Bursa'ya açacağımız Çelik Servis Merkezimiz proje aşamasında
1986 yılında kurulan TAT METAL, 2005 yılında kurduğu ikinci çelik servis merkezi ile otomotiv ve beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere bütün müşterilerinin her kalite ve ebattaki yassı ürün ihtiyaçlarını, zamanında teslim prensipleri çerçevesinde karşılamakta
1986 yılında kurulan TAT METAL, 2005 yılında kurduğu ikinci çelik servis merkezi ile otomotiv ve beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere bütün müşterilerinin her kalite ve ebattaki yassı ürün ihtiyaçlarını, zamanında teslim prensipleri çerçevesinde karşılamakta… Müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek için yatırımlarına devam eden TAT METAL, 2007 yılında 400.000 ton/yıl kapasiteli Asitleme hattı ile 350.000 ton/yıl kapasiteli Soğuk haddeleme tesisini, 2009 yılı sonlarında da 300.000 ton /yıl kapasiteli Sürekli Galvanizleme Tesisini devreye aldı. TAT METAL Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tatoğlu ile Çelik Servis Merkezleri üzerine yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
TAT METAL olarak müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Çelik Servis merkezi hizmetlerinin yanı sıra, Asitleme hattımızda asitlenmiş sıcak mamullerimizi otomotiv ve diğer sektörlere sunduğumuz gibi, müşterilerimize fason asitleme de yapıyoruz. Ticari ve derin çekme soğuk ürünlerle, galvanizli ürünler kendi üretimimizden veya müşterinin isteğine bağlı olarak Erdemir’den tedarik edip müşterilerimize sunuyoruz.
Bu yılın ilk yarısını geride bıraktık. Bu dönem firmanız açısından nasıl geçti? İkinci yarı için neler öngörüyorsunuz?
Bu dönemin firmamız açısından iyi geçtiğini söyleyebiliriz. 2010 Yılının ilk yarısı, fiyatların ilk 4 ayda 200 Dolar yükseldiği ve son 2 ayda 150 Dolar geri geldiği ilginç bir yıl oldu. Bunun nedeni, talebin çelik arzının çok gerisinde kalması ve son günlerde Avrupa’dan gelen kötü haberlerle piyasanın yeniden durgunluğa girmesidir. Yılın ikinci yarısının da bu durgunluk içinde geçeceğini, belki son çeyrekte bir miktar düzelmenin olacağını söyleyebiliriz.
|
|
ÇSM’ler ülkemizde sanayiciler için ne ifade ediyor?
Son yıllardaki ekonomik dalgalanmalar, Türk sanayisi için net üretim programları yapılmasını güçlendiren bir ortam oluşturdu. Hammadde tedariki çok önemli hale geldi. Bir tarafta atıl stoklar oluşurken, bir taraftan da malzeme sıkıntısı içine girilmesi, sanayiciyi çelik servis merkezlerine yönlendirdi. Sanayici, hammadde tedariki ile ilgili birçok riskleri çelik servis merkezleri ile aşabileceğini öğrendi.
Son dönemlerde yassı çelik sektörüne önemli yatırımlar yapıldı ve proje aşamasında olan bazı yatırımlar da hayata geçmeyi bekliyor. Bu gelişmeler çelik servis merkezlerine nasıl yansıyacak?
Son 3-4 yıla gelinceye kadar uzun yıllar demir-çelik sektörüne, özellikle yassı mamule yatırım yapılmadı ve yassı –uzun üretim dengesizliği sürdü. Son dönemdeki demir çelik yatırımlarının, bu dengesizliği ortadan kaldırması nedeniyle, hem ülkemiz hem de yassı mamul kullanan sanayicilerimiz açısından olumlu katkıları olacağını düşünüyorum. Hem Türk sanayisi, hem de çelik servis merkezleri açısından, tedarik kolaylığı ve rekabetin getirdiği avantajları düşünürsek, olumlu katkıları olacağını düşünüyorum.
Ayrıca, ülkemiz kişi başına çelik tüketim rakamının gelişmiş ülkelere göre çok düşük olduğunu ve sanayileşmemizin artarak devam edeceğini de göz önüne alırsanız birkaç yıl sonra bu yatırımların da yeterli olmayacağını söyleyebiliriz.
“Yeterli Stok” ve “Zamanında Teslimat” çelik servis merkezleri için ne kadar önemli? Müşteriler seçim yaparken bu kriterleri göz önünde bulunduruyor mu?
Yeterli stok ve zamanında teslimat bir çelik servis merkezinin olmazsa olmazıdır diyebiliriz. Aksi takdirde servis merkezi değilsinizdir. Piyasada boy kesme ve dilme hatları olan çok tesis var. Hatta tabelalarında çelik servis merkezi yazıyor. Ama bunların çoğu çelik servis mantığı ile çalışmayan, sadece çelik ticareti yapan depolardır. Sanayici müşteri, bu kriterleri göz önünde bulundurmak zorundadır. Aksi halde kendi üretimi aksayacaktır. Kendi müşterisine karşı yükümlülüğünü yerine getirememe riski oluşacaktır.
Kriz döneminde otomotiv ve beyaz eşya sektöründe yaşanan çalkantılar sizin sektörünüze nasıl yansıdı? O dönemde hayata geçirilen önlem paketleri yeterli oldu mu?
Kriz dönemi çelik servis merkezleri için çok zor bir dönem oldu. Öncelikle çelik fiyatlarının yarı yarıya düşmesi neticesinde çok yüksek maliyetli stoklarla yakalandılar. Diğer önemli bir husus ise, müşterilerinin de çok zor durumda kalması neticesinde büyük tahsilat sıkıntıları baş gösterdi. Kısaca her sektör için zor bir dönem oldu.
Son olarak kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeler hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Tatçelik, Soğuk Haddeleme ve Galvanizleme Tesislerimizde entegrasyonu tamamlamak için boyama tesisi projemiz var. Ayrıca, arazisini aldığımız Bursa yakınlarında yeni bir çelik servis merkezi kurma projemiz var. Ancak faaliyete geçmek için piyasaların düzelmesi ve sürekliliğini görmemiz gerekiyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.