Egeli ihracatçılar Dubai için umutlu
Dubai Worldun borç erteleme kararını açıklamasıyla dünya ihracat pazarlarında panik yaşanırken, Egeli ihracatçılar soğukkanlılığını koruyor.
Dubai Worldun borç erteleme kararını açıklamasıyla dünya ihracat pazarlarında panik yaşanırken, Egeli ihracatçılar soğukkanlılığını koruyor.
Dubai World’un borç erteleme kararını açıklamasıyla dünya ihracat pazarlarında panik yaşanırken, Egeli ihracatçılar soğukkanlılığını koruyor.
DUBAİ World’un borçlarını geri ödemesinde gecikme olacağını açıklaması üzerine yurtdışı pazarlarda tedirginlik sürerken, Türkiyeli ihracatçı kaygılı da olsa soğukkanlılığını koruyor. Egeli ihracatçılar da özellikle inşaat ve gıda sektörlerinde ticari ilişkilerin yoğun olduğu Dubai’nin kısa sürede toparlanmasını umut ediyor. Son dört yılda Türkiye genelindeki ihracatın 6 kat arttığı ve Türkiye’nin üçüncü ihracat pazarı haline gelen Birleşik Arap Emirlikleri’nde en çok iş yapılan emirliklerden biri olan Dubai’deki gelişmeleri Egeli ihracatçı da yakından izliyor. Küresel krizde pazarlarını çeşitlendirerek Ortadoğu’nun yıldızıyla iş hacmini katlayan inşaat ve gıda sektörlerindeki ihracatçılar kısa sürede toparlanma yaşanacağına inanıyor.
Çok az etkilenecek
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Dubai’nin Türkiye için önemli bir ihracat pazarı olduğunu vurgulayarak “Buradaki kriz demir çelik üreticilerini de olumsuz yönde etkileyecek. Bunun tersini düşünmek mümkün değil. Ancak Dubai kısa sürede yeniden yapılanmayı gerçekleştirir ve ihracat eski şekline gelir” diye konuştu. Dubai’deki yatırımların durmasının Türkiye’den ihracatı önemli boyutlarda etkilemeyeceğini söyleyen Şahin, “Biz dünyanın her yerine ihracat yapmak için çaba sarf ediyoruz. Dubai aylık ortalama 150 bin ton mal alıyor. Biz 1 milyon tonun üzerinde ihracat yapıyoruz” dedi.
Domino etkisi yaratır
Ege Maden İhracatçıları Birliği Arslan Erdinç ise, Arap dünyasının Dubai’nin batışına izin vermeyeceğini belirterek “Dubai batarsa sadece inşaat sektörü etkilenmez. Bir domino etkisiyle tüm dünyayı etkiler. Bizim sektörümüz açısından bakarsak mermer sektörü demir-çelik veya çimento ihracatçıları gibi zarar görmez. Çünkü yarım kalan birçok bina var. Bunların mermer kaplaması bir yıl kadar sürse, onlar bitene kadar kriz biter ve yeni inşaatlar başlar” açıklamasını yaptı. Dubai’nin ticaret ve turizme dayalı bir gelişme kaydettiğini hatırlatan Erdinç, asıl tehlikenin ABD finans sistemindeki sarsıntıların yol açacağı hasarda olduğuna dikkat çekti.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.