Demir çelik sektöründe eğitimlere başladık
Muhendishane.org internet sitesi bir süredir metalurji ve malzeme mühendisliği konularında ücretsiz olarak eğitim hizmeti sunuyor. Mühendishane eğitim platformunun kapsamı ve geleceği hakkında bilgi almak için Dr. Arda Çetin ile konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben 1999 ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Yüksek lisans ve doktora derecelerimi de yine aynı bölümden aldım. Ardından 2008 yılında İsviçre’ye taşındım ve beş sene boyunca İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ünde çalıştım. Tokyo Üniversitesi’yle birlikte, Toyota’nın finansmanıyla uluslararası bir malzeme araştırma laboratuvarını hayata geçirdik. 2013 yazında tekrar Türkiye’ye döndüm ve Mühendishane üzerinde çalışmaya başladım.
Mühendishane çok alışkın olduğumuz tarzda bir proje değil. Biraz bu projeden bahsedebilir misiniz?
Mühendishane, özgün, Türkçe eğitim kaynağı üretmek amacıyla hayata geçirilen bir proje. Bu proje benim kafamda İsviçre’de çalıştığım dönemde şekillenmeye başladı.
Siz de biliyorsunuzdur, artık dünyada üniversite eğitiminin dili İngilizce olmaya başladı. Avrupa ülkelerinde de böyle bir eğilim var ama diğer taraftan, bu ülkelerin kendi ana dillerinde oluşturdukları çok zengin bir literatürleri de var. Açıkcası yurtdışına çıkana kadar, mühendislik konularında Almanca ve Fransızca eğitim kaynaklarının zenginliğinden ben haberdar değildim. Bizim ülkemizdeki Türkçe eğitim kaynaklarının, özellikle internet üzerinde bulabileceğiniz açık kaynakların, ne kadar zayıf olduğunu ben orada farketmeye başladım ve bu konuda bir şeyler yapmak istedim. Türkçe eğitim kaynaklarının herkese açık olarak sunulduğu Mühendishane fikri ilk olarak böyle ortaya çıktı.
Bu eğitim kaynaklarını siz kendiniz mi hazırlıyorsunuz?
Evet. Metalurji ve malzeme mühendisliği alanında özgün, Türkçe ve herkese açık sunulan eğitim kaynakları hazırlamak amacıyla çalışıyoruz.
Türkçe hazırlanmış birçok kitap, basılı eğitim kaynağı bulabilirsiniz elbette ama internet üzerinde sunulan ücretsiz, açık eğitim kaynakları denildiğinde çok zayıf bir noktadayız. Bazı kavramlar üzerine bilgi ararken İngilizce hazırlanmış binlerce dökümana ulaşabilmenize rağmen, Türkçe tek bir sonuç bile bulamadığınız olabiliyor.
Peki Mühendishane’nin kapsamı nedir? Sadece malzeme ve metalurji konuları üzerine mi odaklanıyorsunuz?
Evet. Çünkü malzeme mühendisliği dediğimiz konu o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki, sadece bu alanın hakkını verebilecek bir platform hazırlamak bile oldukça iddialı bir fikir. Biz metalurji ve malzeme alanına giren bütün konularda eğitim kaynağı hazırlamak istiyoruz.
Sanayiye yönelik konulara da girmeyi planlıyor musunuz?
Tabii. Şu anda Mühendishane’de daha ziyade temel konulara ağırlık verilmiş durumda. Ama bu bilinçli verilen bir karardı. Çünkü sanayiye yönelik konulara girdiğimiz zaman, tekrar bu temel konulara dönecek fırsatı muhtemelen bulamayacaktık. O yüzden, öncelikte temeli sağlam tutmak adına, bu temel konuları yeterince güçlendirdikten sonra sanayiye yönelik dersler ve eğitim kaynakları da hazırlayacağız.
Demir-çelik metalurjisi üzerine de eğitimleriniz olacak mı?
Elbette. Bu alanda çalışmalara da başladık zaten. Türkiye’de malzeme alanında eğitim kaynağı hazırlarken demir-çelik sektörünü göz ardı edebilmeniz mümkün değil. Öncelikli olarak çalışacağımız alanlardan bir tanesi olacağını düşünüyorum. Örneğin bu günlerde Heraues Electro-Nite ile birlikte bazı eğitim kaynakları hazırlığı içindeyiz.
Heraues Electro-Nite Genel Müdürü Sayın Haluk Güldür’ün eğitim alanındaki faaliyetleri demir-çelik sektörü tarafından yakından biliniyordur zaten. Mühendishane’de bizim gerçekleştirmek istediğimiz hedefler konusunda da bizim en büyük destekçilerimizden biri kendisi. Önümüzdeki aylarda bu ortak çalışmanın sonuçlarını yayımlamaya başlayacağız.
İnternet üzerinde eğitim veren birçok yabancı internet sitesi de var. Artık eğitim yavaş yavaş internete kayıyor diyebilir miyiz?
Evet, internet üzerinde eğitim veren platformlar son yıllarda büyük patlama yaptı.
Fakat bu platformlara dair şöyle bir sorun var: Gelir modellerine baktığımız zaman, çoğunlukla sertifika vererek, dersi alan öğrencilerden gelir elde etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bu ilk bakışta mantıklı görünse de, uzun vadede bu platformları sadece ilgi çeken, yani müşterisi olan konularda eğitim vermeye zorlayabilir. Bugün bile en popüler eğitim sitelerine baktığımızda, metalurji ve malzeme mühendisliği konularında tek bir ders bile olmadığını görüyoruz. Çünkü yeterli müşterisi yok.
O nedenle bu tür sitelerin, örneğin mekanik metalurji gibi ya da çelik ısıl işlemi bir konuda ders açılma ihtimali bence yok denecek kadar az. Gelir modelleri gereği çok daha popüler, kitlesel ilgi çekebilecek derslere yönelmek durumundalar. Ama biz bunu Mühendishane’de yapabiliriz, çünkü tek bir alana odaklanıyoruz ve kullanıcılarımızdan hiçbir ücret talep etmiyoruz.
Peki Mühendishane’nin uzun vadeli vizyonu nedir? 5 sene sonra bu projeyi nerede görüyorsunuz?
Dediğim gibi Mühendishane’nin amacı malzeme mühendisliği alanına giren bütün konularda içerik hazırlamak. Malzeme mühendisliği o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki, aslında mühendislik bilimleri çerçevesinde ele alabileceğimiz birçok konuyu malzeme üzerinden anlatabiliriz.
Yani baktığınız zaman bugün makina mühendisleri de malzeme üzerine çalışıyor, elektronik mühendisleri de, kimya mühendisleri de. O yüzden bu alanın hakkını verecek kapsamda bir platform kurmak bile bence oldukça iddialı bir düşünce. Ben 5 sene sonra Mühendishane’yi nerede görüyorum diye soracak olursanız, malzeme mühendisliğine dair öğrenmek istediğiniz her ne varsa, gelip kendinizi eğitebileceğiniz, ücretsiz olarak her konuda dersler alabileceğiniz kapsamlı bir platform olarak görüyorum.
Bir anlamda açık bir üniversite gibi yani?
Evet, ama burada bir noktanın altını çizmek lazım. Üniversite eğitiminin amacı insanlara temel bir mesleki formasyon kazandırmaktır diye düşünüyorum ben. Bunun içinde mesleki beceri elde etmek de var, meslektaş çevresi edinmek de, işinize yaramayacağını düşündüğünüz konuları öğrenerek düşünce biçiminizi farkında olmadan şekillendirmek de. Bizim internet üzerinde bütün bunları hakkıyla verebilmemiz mümkün değil. O nedenle ben Mühendishane’yi ve diğer açık eğitim platformlarını eğitime alternatif olarak değil, destek olarak görüyorum. Ve özellikle üniversite mezunları için faydalı olduğuna inanıyorum. Üniversite eğitimi size temel bir formasyon veriyor, ama meslek hayatınız boyunca karşınıza çıkacak farklı konularda kendinizi sürekli eğitmek zorundasınız. Ama bunun için dilediğiniz zaman üniversiteye geri dönemezsiniz.
Mühendishane gibi platformlar işte bu noktada sektörde çalışanlara yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Zaten açık eğitim veren internet siteleri üzerine yapılan çalışmalarda da, bu tür siteleri %80 oranında üniversite mezunlarının takip ettiğini görüyoruz.
Teşekkürler zamanınız için.
Ben teşekkür ederim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.