Beyaz eşya satışlarında düşüş
Beyaz eşya satışları eylül ayında yüzde 0,4 düşüş kaydetti. Ocak-eylül döneminde ise satışlar yüzde 5 geriledi. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "Sektörün, tüm olumsuzluklara rağmen yılın son çeyreğinde toplam satışlarını artıracağına inanıyorum" dedi.
Türkiye’de altı ana üründe beyaz eşya iç satışları ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 6,36 milyon adede geriledi. Satışlar, yıllık bazda ise yüzde 0,4 düştü.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) açıkladığı verilere göre, iç satışlar sadece eylülde yıllık bazda değişim göstermeyerek 769 bin 236 adet oldu.
Üretim, ilk 9 ayda yıllık yüzde 4 azalışla 24,6 milyon adet olurken, sadece eylülde yıllık yüzde 3 artışla 3,17 milyon adede çıktı.
Toplam ihracat, ocak-eylül döneminde yıllık bazda değişim göstermedi ve 19 milyon adet olarak gerçekleşti.
Eylül ihracatı ise yıllık yüzde 4 artış kaydederek 2,43 milyon adede yükseldi.
"Regülasyonları yakından takip ediyoruz"
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Geçtiğimiz yıl pandeminin etkisinin azalmasının ardından ertelenen taleplerin de satın almaya dönüşmesiyle yılın ilk 9 ayında tüm ürün gruplarında iç satış ve ihracatta yüzde 23’lük bir artış gerçekleşmişti. 2022’nin ise tüm dünyadaki ekonomik gelişmelere bağlı olarak daha zor bir yıl olacağını öngörmüştük. Eylül ayında ihracatımızın, 2021’in Eylül ayı ile kıyaslandığında %4 oranında arttığını, iç satışlarımızın ise aynı seviyelerde seyrettiğini görüyoruz. İç satışların ilk altı aydaki düşüşün ardından, ağustos ve eylül aylarındaki kampanyaların da etkisiyle geçen yılki seviyeyi yakaladığını gözlemliyoruz. İç pazarın, ihracat üzerindeki olumlu etkilerini de izliyoruz. Eylül ayında ihracatımızdaki artış da buna işaret ediyor. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan beyaz eşya sektörünün, tüm olumsuzluklara rağmen yılın son çeyreğinde toplam satışlarını artıracağına inanıyorum” dedi.
Dinçer, Dijital Pasaport ve AB’nin Genel Veri Koruması Tüzüğü (GDPR) gibi sektörü yakından ilgilendiren regülasyonları yakından takip ettiklerini de vurguladı.
Yavuz: Yassı çelik üretimi tüketimi karşılayamıyor
Beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğunu dile getiren TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz ise “Türkiye’deki sıcak sac üretim miktarı, sektörün talebini karşılayacak miktarda değil. Bu ürün özelinde alınan anti-damping kararı beyaz eşya sektörü dahil olmak üzere tüm imalat sanayini olumsuz yönde etkiliyor. Temel girdilerimizden biri olan yassı çeliğe yönelik gümrük vergilerinin liberalleşmesi ihracatın daha da önemli olduğu bu dönemde çok faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.