başlattı, temettüsünü kesti ve Standart & Poor’un kredi notundan sonra üretimlerini kapattı.
ArcelorMittal, en yakın rakibinin iki katından daha fazla, 2015 yılı sonu itibariyle güvenilirliğini, verimliliğini ve fırınlarının enerji etkinliğini en düşük ABD gazına düşürerek 3 milyar dolarlık bir tasarruf yapmak istediğini söyledi.
Yeni plan, 2012 yılı Eylül ayı sonu itibariyle ulaşılan satış ve yönetim giderleri ile diğer maliyetlerdeki 4.8 milyar dolarlık tasarrufu desteklemektedir ve Avrupa’daki tesislerin durağanlığı ve kapanması yılda 1 milyar dolara ayarlanır.
Amaç, üretilen çeliğin her tonu için kâr artışını 150 dolara yükseltmektir. Geçen yıl, 2011’de 118$’dan 85$’a düştü, bu geçtiğimiz dört yılın zirve noktasıydı. 2008’de şekil emtia patlaması ile oluşmuş 241$ idi.
Mali İşler Grup Başkanı Aditya Mittal, iyileşme yüzde 15 pazar genişlemesi ve milyon 95 ton civarına yükselen küresel gönderiler ile gerçekçi oldu dedi. ArcelorMittal’ın çelik gönderileri, 2007 ve 2008’de 100 milyon tonun üzerindeydi, ancak 90 milyonun altına gerileri.
Şirket, Kanadalı maden şirketinin POSCP ve Chjina Steel Corp’a %15lik hissesinin satışı olan 1.1 milyar dolar da dahil, hisselerini, varlıklarını ve değiştirilebilir bonolarını satarak 4 milyar dolar yükseldi.
İlk olarak satışın 810 milyon dolarlık kısmı Cuma günü anlaşıldı. Geri kalanı ikinci çeyrekte gerçekleşecek. Çelik endüstrisi geçen sene Çin büyümesi kemer sıkmaya gittiği gibi yılda 500 milyar dolarlık sadece %2 büyüme kaydetti.
Yatırımcılara yapılan bir sunumda, grup; Şubat ayındaki tahminde %3’ün hafif üzerinde geçen yıldan %3 ila 3.5 oranında daha fazla global çelik tüketimi gördüğünü söyledi. Grup, Avrupa’daki çelik talebinin bu yıl %1lik bir düşüş gösterebileceğini söyledi.
Önümüzdeki beş yıl içerisinde, 2012’de yüzde 3 yıllık ortalama büyüme gösteren, Kuzey Amerika ve AB’de talebin toparlanması 20 milyon ton olarak öngörülmektedir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.