Demir Çelik Sektöründe Gerginlik Ölçümü
Loadcell kuvveti elektrik sinyaline dönüştüren bir çeşit dönüştürücüdür. Genelde StrainGauge veya piezoelektrik gibi fiziksel hareketle çalışan loadcellerden ABB loadcellerini ayıran en önemli özellik 1954 yılında patenti alınan Pressductor teknolojisidir. ABBnin Pressductor transdüser teknolojisi, loadcell mekanik kuvvete tabi tutulduğunda elektromanyetik alandaki değişikliklerin sonucu olarak bir sinyal üretir.
Pressductor çalışma prensibinde, mekanik kuvvet altındaki bazı çeliklerin, mekanik kuvvet değiştikçe ilettiği manyetik alanın değişmesi özelliğinden faydanılmıştır. Bu teknoloji sayesinde diğer loadcell teknolojilerinden farklı olarak; sinyal üretilmesi için sıkıştırma, bükme veya esneme gibi fiziksel hareketler gerekmez. Bu özellik kullanıcıya kalibrasyon konusunda büyük zaman kazanımı ve kolaylık sağlamaktadır. Şekilde görüldüğü üzere, çelik çekirdek üzerine sarılı iki dikey bakır tel bir ölçüm sinyali sağlamak için bir arada kullanılmıştır. Sarımlardan birinin sürekli olarak alternatif akımla beslenmesi elektromanyetik alan oluşturmaktadır. Sarılı teller loadcell gerilim altında olmadığında aralarında herhangi bir manyetik kaplin olmayacak şekilde konumlandırılmıştır. Ancak transdüser şekilde gösterildiği gibi kuvvete tabi tutulduğunda manyetik alan modeli değişir. Alanın bir kısmı ikinci sarımla bağlaşır ve AC voltajı üretir. Nispeten güçlü bir transdüser sinyali olan bu voltaj yük hücresi sisteminin elektronik cihazı tarafından bir sistem çıkışına dönüştürülür.
Pressductor teknolojisine sahip loadcellerin hareketli parçalarının olmaması kalibrasyon veri bilgisi değişikliği gerektirmediğinden loadcellerde periyodik kalibrasyona ihtiyaç duyulmamaktadır.
İkinci özelliği ise loadcellerin performansı yüksek output ve düşük impedansları sayesinde elektromanyetik etkileşim, yağ, su, duman gibi çevre koşullarından etkilenmemesidir ABB loadcellerin bir diğer ve en büyük avantajı aşırı yük binmesi durumunda mekanik hasarın diğer load cellere oranlara oldukça düşük olmasıdır.
Normal yükün 3 katı kadar yük binmesi durumunda veride hiçbir değişme olmazken normal yükün yedi katı yük binmesi durumunda loadceller üzerinde mekanik hasar oluşmamaktadır. Bu özellik ABB loadcelleri özellikle demir çelik sektöründe oldukça başarılı kılmaktadır. Demir çelik sanayi için üretilmekte olan ABB loadcellerin kullanım amacına göre çeşitleri mevcuttur. Tamdem soğuk haddanelerde kullanılmak üzere 4-400kN arası nominal yük seçimi olan modeli, sıcak haddelerde kullanım amaçlı 20-50kN arası ölçüm yapan modeli kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. Bunun dışında yatay ve dikey ölçüm yapmasına göre de modeller kendi arasında değişiklik göstermeketdir.
Bunların yanı sıra loadcellerle birlikte verilen elektronik ünitelerde kullanıcının isteğine göre loadcell bağlanabilme sayısını ve Profibus özelliğini seçenek olarak sunmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.