EGAFED 40 Kişilik Bir Heyet İle Suriye'ye İş Gezisi Düzenledi
Ege Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGAFED) 40 kişilik bir heyet ile Suriyeye iş gezisi düzenledi.
Ege Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGAFED) 40 kişilik bir heyet ile Suriyeye iş gezisi düzenledi.
Ege Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Dernekleri Federasyonu (EGAFED) 40 kişilik bir heyet ile Suriye’ye iş gezisi düzenledi.
EGAFED’in organize ettiği, Suriye Halep, Şam ve ayrıca Lübnan’ın başkenti Beyrut’a 40 kişilik bir heyet iş gezisi düzenledi. Yapılan gezide bölgelerin ekonomik ve ticari yapıları incelendi, sektör ziyaretleri ile birlikte ticari toplantılar gerçekleştirildi. Heyetimiz tarafından yapılan temasların dördüncü gününde Şam Adra Organize Sanayi Bölgesi ile başta O.S.B. Yönetimi olmak üzere sektör temsilcileri ile düzenlenen toplantının ardından O.S.B turu gerçekleşti.
Yapılan toplantıda EGAFED Başkanı Sayın Efkan CEYLAN Organize sanayi bölgesinde gerçekleşen basın toplantısında düşüncelerini şu şekilde paylaştı.“Türkiye ve Suriye arasında uzun yıllar devam eden siyasi sorunların gölgesinde kalan ekonomik ilişkiler, son yıllarda artmaya başlamıştır.
Tarih boyunca ticari olarak birbirini besleyen Anadolu ve Suriye coğrafyaları; yeniden bir ticari canlanma ve işbirliği fırsatı yakalamıştır. Devletçi bir ekonomiden serbest piyasa ekonomisine dikkatli bir geçiş yapmaya çalışan Suriye için serbest piyasa ekonomisini uzun süre uygulamış, uluslararası deneyim, bilgi birikimi ve teknolojiye sahip bir özel sektörü olan ve AB üyeliğine aday Türkiye gibi bir sınır komşusuna sahip olması büyük bir fırsattır, dedi. Suriye de Orta Doğu ülkelerinde kalıcı ve genişleyici bir pazar oluşturulması açısından Türkiye için önemlidir. İki ülkenin birbirinin ekonomik ihtiyaçlarına cevap verecek bir konumda bulunduğu açıkça görünmektedir. Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler, kriz döneminde azalmamış, aksine artmıştır. Ticari ilişkilerin gelişmesinde elbette iki ülkenin iş adamlarının katkıları inkar edilemez.
Türkiye ile Suriye arasında hâlihazırda 1 milyar 750 milyon dolarlık bir ticaret hacmi söz konusudur. Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı 1 milyar 110 bin dolar, ithalatı ise 640 milyon dolardır.
Suriye ile olan ihracatımızın ana kalemleri; çimento, hayvansal ve bitkisel yağlar, demir-çelik, makine, elektrikli cihazlardır. Suriye’den ithalatımızın ana kalemleri ise petrol ürünleri, mineral yakıtlar ve yağlar, pamuk ve alüminyumdur.
İki ülke arasındaki ticaret her geçen gün gelişmekle beraber yine de yeterli değildir. İki ülkenin ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar olmalıdır. Ülkeler arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkiler geliştikçe ticaret de gelişecektir. Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının kaldırılması, Halep – Mersin arasındaki tren seferleri ve Mersin – Lazkiye arasındaki feribot seferleri; ticaretimizin gelişmesi için atılmış çok önemli adımlardır.
Bir diğer olumlu durum ise iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’dır. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, yalnızca ticari ilişkiler değil yatırım imkânları da artmıştır. Özellikle son dönemde tekstil, turizm, çimento ve gıda alanında önemli gelişmeler sağlanmıştır.
Bir diğer sevindirici gelişme ise; iki ülke arsındaki karayolu taşımacılığında vergilerin karşılıklı olarak kaldırılmış olmasıdır. İşadamlarının yaşadığı en önemli sorun ise; mal limitlerinin azlığı ve teminat mektuplarının teminindeki zorluklardır. Bunun aşılması için Suriye hükümetinin özel bankaların kurulması adına attığı adımlar desteklenmelidir. İki komşu ülkenin hem bölge barışı için, hem de kalkına ve gelişmeleri için birbirlerinin çıkarlarını gözeterek hareket etmeleri zaruridir. Bu noktada hem Suriyeli hem Türk işadamları; ortak müştereklerde buluşmalıdırlar. Karşılıklı ziyaretler ve işbirlikleri her koşulda devam ettirilmelidir diyerek sözlerini tamamladı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.