Kardemir Suriye'ye İlk Ray İhracatını Gerçekleştirdi
Karabük Demir ve çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, bölgenin tek ray üreticisi ..
Karabük Demir ve çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, bölgenin tek ray üreticisi ..
Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, bölgenin tek ray üreticisi olduklarını ve bu pazarda fabrikanın farkını ortaya koyacaklarını söyledi.
KARDEMİR A.Ş. tarafından Suriye Demir Yolları için hazırlanan 36 bin ton rayın 7 bin 200 tonluk ilk partisi törenle yola çıktı. KARDEMİR Ray ve Profil Haddehanesinde düzenlenen törene, Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkanvekili Kamil Güleç, Genel Müdür Fadıl Demirel ile Genel Müdür yardımcıları, mühendisler ve işçiler katıldı.
KARDEMİR olarak yurt dışına ilk ray sevkiyatlarını yaptıklarını ve bundan kıvanç duyduklarının söyleyen Fadıl Demirel, şöyle konuştu: "Ray imalatı, Türkiye'nin ray ihtiyacının karşılanması bizim ideallerimizden biriydi.
Yaklaşık 10 yıl önce bu fabrikanın alt yapısı bu işe müsait değildi. O zamanlar kıt kanaat o günkü teknolojik imkanla 36 metre ray yapabilmenin sevdasına düşmüştük. Haddehanemiz buna müsait değildi en fazla 12 veya 18 metre yapabiliyordu. Yaklaşık 3 ay haddehanemizde uğraştık, genel makinelerin yerlerini değiştirdik, 36 metrelik rayı yapabilelim diye. Oradan başlayan süreç içerisinde bu işler gelişti."
İlk siparişi 20 bin ton olarak Devlet Demir Yolları'ndan aldıklarını anlatan Demirel, şunları söyledi: "İlk siparişimiz olan 10 bin tonu teslim etmiştik. Sonradan böyle bir haddehaneyi realize etme imkanı buldu bu fabrika. Bugün haddehanemiz 450 bin ton üretim kapasitesine sahip ve 75 metre uzunluğunda rayı uluslar arası standartlarda yapabilme kabiliyetine haiz. Bilindiği üzere iki tane demir çelik üretim metodu var. Bir tanesi cevhere, bir tanesi de hurdaya dayalı. Biz önce demir ondan sonra çelik
üreticisiyiz. Türkiye'de demiri üreten Kardemir, İsdemir ve Erdemir var. Tabii ki demiri üreten var ama esas temiz demir çelik cevhere dayalı üretim dallarında oluyor. Bu nedenle ray çok kritik bir kalite ve temiz çelikten yapılabiliyor. Sadece biz rayı ihraç etmenin, doğrudan para kazanmanın mutluluğunu yaşamıyoruz, böyle bir entegre tesisin böyle bir çağdaş çeliği yapabilme alt yapısına sahip olmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Biz sadece ülkemizin ray ihtiyacını karşılamaya değil aynı zamanda bu bölgenin tek firması durumuna geldik."
Ortadoğu, Arap dünyası ve Afrika'da ray üretebilen bir fabrika olmadığını anlatan Demirel, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle pazara yeni giriyoruz ve bundan dolayı güçlüklerimiz vardı bunları da tek tek yeniyoruz. Bu bizim için gerçekten bir atılımdır. Bunun arkası gelecek. Bunun ne demek olduğunu ben bilebiliyorum. Burada mesele sadece karlılık meselesi değil, buradan başlayan bir süreç içerisinde daha hedeflerimiz var. Profilde iddialı konuma geleceğiz, peşinden kaliteli yuvarlaklarda pazarı
zorlayacağız. Bunu yapabilen firma sayısı Türkiye'de pek yok. Bu anlamda yine yol kat edeceğiz. Farklılığımızı ortaya koyacağız, farklı yöneteceğiz."
RAY ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR
Genel Müdür Demirel açıklamasında ayrıca, Suriye Demir Yolları'nın talep ettiği 36 bin tonluk rayın ilk partisi olan 7 bin 200 ton partinin bugün yola çıktığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "İkinci partinin üretimi de tamam. Kısa sürede rayın tamamını bitirip göndereceğiz. Bu 36 bin tonun artı yüzde 25'i olan 9 bin ton daha var. Bunun arkasından diğer ülkelere de ihracat konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ray haddehanemiz üç ay boyunca dolu ve ray üretimi devam ediyor. Diğer yandan İran akreditif açmıştı. Bununla ilgili son rötüşlerimiz var ve kısa zamanda İran'a da ray ihraç etmeye başlayacağız."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.