Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak: KOBİ'lere rehberlik ediyoruz
DenizBank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
DenizBank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
2014 yılında değişik kampanya ve ürünleriyle KOBİ’lerin yanında yer alan DenizBank, yenilenen reklam konsepti ile KOBİ’lere “sen ne yap biliyor musun?” sorusuyla hitap ederek, günlük finansal ihtiyaçları konusunda KOBİ’lere rehberlik etmeye aday olduğunu gösterdi. KOBİ’lere özel olarak sunduğu Kredin Hazır kampanya serisi ile 75.000 mikro işletmeye 1.2 Milyar kredi kullandıran DenizBank, son dönemlerde adından sıkça söz ettiriyor. DenizBank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak ile DenizBank’ın kuruluşundan tutun da günümüze kadar olan gelişimini, KOBİ’lere özel çözümleri, destek verdiği sosyal sorumluluk projeleri ve 2015 yılı beklentilerine kadar pek çok konuyu ele aldık ve sizler için keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bankanız ve faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
DenizBank, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlama hedefi ile bir kamu iktisadi teşebbüsü olarak 1938 yılında kuruldu. 1997 yılının başında, bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi’nden satın alınan DenizBank, Ekim 2006’da Dexia bünyesine katıldı. 6 yıl boyunca Dexia’nın ana hissedarlığında faaliyetlerini sürdüren DenizBank, 28 Eylül 2012 itibariyle Rusya’nın en büyük ve köklü bankası Sberbank çatısı altında hizmet vermeye başladı. Türkiye’nin en büyük 5. Özel Bankası olarak sektördeki öncü ve yenilikçi çalışmalarına devam eden DenizBank’ın Türkiye’nin 81 ilinde, iştiraklerin şubeleri dâhil toplam 745 şubesi ile 15 bine yakın çalışanı bulunmakta. Grubumuz, perakende, küçük ve orta ölçekli işletmeler, ihracatçılar, kamu ve proje finansmanı ile ticari ve kurumsal segmentlere odaklanmış olmakla birlikte tarım, enerji, turizm, eğitim, sağlık, altyapı ve denizcilik öncelik verdiğimiz pazarlar arasında yer alıyor.
Denizbank’ın KOBİ’lere yönelik çözümleri neler? 2015 yılında KOBİ’lere özel çözüm önerileriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
2014 yılında değişik kampanya ve ürünlerimizle KOBİ’lerimizin yanında yer aldık. Yenilenen reklam konseptimiz ile KOBİ’lerimize “sen ne yap biliyor musun?” sorusuyla hitap ederek, günlük finansal ihtiyaçları konusunda kendilerine rehberlik etmeye aday olduğumuzu vurguladık ve KOBİ’lerimize özel olarak sunduğumuz Kredin Hazır kampanya serisi ile 75.000 mikro işletmeye 1.2 Milyar kredi kullandırdık.
DenizBank olarak, uygun şartlarda ve ekstra maliyet yaratmadan müşterilere sunduğumuz kampanyalarımız ile 200 Bin POS adedine ulaştık diğer taraftan 59 Bin yazarkasa POS adedi ile 2013 yılında ulaştığımız liderliği hala sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde de inovatif projelerle pazardaki konumumuzu güçlendireceğiz.
KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarına çözüm olması için geliştirdiğimiz İşletme Kart bu sene yine odaklandığımız alanların başındaydı. 2008 yılında İşletme Kart’ı hayata geçirirken müşterilerimizin iş süreçlerine katkıda bulunmak, hızlı ve kolay finansal çözümleri kendilerine ulaştırmayı hedefledik.
Bir kez başvurduktan sonra her an kullanıma hazır bulunan taksitli kredi imkânı sağlamasının yanı sıra müşterilerimiz hesaplarında yeterli bakiye olmasa bile günlük acil ihtiyaçlarını kredili mevduat hesabı ile karşılayabiliyorlar ayrıca yıl boyunca kredi kartı alışverişlerinde akaryakıttan gıdaya, elektronikten konaklamaya sektöre özel kampanyalarla öteleme & ek taksitlendirme fırsatlarından faydalanabiliyorlar. Tüm bu özellikleri ile İşletme Kart, esnafın günlük ihtiyaçları için ellerinin altındaki kolaylık haline geldi.
İşletme Kart ve Üretici Kart’la birlikte DenizBank 933 Bin ticari karta ulaşmış durumda. DenizBank yaklaşık %34’lük pazar payı ile ticari kartlar sektörünün lideri.
2014 yılı KOBİ Bankacılığı faaliyetlerimizde orta ölçekli işletmelere daha fazla eğilmek stratejimizin önemli bir ayağını oluşturdu. Orta ölçekli işletmelerin büyüme ve yeni ufukları isteklerini gördük. Buna paralel olarak, yatırımlarına destek amaçlı uzun vadeli yatırım kredisi taleplerini karşılamak, dış ticaretlerine aracılık etmek, piyasa geneline göre daha uygun koşullarda finansman sağlamak amacıyla yurt dışından kaynak temin etmek KOBİ Bankacılığı faaliyetlerimizde daha fazla odaklandığımız alanlar oldu.
2014 yılı bankacılık sektörü beklentileri karşılayabildi mi? 2015 yılı nasıl geçecek? Denizbank’ın 2015 yılı planları nelerdir?
Bankacılık sektöründe büyüme 2014 yılında yavaşladı. İlk 11 ayda krediler sadece % 13.5 arttı (kur etkisinden arındırılmış). 2013 yılında sektörün kredi büyümesi kur etkisinden arındırılmış olarak % 25 olmuştu. Bununla birlikte kredi büyümesi düşük olmasına rağmen NPL’i çok etkilemedi. NPL oranı aynı dönem itibariyle yüzde % 3 civarında bulunuyor. Kredi büyümesinde olduğu gibi mevduatlar da yavaşladı. İlk 11 ayda mevduat hacmi sadece % 5 arttı (kur etkisinden arındırılmış). 2013 yılına baktığımızda ise mevduat büyümesi kurdan net % 16 seviyesinde gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde kredi hacmindeki azalma, yeni regülasyonlar ve volatilitenin etkisi ile sektör karlılığı olumsuz etkilendi. 2015’in hem büyüme hem de karlılık anlamında 2014’e çok benzer bir yıl olacağı görüşündeyiz.
Denizbank olarak ne tür sosyal çalışmalar yapıyorsunuz? Sosyal sorumluluk projelerine destekleriniz nelerdir?
Sektörünün en hızlı büyüyen kuruluşlarından DenizBank olarak, kurum kültürü bütünlüğümüz içinde hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerini, iletişim hedeflerimize hizmet edecek en önemli araçlardan biri olarak görüyoruz. Tüm iş süreçlerinin odağına “insan” faktörünü yerleştiren bir Banka olarak, finansal faaliyetlerimizle ülke ekonomisine sağladığımız katkıyı eğitim, kültür, sanat ve spora destek vererek toplumsal alana da yaymayı hedefliyoruz. Zira başarımızı salt finansal iş sonuçlarımızla değil, insanlarımızın hayatına olumlu yönde temas etme başarımızla da ölçüyoruz.
Sanat alanında 1997 yılından bu yana birçok projeyi destekledik. Bankamız, daha kurulduğu ilk yıl “Sanata Evet” diyerek, Afife Jale Sahnesi’nin perdelerini açmasına destek oldu. 2004 yılında kendi bünyemizde kurduğumuz DenizKültür aracılığı ile de kültür hazinemize değerli eserler kazandırmaya devam ediyoruz. 10 yıldır İDSO’yu (İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası) desteklemeyi sürdürüyoruz. Orkestra Akademik Başkent DenizBank Konserleri de 3 yıldır destek verdiğimiz organizasyonların başında geliyor. Ayrıca Uluslararası İstanbul Opera Festivali ve Uluslararası Bodrum Bale Festivali de bu kapsamda desteklediğimiz öne çıkan etkinlikler oldu.
Tıpkı sanata olduğu gibi spora da büyük destek sağlayan Bankamız, toplumumuzun en yoğun ilgi alanlarından biri olması nedeniyle bu mecraya da büyük önem veriyor. Dünya voleybolunun en elit kulüp şampiyonası olan “CEV Voleybol Şampiyonlar Ligi”ne isim sponsorluğunu üstleniyoruz. Ayrıca spor kulüplerimizi de finanse ederek destek sağlıyoruz. Bankamız için en önemli konuların başında gelen eğitim alanında ise, Türk Eğitim Derneği (TED) ile kurumsal iş ortaklığımız kapsamında toplam 100 öğrenciye tam zamanlı eğitim bursu sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz..
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.