Türkiyenin İlk Elektronik Taşımacılık Şirketi: eTA
eTA Genel Müdürü Hamdi Erçelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
eTA Genel Müdürü Hamdi Erçelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
eTA’yı yani etaşımacılık.com’u tanıtabilir misiniz?
Elektronik Taşımacılık Ağı (eTA), yük sahibi KOBİ’ler ve taşımacılık yapan kamyoncuları bir araya getirerek, kaynaklarını en etkin kullanmalarını sağlayan bir online iş platformudur. Borusan’ın lojistik sektöründeki deneyimini ve teknolojik alt yapısını paylaşarak kamyoncu esnafı ile KOBİ’lere önemli bir hizmet sunuyor ve bunların arasında ilave maliyet yaratan tüm aracıları ortadan kaldırıyoruz. Yenilikçi online modeli ile Türkiye’nin ilk elektronik taşımacılık şirketi olan eTA, bu özelliği ile sektöre öncülük ediyor.
eTA’nın kamyoncu ve KOBİ’lere sağladığı faydalar nelerdir?
Kamyonların sürekli hareket etmelerini sağlayacak iş fırsatları yaratıyor ve taşımacılığı verimli hale getiriyoruz. Böylece zaman ve paradan tasarruf sağlayarak fiyat avantajı yaratıyoruz. Bu avantaja dinamik fiyatlama alt yapısı ile desteklenmiş online web sitemiz üzerinde hızlı fiyatlama kolay satın alma ile yalın bir süreçle hemen ulaşılmasını sağlıyoruz. Diğer bir deyişle, KOBİ’ler hiçbir ücret ödemeden yüklerini taşıyacakları güvenilir, sigortalı, 7/24 izlenebilen bir nakliye hizmetini en iyi fiyata alıyor. Ücretsiz olarak eTA üyeliğine katılan kamyoncu esnafı da ödemelerini zamanında, güvenli bir şekilde ve istedikleri noktalardan alıyor. Ayrıca dönüş yükü planlaması yapılması hatta daha yoldayken eTA mobil uygulaması üzerinden bir sonraki işlerini tercih ederek düzenleyebilmeleri gibi kolaylık getiren hizmetlerden de faydalanıyorlar.
eTA olarak bugüne kadar neler yaptınız?
4 yıl içerisinde 30 bin kamyoncu esnafı ve 6 bin yük sahibi KOBİ’ye ulaşmayı başardık. İşe SMS atarak başladık ve mobil teknolojilerin gelişmesiyle akıllı telefon uygulamalarını da devreye alarak taşımacılıkta hizmet sürecimizi teknoloji ile bütünleştirdik. Teknolojiyi, yük sahibi KOBİ’ler ve kamyoncuları bir araya getirerek, kaynaklarını en etkin kullanmalarını sağlayarak taşımacılık sektöründe farklılaşıyoruz. Bu özelliğimiz ile Türkiye’nin hatta dünyanın bu modeldeki ilk elektronik taşımacılık şirketiyiz.
Pazara yönelik hedefleriniz nelerdir?
Türkiye pazarında 300 bin ticari araç bulunuyor ve bu araçların henüz yüzde 10’luk kısmına ulaşabilmiş durumdayız. Yılsonuna kadar 10 bin kamyoncu esnafını daha eTA sistemine dâhil edeceğiz. Yüksek müşteri memnuniyetiyle hedeflerimize doğru hızla ilerleyerek 2016 yılını 20 milyon dolar ciro ile kapatmayı öngörüyoruz.
Sisteminiz üzerinden yapılan taşımalar incelendiğinde, demir çelik ürünleri hangi sırada yer alıyor. Demir çelik sektörü için sizin ve sisteminizin önemini nasıl açıklarsınız?
Öncelikle çalışma hayatımın 18 yılını demir-çelik sektöründe geçirmiş birisi olarak sektörümüze yönelik çözüm geliştirmenin bana çok heyecan verdiğini söylemek isterim. Sistemimiz açısından baktığımızda ise demir-çelik taşımalarında iki araç tipinin öne çıktığını görüyoruz. Uzun ve levha ürünler için ahşap düz kasa, rulo ürünler için ise havuzlu kasa ve kısa dorse. İlk grup için mevcut portföyümüzden araç temini yapabiliyoruz. Havuzlu kısa dorse araç için ise portföy oluşturma çalışmalarımız hızla devam ediyoruz. Demir-çelik sektörüne iyi fiyatlama ile birlikte sigortalı taşıma ve özellikle yükleme sonrası uydu ve GSM üzerinden online araç takip hizmetlerimiz ile de öne çıkıyoruz. Yıllar önce otomotiv ve beyaz eşya sektöründen müşterilerimize yaptığımız sevkiyatlarda, hat durdurma telaşında araç takibi için nasıl yoğun mesai harcadığımızı çok net hatırlıyorum da, o günlerde “Keşke bu işi kolaylaştıracak bir yöntem geliştirsek” diye düşünürdüm. Şimdi eTA ile bunu yapabilmenin gurunu ve mutluluğunu yaşıyorum.
Sistem Nasıl İşliyor?
Yük sahibi KOBİ, eTA’nın www.etaşımacılık. com sitesine girerek, yükün miktarını, nereden alınıp nereye bırakılacağını ve cinsini belirterek, buton yönlendirmesiyle teklif istiyor. O an itibariyle eTA sistemi ile entegre olan Dinamik Fiyatlandırma Modülü çalışmaya başlıyor ve 2 dakika içerisinde pazar fiyatları ile ilgili istatistik logaritmalarını çalıştırarak, en uygun fiyatı üretiyor. Fiyatı uygun gördüğünüz takdirde sepete alarak, kredi kartınızla ödemeyi navlunla yapıyorsunuz. O an KOBİ ve kamyoncu esnafına bilgiler geliyor ve organizasyon süreci de başlamış oluyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.