KOBİlere 350 Milyon Liralık Destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programında ilk çağrının başvuruları onaylandı, toplamda bin 377 projeye yaklaşık 350 milyon lira destek ve 3 bin 571 yeni personel istihdamı sağlamayı kararlaştırdık dedi. Özlü, yaklaşık 350 milyon liralık desteğin, 232 milyon lirasının hibe şeklinde, 118 milyon lirasının ise geri ödemeli olarak aktarılacağını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı’nda ilk çağrının başvurularının onaylandığını, toplamda bin 377 projeye, yaklaşık 350 milyon lira destek ve 3 bin 571 yeni personel istihdamı sağlamayı kararlaştırdıklarını belirtti. Bakan Özlü, yaptığı açıklamada KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. KOBİ’lerin ekonomi için çok önemli olduğuna işaret eden Özlü, destek programlarını kurgularken KOBİ’lerin doğru alanlara kanalize edilmesi gerektiğini vurguladı. Buna çok dikkat ettiklerinin altını çizen Özlü, KOBİ’leri, reel sektör ve işletmeler için kritik olduğunu düşündükleri alanlara yönlendirdiklerini anlattı.Özlü, bu yıl ilk kez uygulanmaya başlanan destek programı kapsamında yayınlanan ilk çağrının başvurularının onaylandığını açıklayarak, daha nitelikli, yenilikçi, rekabetçi KOBİ’ler oluşturmak ve istihdam imkanlarını artırmak için hayata geçirilen proje sonuçlarının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
“Desteğin 232 milyon lirası hibe”
“Orta Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme” ve “Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ’lerinde Katma Değerin Artırılması” konu başlıklarında yayınlanan programla toplamda bin 377 projeye, yaklaşık 350 milyon lira destek sağlamayı kararlaştırdıklarını bildiren Özlü, bu rakamın 232 milyon lirasının hibe şeklinde, 118 milyon lirasının ise geri ödemeli olarak aktarılacağını söyledi.Özlü, program kapsamında sağlanacak desteğin bölgeler için önemine işaret ederek, 66,3 milyon liranın İç Anadolu Bölgesine, 64,4 milyon liranın Güneydoğu Anadolu, 58 milyon liranınMarmara, 56,8 milyon liranın Karadeniz, 42,8 milyon liranın Akdeniz, 31,9 milyon liranın Doğu Anadolu ve 29,3 milyon liranın Ege Bölgesine aktarılacağını kaydetti.
“En fazla istihdam desteği Güneydoğu Anadolu’ya”
KOBİGEL kapsamındaki bin 377 projede, 3 bin 571 yeni personelin istihdam edileceğini vurgulayan Özlü, “Destek kararı alınan projelerdeki personel istihdam sayılarına bakıldığında, 826 yeni personel ve yüzde 23’lük oranla en fazla istihdam desteği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne aktarılıyor.
Personel istihdamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni, 623 yeni istihdamla İç Anadolu, 587 yeni istihdamla Karadeniz, 561 yeni istihdamla Marmara, 407 yeni istihdamla Akdeniz, 329 yeni istihdamla Doğu Anadolu ve 238 yeni istihdamla Ege Bölgesi takip ediyor.” diye konuştu.
Özlü, onaylanan projelerde, 262 milyon lira makina ve teçhizat alımına, 49 milyon lira yeni personel istihdamına, 27 milyon 500 bin lira yazılım alımına ve 11 milyon liralık bütçenin de hizmet alımına yönelik olacağının altını çizerek, “Sağlanacak desteklerin önemli bir kısmını oluşturan yazılım gideri desteğinde, 7 milyon lirayla Marmara Bölgesi lider konumda. Marmara Bölgesini, 6,6 milyon lirayla İç Anadolu, 3,7 milyon lirayla Ege, 3,3 milyon lirayla Karadeniz, 2,6 milyon lirayla Akdeniz, 2,3 milyon lirayla Güneydoğu Anadolu ve 1.8 milyon lirayla Doğu Anadolu Bölgeleri takip ediyor.” ifadelerini kullandı.
“300 milyon lira bütçeli 3 yeni çağrı” KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında, “Bilişim Teknolojileri KOBİ’lerinin Geliştirilmesi”, “Hızlı Büyüyen KOBİ’lerde Kapasite Geliştirme” ve “KOSGEB Destekli Girişimlere İvme” konulu 3 yeni proje teklif çağrısına çıktıklarına değinen Özlü, bu çağrılarla ilgili başvuruların alınmaya başlandığını ve değerlendirme sürecinin de yakında başlayacağını söyledi.
Yeni proje çağrılarının bütçesinin 300 milyon lira olduğunu kaydeden Özlü, bu tür destek programlarıyla KOBİ’lerin niteliğini artırmayı devam edeceklerini dile getirdi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.