Avrupa Serbest Bölgesi'nde 100 Milyon Dolarlık Yeni Yatırım
Türkiye'nin en hızlı büyüyen serbest bölgesi olan Avrupa Serbest Bölgesi (ASB), 10 yeni yatırımcıya daha merhaba dedi.
Türkiye'nin en hızlı büyüyen serbest bölgesi olan Avrupa Serbest Bölgesi (ASB), 10 yeni yatırımcıya daha merhaba dedi.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen serbest bölgesi olan Avrupa Serbest Bölgesi (ASB), 10 yeni yatırımcıya daha merhaba dedi. Toplam 100 milyon $’lık yatırımla ASB’ye gelen şirketler; ilaç sanayiinden tekne – yat üretimine, makine ve silo üretiminden lojistik hizmetlerine kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor. ASB’nin yeni yatırımcıları bölgede, 215 bin metrekarenin üzerinde arsa satın aldı. Yeni yatırımcılarla birlikte ASB’de, 1000 kişiye daha iş imkanı yaratılmış bulunuyor.
Özellikle üretici ve ihracatçı firmalar ile yabancı şirketler için çok önemli bir yatırım merkezi haline gelen ASB’nin Genel Müdürü Zafer Atbakan, bölgede yaşanan son gelişmelere yönelik olarak şöyle konuştu:
“ASB dünya çapında faaliyet gösteren uluslararası dev şirketlerin, Türkiye’de yapacakları yatırımlar için en çok tercih ettikleri serbest bölge konumunda bulunuyor. Bekeart, Polyplex, DY- SK, HP, Flextronics ve Foxconn gibi kendi alanlarında dünya lideri olan bu şirketlerin, ülkemizde yapacakları yatırımlarını ASB’de gerçekleştirmiş olmaları da bunun somut bir göstergesidir. Buna paralel olarak yeni yatırımcıları bölgemize kazanmaya devam etmekten gurur duyuyoruz. Yeni yatırımcılarımız arasında Türkiye’nin yanı sıra Avusturya, Hollanda, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri menşeili firmalar bulunuyor. Faaliyetlerine başlayan ve yatırım yapma kararı alarak anlaşma imzaladığımız bu şirketler arasında da, yine dünya çapında isimler mevcut. Bunlardan biri de, 40 milyon dolarlık yatırımıyla 2012 yılı içerisinde ASB’de üretime başlayacak olan İngiltere’nin en önemli ilaç üreticisi World Medicine. Ayrıca Netlog Yatırım, BBCA Tarım, Alumati Alüminyum, DTB Denizcilik, Şanlı Bilişim, T-Makine ve Mega Carpets gibi firmalar da toplamda 60 milyon dolara ulaşacak yatırımlarına başladılar.”
“ASB, ticaret hacmi en hızlı artan 2 bölgeden biri”
Mevcut yatırımcılarına her geçen gün yenisini ekleyerek süratle büyüyen ASB’nin 2023 yılı hedefleri olan; 2 milyar dolarlık toplam yatırım, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 20 bin kişilik istihdam rakamlarına emin adımlarla yaklaştıklarını aktaran Genel Müdür Atbakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ASB’nin 2011 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 1 milyar 400 milyon $’ı bulmuştur. Böylece ticaret hacmimizde, geçen yılın aynı dönemine göre % 78 oranında bir artış kaydettik. Bu oranla ASB, ticaret hacmi en hızlı artan 2 serbest bölgeden biri oldu. 80’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirilen ASB, Türkiye’deki serbest bölgeler sıralamasında da 5. sıraya yerleşmiş bulunmaktadır.”
10 yeni yatırımcımızın bilgilerini içeren tabloyu görebilirsiniz
Yeni yapılacak düzenlemelerin mevcut yatırımcıyı olumsuz etkilememesi gerektiğini ifade eden Avrupa Serbest Bölgesi Müdürü Zafer Atbakan: Yeni nesil serbest bölgelerle serbest bölgelere duyulan heyecan artacak
Serbest bölgelerin kuruluşun döneminde dış ticaret hacminde daha etkin olacağı düşünülüyordu. Bu konuda sizin düşüncenizi alabilir miyiz?
Serbest bölgelerin aslında daha büyük ticaret hacmine sahip olması, daha fazla istihdam yaratması bekleniyordu. Örneğin Dubai’deki serbest bölge, Mersin Serbest Bölgesi ile hemen hemen aynı dönemde faaliyete geçtiği halde oradaki istihdam ve ticaret hacmi Mersin Serbest Bölgesi’nin kat be kat üstündedir. Dolayısıyla Türkiye’deki serbest bölgelerin Türkiye’ye katkısı daha fazla olacağı başlangıçta ümit ediliyordu.
Bugün itibari ile serbest bölgelerin yıllık 23 milyar dolar civarında ticaret hacmine sahip olduğu ifade ediliyor. Bu oran içerisinde özel sektör eliyle kurulan serbest bölgelerin payı ne kadardır?
Hemen hemen %70’i ya da daha fazlası kadardır. Mesela ilk 5 serbest bölgeyi sayacak olursak Tuzla Deri Serbest Bölgesi %100 özel, Ege Serbest Bölgesi, Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi yarı özel, biz %100 özeliz, Bursa Serbest Bölgesi %100 özel. Dolayısıyla özel serbest bölgeler bu işe liderlik ediyor.
Avrupa Serbest Bölgesi’nin bugün itibarı ile ulaştığı büyüklük nedir?
ASB’ nin 2011 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 1 milyar 750 milyon doları aştı. Ticaret hacmimizde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 oranında bir artış kaydettik. Yılsonunda bu rakamın 2 milyar doların üstüne çıkmasını bekliyoruz. Bu oranla ASB, ticaret hacmi en hızlı artan 3 serbest bölgeden biri oldu. 80’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirilen ASB, Türkiye’deki serbest bölgeler sıralamasında da, iki basamak birden yükselerek 5. sıraya yerleşmiş durumdadır.
Orta ve uzun vadede işlem hacminde nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?
Mevcut yatırımcılarımızın ticaret hacmindeki artışa ve yeni gelen yatırımcılarımızın projeksiyonlarını dikkate aldığımızda, ASB’nin işlem hacminde dikkate değer artış olacak. Hali hazırda ASB’nin işlem hacmi bir önceki yıla göre %78 artış kaydetmiştir. İnşaatları devam etmekte olan yatırımcılarımızın da faaliyete geçmesiyle 2012 yılında da benzer bir artış öngörüyoruz. Görüşmeleri devam eden projeler ise uzun vadedeki işlem hacmi hedeflerimizi yakalamak konusunda bizleri motive ediyor.
ASB’deki firmalar üretim mi yoksa ticaret odaklı mı çalışıyor?
ASB’deki ticaret hacminin çok önemli bir kısmı üretimden kaynaklanıyor. ASB, gerek arazi genişliği, gerek altyapı yeterliliği, gerekse de konumu ve lojistik imkanları sayesinde üretim yapan firmalar için avantajlar sunuyor. Aynı lojistik imkanlar ticaret yapan firmalar açısından da fayda sağladığı için ticaret yapan firmalarımız da yoğun bir şekilde ticaretlerine devam etmekteler. Ancak dediğimiz gibi, ASB’nin ticaret hacminin önemli bir kısmını üretim oluşturmaktadır. Bu anlamda ASB, ülkemizin üretim ve istihdamına katkı sağlamaktadır.
ASB’nin Türkiye’nin ihracatına katkısı nedir?
Şu an itibariyle ASB’nin toplam ticaret hacmi 2 milyar dolar civarındadır. Bunun yaklaşık %55’i ihracat yönlüdür. Bu anlamda ASB ülkemizin dış ticaret fazlası veren sanayi bölgelerinden olup, dış ticaret açığının kapatılması konusunda azami gayret göstermektedir.
ASB’de kaç kişiye istihdam sağlanıyor?
Şuan için yaklaşık 4000 kişi istihdam ediliyor.
Krizden ASB nasıl etkilendi? Gündemde yeni bir kriz dalgası var? Olası bir krizin rüzgarlarını hissediyor musunuz?
2008 yılında baş gösteren ve 2009-2010 yıllarında dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizinden ASB güçlenerek çıktı. 2009 yılında yaşanan kısa bir durgunluğun ardından rafa kaldırılan tüm projeler yeniden hayata geçti ve artarak devam etti. Şu anda öngörülen durgunluk süreci bölgemizi ve tüm dünyayı etkilerse, tabii ki ülkemizin etkilenmesi nispetinde rüzgardan payını herkes alacaktır. Ancak biz ASB olarak yatırımcı firmalarımızla birlikte olası bir krizden, önceki krizde olduğu gibi, yine güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz.
Kriz sonrasında kaç firma faaliyete geçti?
Krizden bugüne yaklaşık 25 yeni firma faaliyete geçti. Bunların da önemli bir kısmı yine üretim yapan, bölge istihdamına katkıda bulunan firmalardır.
ASB’yi rakiplerinden farklı kılan özellikler nedir?
ASB’yi farklı kılan özelliklerden en önemlileri lojistik hizmetler, nakliye ve hedef pazarlara ulaşım anlamında stratejik bir konumda olması, uluslar arası standartlarla belgelediği üstün hizmet anlayışı, yatırımcılara sunduğu kolaylıklar ve düşük işlem masrafları ile özellikle sanayicinin ihtiyacı olan güçlü altyapı hizmetleridir.
Yeni yatırımlarınız söz konusu mu?
Elbette, ASB’de yatırımlar hem mevcut yatırımcılarımızın çalışma şartlarını giderek daha mükemmel hale getirmek, hem de yeni gelen yatırımcılarımızın ihtiyaçlarına en hızlı ve yüksek seviyede cevap verebilmek amacıyla devam etmektedir. Yollarımızın yenilenerek asfalt kalitesinin artırılması ya da bozulan yerlerin onarılması, arıtma tesisimizin kapasitesinin yükseltilmesi, artan depolama alanı ihtiyacı için yeni depo binalarımızın inşaatı, yeni yatırımcılarımız için altyapı inşaatlarının devamı, fiberoptik altyapısının güçlendirilmesi gibi yatırımlarımız devam etmektedir.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan “Serbest Bölge” kavramını kaldıracaklarını yerine “Ekonomi Serbest Bölgeleri” şeklinde yeni bir konsept üzerinde çalıştıkları açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni düzenleme nelere değiştirecektir?
Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın Yeni Nesil Serbest Bölgeler ya da Ekonomi Serbest Bölgeleri olarak lanse ettiği konsept, mevcut serbest bölge uygulamalarında her yönde bir artış olacağını gösteriyor. Öncelikle mevcut serbest bölgelerin kapsamı genişleyecek. Genişleyen kapsam, genişleyen iş kolları, genişleyen iş hacmi, genişleyen ticaret hacmi, genişleyen istihdam ve ekonomi demek.
Bu değişiklik parelelinde ASB’nin mevcut yapısında bir değişiklik gündeme gelebilir mi?
ASB’nin mevcut yapısında bir değişiklik gerekip gerekmeyeceği, yeni serbest bölge modelinde genişleyecek kapsamın hangi sınırlara varacağıyla ilgili. Tabii ki gelişmelerin doğuracağı hareketlilik, yeni yatırım olanakları ve belki de başka olanaklar ASB’nin mevcut yapısının büyümesine ve gelişmesine vesile olabilir.
Serbest bölgelerin genel ekonomiye sağladıkları katkılar hakkında neler söylersiniz?
Serbest Bölgeler ülkemiz açısından önemli dış ticaret enstrümanlarından biridir. Doğrudan yabancı sermaye yatırımının ülkemize çekilmesi konusunda önemli katkıları vardır. Serbest Bölge Mevzuatımız üretim, istihdam ve ihracatı teşvik ettiğinden dolayı doğrudan yabancı yatırımların önemli bir kısmı yerleşik yatırım, üretim için gelmektedir. Bu da teknoloji transferi, istihdam, döviz girdisi gibi konularda da ülkemize katkıda bulunmamızı sağlamaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.