Demir çelik sektöründe artık her firmanın ve mamulün bir alternatifi var
1960’lı yıllarda mütevazi bir aile şirketi olarak kurulan Katırcıoğlu Metal’in Genel Müdürü Mehmet Katırcıoğlu 50 yıllık başarı öyküsünü ve ileriye dönük projelerini dergimizle paylaştı…
2008 yılı krizi bitti derken yeni kriz senaryoları yazılmaya başlandı. 2008 sonrası neler yaptınız firma olarak?
Küresel ekonomik krizin etkileri halen tam anlamıyla geçmiş değil, daha da süreceğe benziyor, demir çelik sektörü olarak ayakta kalan firmalar, kendilerine çeki düzen vermeye çalışıyorlar, eski tonaj ve ciroları yakalamak mümkün olmadığı için, karlılığı yüksek işler yapılmaya çalışılıyor. Son iki yıldır Katırcıoğlu Ltd. olarak malzeme tedarik kaynaklarımızı ve çeşitlerimizi artırma gayreti içine girdik. Mevcut müşterilerimize ilaveten, yeni pazarlara, yeni müşterilere malzeme satma ve pazardan daha fazla pay almaya çalıştık.
Özellikle yassı çelik sektöründe önemli yatırımlar hayata geçmeye başladı. Bu yatırımlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Ülke ekonomisine ve sektöre neler kazandıracak?
Yassı çelik sektöründeki yeni yatırımlar, ithalatın ayağını büyük miktarda kesti diyebiliriz. Bu durum özellikle sıcak malzemelerde kendini belli etmeye başladı. Yerli üreticilerin hem kapasitelerini artırmaları, hem de sıfırdan yatırıma girmeleri ülke ekonomisi ve özellikle cari açığın azaltılması açısından çok faydalı olduğu gözükmektedir. Bu durum, yassı mamulde hem dışa bağımlılığı azaltmakta ve hem de kalitesiz ürünlerin ithalatının önünü önemli ölçüde kesmektedir.
Türkiye’nin yassı çelik sektöründe her geçen gün ihracatçı olma yolunda ilerlemesi, sizin gibi ithalatçı firmaları nasıl etkileyecek? Nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Türkiye’nin yassı çelik sektöründe her geçen gün ihracatçı yolunda ilerlemesi, bizim gibi firmaları onurlandırır. Bizler için önemli olan fiyat hareketleridir. Rekabetçi fiyatlardan malzemeyi nereden temin ediyorsak oradan alırız, bizler için değişen bir şey olmaz. Zaman, zaman yerli üreticilerden, zaman, zaman yurt dışından tedarik ederiz.
İç piyasada Erdemir önemli yenilikler yaptı. Fiyat politikalarını değiştirdi, pazarlama ve satış politikalarını yeniden düzenledi. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Gerek Erdemir olsun, gerek diğer yerli üreticiler olsun, bütün bu firmaların satış politikalarına saygımız vardır. Ama şu husus iyi bilinmelidir ki; her firmanın ve her mamulün bir alternatifi var artık. Türkiye eski Türkiye değil, demir çelik sektörü de çok değişti ve gelişti, önemli olan müşteriyi elde tutabilmek, ihtiyacını zamanında giderebilmektir.
Hatay – Adana – Osmaniye – Mersin bölgelerinde her geçen gün artan sanayi yatırımları olduğunu görüyoruz. Bu bölge hakkında neler düşünüyorsunuz? Siz de o bölgeye yatırım yapmayı düşünür müsünüz?
Demir çelik yatırımları Türkiye’de 3 bölgede kümelenmeye başlamıştır. Bunlar; Gebze, Karadeniz Ereğli ve İskenderun bölgesi. Bu bölgeler limana yakın olduğu için, hem ithalat, ihracat, hem de yurt içi taşıma açısından özellikle seçilmiştir. Firma olarak, Gebze bölgesindeki depomuzda yatırım yapmayı planlıyoruz, Bu bölgede ve eskiden beri faaliyet gösterdiğimiz Kayseri’ deki konumumuzu koruyoruz. .Şuan için Ereğli veya İskenderun, Osmaniye bölgesine herhangi bir yatırım düşünmüyoruz.
Son olarak ülke ekonomisinin en büyük sorunu olan cari açık önemli bir problem haline geldi. Sizce cari açık önemli bir tehdit mi? Neler yapılmalı?
Cari açık uzun vadede ülke ekonomileri için elbette bir tehdit oluşturabilir. Bu tehdidi bertaraf etmek için yerli üretimi teşvik edici ekonomi politikalarının geliştirilmesi ve katma değeri yüksek mamullerin üretilmesine öncelik verilmesi gerekmektedir. Yassı mamulde de her geçen sene yerli üretimin artması ve dövizimizin ülke içinde kalması ülke ekonomisi açısından cari açığa olumlu yönde etki etmektedir.
Son olarak kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Sektörümüz için gerekli olan makine parkurumuzu artırmayı düşünüyoruz. Demir çelik mamulleri insanoğlunun, petrolden sonra en çok kullandığı materyal olduğu için sektör olarak daha çok kat edilecek yolumuzun olduğunu düşünüyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.