Avrupa Serbest Bölgesi, Sadece Yatırımcıların Değil, Yabancı Serbest Bölgelerin de İlgi Odağı…
Geçtiğimiz haftalar, Avrupa Serbest Bölgesinde uluslararası ziyaret trafiğinin en yoğun olduğu dönemlerden biri oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırım ajansları, serbest bölgeler ve Bakanlıklar ASB'yi ziyaret ederek Türkiye'deki serbest bölge uygulamaları hakkında bilgi aldı.
Geçtiğimiz haftalar, Avrupa Serbest Bölgesinde uluslararası ziyaret trafiğinin en yoğun olduğu dönemlerden biri oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırım ajansları, serbest bölgeler ve Bakanlıklar ASB'yi ziyaret ederek Türkiye'deki serbest bölge uygulamaları hakkında bilgi aldı. Endonezya'dan Doğu Jakarta Endüstri Parkı ve Suryacipta Organize Sanayi Bölgesi, Vietnam'dan Thang Long Sanayi Bölgesi, Amata Nakorn Sanayi Bölgesi ve Amata Sanayi Bölgesi, Filipinler'den First Philippine Sanayi Bölgesi ve en son olarak da İran'ın önde gelen serbest bölgelerinden biri olan Aras Serbest Bölgesi yetkilileri ASB'yi ziyaret ederek, Türkiye'deki serbest bölgelerin yapısı ve uygulamaları, yatırımcılara sunulan avantajlar ve vergi teşvikleri, ASB'nin yükselen grafiği ve yabancı sermaye çekme başarısındaki stratejiler hakkında bilgiler aldılar. Ayrıca Türkiye'de tartışılmaya başlanan yeni serbest bölge konsepti ve Endonezya, Tayland, Filipinler ve İran'daki uygulamalar da masaya yatırıldı. Bölgeyi ziyaret eden heyetler, özellikle inşaatları devam eden yeni yatırımlarla ve faaliyetleri devam eden yabancı sermayeli yatırımcılarla yakından ilgilendiler.
Suudi Arabistan Sanayi Bakan Yardımcısı ve Tunus Yatırım Ajansı Başkanının Ziyareti
Suudi Arabistan'da Serbest Bölge oluşturmayı amaçlayan hükümet yetkilileri ve ticaret odası başkanlarından oluşan heyet, Suudi Arabistan Sanayi Bakan Yardımcısı Dr. Tawfig Fozan Al-Rabiyah başkanlığında Avrupa Serbest Bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere ziyaret ettiler. Türkiye'deki karma stratejiyle oluşturulan serbest bölge konsepti hakkında brifing veren Kurumsal İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cüneyt Çalık, daha sonra heyet onuruna bir yemek verdi. Toplantıdan sonra değerlendirmede bulunan Çalık, "Avrupa Serbest Bölgesi, ulusal ya da bölgesel olmanın ötesinde, artık bir dünya markası olma yolunda adımlar atıyor. Son yıllarda yaptığı atılımlar, çektiği doğrudan yabancı sermaye miktarı ve niteliğinin yanı sıra, dünyanın bir çok ülkesinden burada verdiğimiz hizmetleri ve başarı hikayemizi öğrenmeye gelen heyetler, serbest bölge işletmeciliği konusunda deneyim ve know-how paylaşımı ile işbirliği teklifleri de bunun önemli bir göstergesi. Hedefimiz ve vizyonumuz Avrupa Serbest Bölgesini, Türkiye'nin yurt dışında tanınan önemli markalarından biri olarak konumunu sağlamlaştırmak" şeklinde konuştu. Suudi Arabistan Sanayi Bakanı Yardımcısı Al-Rabiyah da, Suudi Arabistan'da henüz bir serbest bölge konsepti ve uygulaması olmadığını söyledi. Al-Rabiyah sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye'deki Serbest Bölge uygulamaları gerçekten ilgi çekici ve cazip. Devlet tarafından yatırımları teşvik için verilen vergisel avantajların yanı sıra bölgede verilen hizmet kalitesinin de önemli ve fark yaratıcı olduğunu görüyoruz. Avrupa Serbest Bölgesi bu anlamda güzel bir örnek. Kanun, mevzuat ve uygulamalarla ilgili destek için Sayın Bakan'dan zaten bir söz almıştık. İnşallah Avrupa Serbest Bölgesi yönetimi de Suudi Arabistan'a kurulması planlanan serbest bölge modeli için bizlere hizmet ve pazarlama tecrübeleriyle destek olacaklardır. "
Türkiye'deki serbest bölge uygulamalarını ASB’de incelemek için bir heyet de Tunus'tan...
Tunus Yatırım Ajansı Başkanı Benaissa Abidi başkanlığındaki heyet de Avrupa Serbest Bölgesindeki gelişmeleri yerinde incelemek için ziyarette bulundu. Türkiye'nin yatırım çekmekte özellikle son yıllarda gösterdiği başarıya dikkat çeken Abidi, "Tunus'ta şu anda iki tane serbest bölge bulunmakta. Yeni açılması planlanan bir serbest bölgemiz daha var. Gelişmelerden takip ettiğimiz kadarıyla Avrupa Serbest Bölgesini olumlu ve başarılı bir örnek olarak görüyoruz, o yüzden bu ziyareti özellikle buraya planladık ki, bölgedeki gelişmeleri ve işleyişi yerinde görebilelim. Yeni serbest bölgemizin kuruluşu ve işletmesi için Avrupa Serbest Bölgesiyle işbirliğine de olumlu bakıyoruz" diye konuştu. Toplantıya evsahipliği yapan Avrupa Serbest Bölgesi Kurumsal İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cüneyt Çalık da "Bölgemize gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya, onlara mevzuat hakkında bilgilendirmeye ve serbest bölge işleyişimizle ilgili tespitlerini doğru şekilde yapmaları için tecrübelerimizi paylaşmaya gayret ediyoruz. Sayın Abidi bölgemizle ilgili olumlu görüşlerini yansıttı ve işbirliği temennisi sundu, biz de Avrupa Serbest Bölgesi olarak her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ettik. Hem bu işbirliği ile ikili ülke ilişkilerine katkıda bulunmak, hem de Avrupa Serbest Bölgesi markasını uluslararası arenaya taşımak arzusu ve azmindeyiz."
Konuyla ilgili olarak Çalık, Demir Çelik Store Dergisi’nin sorularını yanıtladı:
Birçok farklı ülkenin yatırım ajansları ve devlet birimlerinin ilgisini çekmekte Avrupa Serbest Bölgesini ön plana çıkartan nedir?
Avrupa Serbest Bölgesi, konumu, avantajları ve sunduğu altyapı ve üst yapı imkanları kadar verdiği hizmetlerin kalitesini de en üst düzeyde tutma gayreti içerisindedir. Dünya standartlarında hizmet verme sloganıyla yola çıkan ASB, 4 farklı alanda uluslar arası kalite belgesine sahip olan Türkiye’deki ilk ve tek serbest bölgedir. Tabii bu imkanları ve hizmetleri uluslar arası arenada ilgi çeker hale getirmek için de duyurmak gerekli. ASB’yi öne çıkaran ve yabancı yatırım ajanslarının ve yabancı devlet makamlarının, bakanlıklarının ilgisini çeken, Türkiye’ye geldiklerinde ASB’yi ziyaret listelerinde yer alan bir haline getiren de son yıllarda agresif ve başarılı bir şekilde bu duyuru, tanıtım ve marka bilinirliğini artırma çalışmalarını yürüten ekibimizdir.
Tanıtım faaliyetleri için Türkiye’de ve yurt dışında ortaklaşa çalıştığınız kurumlar var mı?
Elbette. Biz her ne kadar özelde kurumumuz için tanıtım ve pazarlama faaliyetinde bulunuyor olsak da, özellikle yurt dışı arenada genel anlamda Türkiye’deki serbest bölgeleri temsil eden, genel olarak serbest bölge avantajlarını empoze eden, Türkiye’de yatırım yapmayı özendiren bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yani farklı ülkelerde yatırım opsiyonlarını araştıran bir yatırımcıya, özelde ASB’yi tanıtmakla birlikte, serbest bölge mevzuatını, diğer serbest bölgeleri, Türkiye’deki güvenli yatırım ortamını da anlatıyoruz. Bu konuda yakın temasta çalıştığımız mesleki birlikler, sanayi ve ticaret odaları, federasyon ve konfederasyonlar var. DEİK, TUSKON gibi Türkiye’nin en önemli ve yurt dışında görünen yüzü olan kurumların aktif üyesiyiz. Türkiye’de temsilciliği olan hemen hemen tüm yabancı ticaret odalarının üyesiyiz, faaliyetleri aktif olarak takip ediyoruz. YASED, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, konsolosluk ve ataşelikler, ticari müşavirlikler gibi kurumlarla sürekli dirsek teması halindeyiz. Ekibimiz gerçekten ciddi ve verimli bir çalışma içerisinde.
Peki bütün bu faaliyetlerin neticesinde, resmi kurumların haricinde, ASB’ye uluslararası yatırımcıların ilgisi nasıl?
ASB kurulduğu günden bu yana doğrudan yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekme hedefinde olduğu ve stratejilerini bu yönde kurguladığı için, yabancı yatırımcı sayısı günden güne artmakta. Özellikle son beş yıl içerisinde yabancı yatırımcıların ilgisi artan bir hızda sürmektedir. Doğrudan yabancı yatırımcı ve Türk-yabancı sermaye ortaklığında kurulan şirket sayısı toplam faaliyet gösteren şirket sayısı içerisinde %40’ı aşmıştır. Şu an itibariyle 2 milyar $ olan toplam ticaret hacminin yarıdan fazlası ASB’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli firmalar tarafından oluşmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.