Rusya'ya makine ihracatı yüzde 37.6 arttı
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, başta AB olmak üzere büyük makine alıcılarının ithalatlarında düşüş beklendiğini, büyümeye devam edecek ülkelerin gözde pazarlar haline geleceğini söyledi.
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, başta AB olmak üzere büyük makine alıcılarının ithalatlarında düşüş beklendiğini, büyümeye devam edecek ülkelerin gözde pazarlar haline geleceğini söyledi.
Karavelioğlu her yeni iç veya dış siparişin işletmeler için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın 9 ayı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatının yüzde 7.4 artarak 18.4 milyar dolar olduğunu bildirdi. Rusya’ya ihracat yüzde 37.6 artış gösterdi. En büyük ihracat pazarları sıralamasında Almanya, ABD ve İtalya ilk üçteki yerini korudu.
‘HER YENİ SİPARİŞ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, makine teçhizat yatırımlarındaki küresel gerilemenin başta AB olmak üzere büyük makine alıcılarının ithalatlarında düşüşe sebep olacağı öngörülerinin, büyümeye devam edecek ülkeleri çok daha gözde pazarlar haline getirdiğini söyledi.
İlk iki çeyrekte yüzde 9.6 ve yüzde 6 büyüyen dünya makine teçhizat yatırımlarındaki büyümenin son çeyrekte yüzde 1’e kadar gerilediğini, 2023’ün ilk çeyreğinde ise tamamen durmasının beklendiğini belirten Karavelioğlu, “Gelecek yıl küresel ihracatın miktar olarak aynı kalacağı, fakat tüm sektörlerdeki ortalama ihracat birim fiyatlarının yüzde 5 kadar gerileyeceği öngörüleri karşısında, sene bitmeden alınacak her yeni iç veya dış sipariş, işletmelerin ölçek verimliliği ve rekabetçiliği açısından büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
‘PARİTE KAYBIMIZI KARŞILAYAMIYORUZ’
2022’de dünyadaki toplam mal ihracatının geçen yıla göre miktar bazında yüzde 2, değer bazında yüzde 6 oranında artmasının beklendiğine işaret eden Karavelioğlu “Bizde de geçen sene 5.8 dolar olarak gerçekleşen kg başına ortalamamız, bu yıl yüzde 5.5 artış ile 6.1 dolar olarak seyrediyor. Bunun anlamı fiyat artışlarının bu yılki toplam makine ihracatımıza katkısının 1.2 milyar doları bulması demek ki talebin miktar bazında durağanlaştığı bir ortamda fiyatları yükseldiği seviyede koruyabilmek önemli bir başarı ve destekleyici bir unsur. Fakat biz fiyat artışlarıyla elde ettiğimiz fazla gelirle sene boyunca pariteden kaynaklanan kaybımızın ancak yarısını kapatabileceğiz. Toplam ihracat gelirinin yüzde 70’ten fazlası avro cinsinden gerçekleşen bir sektörüz. Sterlin ve avronun, dolar karşısında değer kayıplarının makine sektörü için külfetinin 9 ayda 1.5 milyar doları bulduğunu hesaplayabiliyor, sene sonunda ise 2 milyar doları aşacağını tahmin ediyoruz.”
İTHALATI KISACAK ÖNLEMLER ALINMALI
Türkiye’nin makine teçhizat yatırımlarındaki sıra dışı performansın bu yıl da sürdüğünü belirten Karavelioğlu “İlk iki çeyrekte yüzde 13.2 ve yüzde 17.8 olan artış hızı korunamayacak olsa da yılı bu alanda yüzde 12 kadar büyüme ile kapatacağız. Dünya ortalamasını ikiye katlayan cazip bir ülke olarak, tüm rakiplerimizin de odağında olacağız. Son 12 ayda 35.9 milyar dolara ulaşmış ithalatın yıpratıcı baskısına rağmen, ilk iki çeyrekte sağlanan yüzde 12.8 ve yüzde 14 üretim artışının gerisinde, makine ihracatında elde edilen başarının da büyük payı vardır.” dedi.
Küresel ticaretin daraldığı bu gibi dönemlerde iç pazarda zaafa düşmemek için önlemler alınması gerektiğini hatırlatan Karavelioğlu, ithalatı kısacak önlemlere vurgu yaptı.
ŞİRKET KURULUŞUNDA RUSYA İLK SIRADA
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, eylülde kurulan şirket sayısı ağustosa kıyasla yüzde 6.8 artışla 12 bin 193'ten 13 bin 23'e çıktı. Kapanan şirket sayısı da yüzde 16 artarak bin 713’ten bin 987’ye yükseldi.
Geçen ay kurulan 1928 yabancı ortak sermayeli şirketin 135'i Rusya ve 129'u İran ortaklı oldu. Normal yıllarda Rusya şirket açılışları ile ilk 10’da yer alırken, savaşın etkisiyle ilk üç aydaki sıralamada dördüncü sıraya yükselmişti. O tarihten beri Rus şirket sayısı hızla arttı. Kurulan yabancı sermayeli şirket sıralamasında Rusya, ağustos ayında İran’ın ardından ikinci sıraya yükseldi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.