CNC Konusunda dünyanın önde gelen markalarından biri: MITSUBISHI ELECTRIC
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölümü Mekatronik CNC Departmanı Müdürü Hakan Aydın ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölümü Mekatronik CNC Departmanı Müdürü Hakan Aydın ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden bahseder misiniz?
1969 yılında Samsun’da doğdum. 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra eğitim hayatıma Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesi Elektroteknik Bölümü’nde devam ettim. 1998 yılında o dönemde Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki fabrika otomasyonu distribütörü olan GTS firmasında çalışma hayatıma başladım. Daha sonra bildiğiniz gibi Mitsubishi Electric distribütörü GTS’yi satın aldı ve 2012 yılından bu yana Türkiye’deki operasyonlarına kendi yapılanması ile Mitsubishi Electric Türkiye olarak devam ediyor. Ben de Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölümü Mekatronik CNC Departmanı Müdürü olarak görev alıyorum.
Fabrika otomasyonunda Mekatronik CNC sistemler çok önemli bir yer tutuyor. Mitsubishi Electric bu alanda müşterilerine hangi ürün ve çözümleri sunuyor?
Mitsubishi Electric; elektrik, elektronik ve otomasyon alanında dünya devi bir marka olarak CNC konusunda da dünyada çok iddialı bir oyuncu. Buna paralel olarak, ürün gamımız pazarın her geçen gün hızla değişen ihtiyaçlarını karşılamaya hazır durumda. Mitsubishi Electric olarak dünyanın önde gelen makine üreticilerine CNC ürünleri ve çözümleri sağlıyoruz. CNC ürünlerimiz yüksek teknolojiye sahip. Başta otomotiv ve metal işleme sektörü olmak üzere bütün dünyada birçok sektörde standartları belirliyoruz. Hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde pazarın ve kullanıcıların gerçek ihtiyaçlarını analiz ederek çalışıyoruz. Sektöre ileri teknolojik çözümler sunuyoruz. Türkiye’deki çalışmalarımızı ise iki ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi yurt dışından ithal edilen Mitsubishi Electric CNC ürünleriyle donatılmış CNC tezgâhlarına servis ve yedek parça hizmetleri sağlamak. İkincisi ise Türkiye’de faaliyet gösteren makine imalatçılarının ürettikleri CNC tezgâhları için gerekli Mitsubishi Electric donanımını sağlamak, proje çalışması yapmak ve devreye almak.
Mekatronik CNC sistemler konusunda her geçen gün yeni ürün ve teknolojiler geliştiriliyor. Sürekli gelişim için Mitsubishi Electric neler yapıyor?
Sektörümüzde genel olarak üreticilerin daha ekonomik, daha hızlı ve daha hassas üretim gerçekleştirmelerini sağlayacak ve bu sayede günümüzün rekabet koşullarında avantaj oluşturabilecek yeni nesil ürünlere ihtiyaç var.
Pazardaki mevcut ürünler de bu özellikleri sağlamak için çalışıyor. İleri teknolojisi ile dikkat çeken Mitsubishi Electric, CNC konusunda da dünyanın önde gelen markalarından. Ürün gamımız pazarın her geçen gün hızla değişen ihtiyaçlarını karşılamaya hazır durumda. Türkiye’de geçmiş yıllarda piyasaya sunduğumuz M70 ve M700 serisi CNC kontrol ünitelerimiz, iş ortaklarımız ve son kullanıcılar tarafından çok beğenilmişti. Bu sene Türkiye’ye getirdiğimiz ve Win Automation Fuarı’nda sergilediğimiz yeni ürünümüz M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerimiz de sektörde büyük ilgiyle karşılanıyor.
M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerimiz bir önceki seri olan M70 ve M700 serisi ile iyi bir uyum içerisinde. Bu nedenle bu yeni seriye geçiş yapacak müşterilerimiz için herhangi bir uyumlaştırma çalışması ya da ekstra eğitim gerekmiyor. M80 ve M800 serisi yüksek işlem kapasitesine sahip servo motor sürücüleri ile optik hat üzerinden haberleşiyor. Yeni seri, 8.4 inch, 10.4 inch, 15 inch ve 19 inch yüksek çözünürlüklü ekran seçenekleriyle geliyor. 10.4 inch ekran ve üzeri için standart olan dokunmatik ekran özelliği kullanıcılarımızın talebi doğrultusunda parametre yardımı ile iptal edebilecek.
Yeni dokunmatik ekran cep telefonlarında ve tabletlerde olduğu gibi kapasitif ekran kullanıyor ve sezgisel kullanım deneyimi sunuyor. 19 inch ekran 2 parçalı olarak kullanılabiliyor. Üst yarımda CNC ekranı görüntüleniyorken, alt kısımda sanal klavye, operatör paneli, doküman görüntüleyici veya memo pad açılabiliyor. Yeni serimizde, 4. jenerasyon SSS (Super Smooth Surface) kontrol ile daha hassas, daha hızlı ve daha verimli operasyon imkanı da sunuyoruz. Müşterilerimiz, 3D program kontrolü ile operasyon öncesi parça çizimlerine bakabilecek ve parçaların kesit görüntülerini alabilecek. Bununla birlikte grafiksel kılavuz yardımları ile çok daha kolay programlama imkânı tanıyoruz. Oluşturulan makine programları USB’nin yanı sıra artık SD kartlarda da saklanabiliyor. Sade görüntüleme özelliği sayesinde, normal görünüm ekranından sade görünüm ekranına geçiş yapılarak uzaktan gözlemleme şansı elde edilebiliyor. Yeni eklenen bir başka özellikle birlikte oluşan alarm tüm ekranı kaplayacak şekilde görüntülenebiliyor, böylece makine operatörü uzakta olduğu durumlarda da oluşan alarmı görebiliyor. Kullanıcı yetki seviyesi belirleme özelliğiyle, operatörlere üretimdeki rollerine göre ayrı ayrı erişim izni tanımlanarak insan kaynaklı hatalar minimize edilebiliyor. Ayrıca yeni serimiz, üretim yönetimleri sistemleri (MES) ile tam uyumlu şekilde çalışabiliyor.
Son yıllarda ülkemizde kurulan fabrikalar son teknolojiyle donatılıyor. Firma olarak projesinde yer aldığınız fabrikalardan bazılarını referans olarak bizimle paylaşır mısınız? Bu fabrikalarda ne gibi çalışmalar yaptınız?
Firma adı vermemiz çok uygun olmayacaktır ancak başta otomotiv ve metal işleme sektörü olmak üzere birçok farklı sektörden firmaya hizmet verdiğimizi söyleyebiliriz.
Departman olarak Industry 4.0 kapsamında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Bu çalışmalar Mitsubishi Electric’e ve hedef sektörlere neler katacak?
Avrupa’da “Endüstri 4.0” olarak adlandırılan gelişme aslında yeni endüstri evresi ya da başka bir deyişle dördüncü sanayi devrimi. Bu evreye Mitsubishi Electric’in yanıtı ise e-F@ctory konsepti. Günümüzde farklı isimlerle adlandırılan yeni endüstri evresini, mevcut sanayinin bilgisayarlaştırma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması projesi olarak özetleyebiliriz. Bu durumun sonucu olarak makineler çevrelerinde olup bitenleri anlayabilecek ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığı ile iletişim kurabilecekler. Günümüzde gelişen rekabet koşulları, iletişim teknolojileri ve haberleşme imkânı pazarlardaki rekabeti çok arttırdı. Artan rekabet ortamında kişiselleştirilmiş ürünlere olan talebi karşılayabilmek için üretimlerinizi optimize etmeniz gerekiyor. Ancak optimize edilmiş üretimler sayesinde müşterilerinizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Çünkü her geçen gün ihtiyaçlarımız daha da çeşitli hale geliyor, kişiselleşiyor. Üretimlerinizi optimize ederken fabrikanızı kurmadan bilgisayar ortamında bu sistemi çalıştırarak ihtiyaçlarınızı ve verimliliğinizi görmeli ve yatırımlarınızı buna göre yapmalısınız. Çünkü teknoloji artık hızla bu noktaya doğru ilerliyor.Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konsepti üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayabilecek evrimsel bir adım. Üretim ve bakım aşamaları da dâhil olmak üzere yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, küresel rekabette bir adım önde olmayı sağlıyor.
2016 yılının ilk 4 ayı sizin açınızdan nasıl geçti? Yılın geri kalanında neler yapmayı planlıyorsunuz?
2016 yılında Türkiye’ye bahsettiğim gibi yeni ürünümüz olan M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerimizi getirdik. 2015 yılının Kasım ayında M80 ve M800 serisini makine imalatçıları bayilerimize anıtmıştık. Win Automation Fuarı’nda çok daha geniş bir hedef kitleye ürünümüzün tanıtımını yaptık. Fuarın ardından Mart ayı ile birlikte yeni nesil ürünümüzü artık Türkiye’de satışa sunduk. Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyonu Bölümü Mekatronik CNC Departmanı olarak önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddemiz yeni ürünümüzün tanıtımlarına devam ederek Türk sanayisine sağlayabileceği katma değeri en iyi şekilde anlatmak olacak.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeler neler?
Değişen dünya ile birlikte artık üretim hatları, kârlılık ve verimlilik gibi kavramlar da farklılaşmış durumda. Günümüzde üretici firmalar daha geniş kitlelere ulaşmak için ilk olarak yapmış oldukları üretimi gözden geçirmek zorunda kalıyorlar. Yeni seri ürünlerimiz, sunduğu standart fonksiyonlar ile (optik haberleşme, yüksek hızlı ve yüksek hassasiyetli işleme, yüksek önden okuma sayıları, standart olarak sunulan data server fonksiyonu gibi) üretim süreçlerini çok daha verimli hale getirebiliyor. Dolayısıyla CNC kullanıcıları, ulaşılması sadece daha ekonomik, daha hızlı ve daha hassas üretimler ile mümkün olan bu hedeflere ulaşmak için yeni seri ürünlerimizi tercih edebilirler. Biz de bu doğrultuda ürünlerimizi tanıtmak ve yaygınlaşmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Küresel ölçekte öncü bir yeşil şirket olma yolunda ilerleyen Mitsubishi Electric, ileri teknolojisini topluma katkıda bulunmak için kullanıyor. Mitsubishi Electric, çevre yönetimi konusundaki tutumunu ifade eden “Eco Changes” yani “Eko Değişim” ilkesi çerçevesinde, yaşadığımız dünyayı ve çevreyi daha iyi, daha yeşil ve daha sürdürülebilir hale getirmek için çabalıyor. Köklü inovasyon mirasımız ve bilgi birikimimizin yanı sıra üstün teknolojiye sahip, enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sanayiye katma değer sağlamayı hedefliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.