SICK 80'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor
SICK; fabrika, lojistik ve proses otomasyonu için akıllı sensörler ve sensör çözümlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden biridir. 80den fazla ülkede faaliyetlerini sürdüren SICK Satış Mühendisi Özlem Yavuz sektöre ve firmasına yönelik önemli bilgileri bizlerle paylaştı.
Sorularımıza geçemden önce bizlere kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?
Yıldız Teknik üniversitesi Çevre mühendisliği bölümünü 2009 yılında birincilikle bitirdim ve çift anadal yaparak Kimya bölümünden de 2011’de mezun oldum. 2011’den bu yana da SICK’te Proses Otomasyonu bölümünde Satış mühendisi olarak görev yapmaktayım. SICK şirketi 1946 yılında Almanya’da Erwin SICK tarafından kurulmuş ve sensör konusunda faaliyet göstermektedir. Dünya çapında 6300 çalışanı bulunan ve 80 ülkede faaliyet gösteren inovasyon lideri bir firma olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye’de ise SICK A.Ş. (Sensörler ve İleri Cihazlar Kontrol A.Ş.) olarak yaklaşık 45 kişilik bir ekiple satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini yürütmektedir.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Proses otomasyonu bölümü olarak Demir-Çelik, Çimento, Enerji, Kimya/ Petrokimya ve Doğalgaz sektörlerine hizmet vermekteyiz. Lojistik Otomasyonunda havaalanları, kargo şirketleri, limanlar faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin başında geliyor. Fabrika otomasyonunda ise otomotiv, yiyecek-içecek, makina üreticileri gibi sektörlere hizmet veriyoruz.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Fabrika otomasyonu, lojistik otomasyonu ve proses otomasyonu bölümlerinde farklı endüstrilerdeki müşterilerimize proseslerini kontrol etmelerini sağlayan ve proses verimliliği ile ürün verimliliğini arttırmayı hedefleyen akılcı sensör çözümleri sunmaktayız. Bunun yanı sıra yönetmeliklerce talep edilen bacadan atılan kirletici gaz ve toz emisyonların ölçümü ve iş güvenliğinin sağlanması için güvenlik sensörleri konularında da ürün ve hizmet tedarik etmekteyiz.
SICK; fabrika, lojistik ve proses otomasyonu için akıllı sensörler ve sensör çözümlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden biridir. Bizlere vermiş olduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz?
Bu çok geniş bir uygulama alanını kapsıyor örneğin yiyecek sektöründe paketleme kontrolü için optik sensör çözümlerinden tutun da lojistik sektöründe havaalanlarında bagaj sistemlerinin kontrolü için kurulan barkod okuyucu sistemlere, demir-çelik gibi sektörlerde fırının yanma optimizasyonu için gaz analiz sistemlerine, ultrasonik doğalgaz sayaçlarına kadar farklı ürün ve hizmetler sunuyoruz.
Nitelikli otomasyon hizmeti verebilmek için sizce yapılması gerekenler neler?
Nitelikli otomasyon hizmeti için öncelikle müşterilerimize danışman yaklaşımında bulunmak bizim temel prensibimiz. Burada müşteri ihtiyaçlarına ve uygulamalarına en uygun çözümü seçmek adına bilgi ve tecrübelerimizi aktarıyoruz.
Dolayısıyla da karşılıklı kazan-kazan ilişkisini geliştirmeyi ve uzun süreli iş birliğini hedefliyoruz. Ayrıca satış sonrası destek de nitelikli otomasyon hizmeti için yapılması gerekenlerin başında geliyor.
Demir çelik sektöründe yürütmüş olduğunuz hizmetler neler?
Demir-Çelik sektöründe baca emsiyonlarının ölçülmesi amacıyla Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (gaz, toz analizörleri ve debimetreler) ’nin satışı, kurulumu ve servis hizmetini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra yüksek fırın tepe gazını gaz analizörlerimiz ile analiz edip proses optimizasyonunu gerçekleştirebiliyoruz.
Ayrıca yüksek sıcaklıklarda çalışabilen mesafe ölçüm sensörlerimiz ile sıvı çeliğin yüzey hareketi algılanarak seviye ölçümü çözümünü sunuyoruz. Lazer alan tarayıcılarımızla konveyördeki hammaddenin 2D profilini çıkartıp, hacim bilgisini tespit ediyoruz. Ayrıca ex-housing’li mesafe ölçer sensörlerle gazometre seviye kontrolü, vinç hareketinin X-Y ekseninde kontrolü için kamera bazlı okuyucularla yoğun buharlı ortamda kararkı okuma gerçekleştirebiliyoruz. Bunlar yaptığımız uygulamalardan birkaçını oluşturuyor.
SİCK hangi ülkelerde faaliyet gösteriyor? Yurtdışı faaliyetleriniz hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
SICK 80’den fazla ülkede hem kendi ofisleri hem de bayiileri ile faaliyet göstermektedir. Türkiye’de olduğu gibi 50 ülkede direkt olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Avrupa, Asya, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika, Avusturalya, Ortadoğu’da pek çok ülkede faaliyet göstermekteyiz. Bu anlamda uluslararası proje yönetimi konusunda geniş bir network’e sahip olup, yurtdışı faaliyetlerinde satış ve servis anlamında büyük avantaj sağlamaktadır.
Kısa ve uzun vade de hedefleriniz neler? Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz neler?
Endüstride marka bilinirliği ve güvenirliğini en üst seviyeye çıkartıp orada tutmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bağımsız, yenilikçi ve lider firma olmak temel hedefimiz.
Bu amaçlarla da Türkiye organizasyonu olarak her geçen gün büyüyoruz ve nitelikli hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Müşterilerimize sadece ürün değil, aynı zamanda kaliteli de bir hizmet tedarik ediyoruz ve müşteri eğitimi her zaman aktivite ve planlarımız arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra endüstri ve uygulama odaklı seminerler ile bilgi ve tecrübelerimizi kullanıcılara aktarmayı planlıyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz…
Özellikle Demir-Çelik gibi zorlu proses koşullarının olduğu sektörlerde uygulamaya özel çözümler sunmak hem verimlilik hem de işletme maliyetlerinin düşürülmesi açısından büyük önem taşımakta. Dolayısıyla kısa da olsa bunlardan bahsetmeme fırsat verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.