Sorularımıza geçmeden önce firmanızdan kısaca bahseder misiniz?Öncelikle bize en çok sorulan soru: “ESC” ne anlama geliyor bunu açıklayalım; Unvanımız “ESC ÇELİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ” dir. ESC’nin açılımı ise kurucu ortaklarımız tarafından aşağıdaki gibi düşünülmüş; E S C - EURASIA STEEL SERVICE & TRADING CENTER LTD. CO. Türkiye de Çelik Servis Merkezi olarak İstanbul Merkez ve Kocaeli Fabrikada 2003 yılından bu yana sektörde 15 yıldan fazla deneyime sahip olan kurucu ortakları ile faaliyetlerine devam eden ESC ÇELİK TR, Yerli Çelik üreticisi firmaların ürünlerini müşteri talebine (müşteri şartnameleri) göre ebatlayarak (dilme ve boy kesme, ambalajlama/paketleme) hizmet vermektedir.Yerli Çelik üreticilerin yanı sıra Yine dünyadaki diğer büyük çelik üreticilerden de malzeme (Türkiye’de üretilmeyen özel kalite çelikler de dahil) ithal etmektedir.
ESC ÇELİK TR firmasının yıllık Çelik (Yassı Mamul, Rulo veya Paket) işleme kapasitesi 265.000 ton/yıldır. Dilme ve Boy kesme operasyonlarımızda en son teknolojiye sahip makine parkı kullanılmakta olup, üretimimiz ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 ve BS OHSAS 18001:2007 Entegre/Kalite Yönetim Sistemleri güvencesi altında yapılmaktadır.
ESC ÇELİK TR olarak amacımız; malzemeleri müşteri isteklerine (Müşteri şartnamelerine uygun olarak) göre dilmek, boy kesmek ve istenilen ölçülere getirerek direkt satmaktır. Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışımız ile malzeme bilgisi, lojistik ve üretim alanında yüksek tecrübe ve teknik bilgiye sahip kalifiye takımımız ayırt edici en önemli farkımızdır. Hedefimiz müşterilerimizi finansman maliyetinden, lojistik ile ilgili planlamalardan ve ithalat bürokrasisinden kurtararak, yüksek tonajdaki alımlar nedeniyle hammadde maliyetlerinde de avantajlar ortaya çıkarmaktır. Bunlara ek olarak malzemeler güvenli ortamda stoklarımızda tutularak müşterilerimizin stok, stok takip ve depo yönetim gibi maliyetlerden de tasarruf etmelerini sağlamaktır.
Firmanızın bünyesinde hangi faaliyetler gösteriliyor, müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?ESC ÇELİK TR olarak sıcak, soğuk, galvaniz, alusi, boyalı ürünlerin her kalınlık, ebat ve kalitede malzemelerimiz stoklarımızda mevcut olup müşterilerine sunmaktadır. Bunun yanı sıra, Batı Avrupalı Çelik üreticisi ile yaptığı temsilcilik anlaşması doğrultusunda High Yield Strength Steel (Ultra Yüksek Mukavemetli Çelik, akma ve çekme değerleri yüksek olan çelikler) ile ultra dar tolerans kalınlığında üretilmiş, ultra dar toleransta boy kesilmiş ve ultra dar toleransta dilimlenmiş bandları Türkiye’de pazarlamaktadır. Genellikle yurtdışından ihtiyaçlar çerçevesinde ithal edilen bu malzemeler Koltuk rayları, kesici aletler, emniyet kemer yuvaları, vites kutusu, kesici zirai aletler, fren balata ve diskler vbz üretiminde kullanılan malzemelerdir.
Ürünleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? Mümkünse referanslarınızdan bazılarını bizimle paylaşır mısınız?
ESC ÇELİK TR olarak butik hizmet anlayışını benimsedik. Yüksek kalitedeki yassı mamulleri başta otomotiv, otomotiv yan sanayi, ısıtma, soğutma ve iklimlendirme ve makine imalat sektörüne sunmaktayız. Alanında en önde gelen uluslararası ve yerli üreticiler ile direkt olarak çalışmaktayız. Bu bizim gururlandığımız bir müşteri portföyüdür.
Sizce sektörün en büyük sorunları neler?
Sorunların çözümü için sizce neler yapılmalı? Türkiye’de Yassı Mamul üretim kapasitesi, kalite ve teknik alt yapısı tatmin edici noktadadır. En önemli üretici ve global de etkin oyuncu Erdemir ile diğer üreticiler bu anlamda görevlerini yerine getirmektedirler. Bize göre sektörün en önemli sorunu herhangi bir stratejisi olmayan, hedeflerini iyi belirleyemeyen veya hiç belirleyemeyen, global trendleri iyi analiz edemeyen ve günü birlik çözümler ile sadece “tüccar” mantalitesi ile ÇSM-Çelik Servis Merkezi Hizmeti vermeye çalışan firmaların bu anlamda doğru çalışan ÇSM’leri zor durumda bırakmalarıdır. Gerçi son dönemlerde üzülerek öğreniyoruz ki bu firmaların piyasadan ya çekildiklerini duymakta ya da gözlemlemekteyiz. Keşke herkes bu yoğun rekabet koşullarına ayak uydurabilse, ama artık Avrupa ve Uzak doğu gibi ülkelerde bu yoğun rekabete ayak uydurdular. Şartların 2013 ve 2014 te daha da zorlaşacağını düşünüyoruz. Bu sebeple şimdiden tedbir almak zaruri hale gelmiştir. ÇSM’ler doğru organize olmalıdır ve düşük fiyat, teminatsız/ güvensiz satış vbz ticari mantık ile iş yapmaya çalışan ÇSM’lerin veya traderların ( al-satçılar ) artık gerçek bir ÇSM olma yolunda ilerlemek için kendi stratejilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda şunu hatırlatmak isteriz; Erdemir gibi yassı çelik üreticisi bu boşluğu görmüş ki kendi ikinci ve en büyük ÇSM’sini devreye almıştır.
Erdemir firmasının bu yatırımı zaten söylediklerimizin doğru olduğunu ortaya koymaktadır. Eğer ÇSM’ler doğru satış ve pazarlama, iyi bir finansman yapısı ve gerçekçi stratejiler ile çalışsalardı esasında çelik üreticisi Erdemir böyle bir yatırıma gerek duymayabilirdi. Demek oluyor ki ÇSM’ler Erdemir ve çelik üreticilerin beklentilerini karşılayamadı. Bilindiği gibi genellikle Avrupa ve Uzak Doğu’daki çelik üreticileri de doğru yapılanmış olan ÇSM’ler vasıtası ile yüksek tonajlarda satış yapmaktadırlar.
2012 yılını firmanız açısından nasıl değerlendirirsiniz?Bizim açımızdan 2012 yılı hem satış miktarı açısından hem de makina ve ekipman alt yapımızı yenileştirmek anlamında en yüksek noktaya çıktığımız bir yıl oldu. Global finansal kriz ve bunun (nihai tüketicinin tüketme eğilimini düşürmesi) üretime olan olumsuz etkisinin sonucu olan düşük çelik tüketimine rağmen büyüdük. Ciromuz arttı, daha sağlam bir finansal yapımız oldu, yeni pazarlar bulduk yeni hedefler ortaya koyduk. Kısaca çok verimli bir yıl oldu bizim açımızdan. Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız? Esasında biz Türkiye’nin 2023 hedefine uygun olarak hedef ve stratejilerimizi belirliyoruz. Türk yatırımcısı ve Türk firmaları esasında Avrupalı, Uzak Doğulu rakiplerine oranla daha esnek ve daha akılcı çözümleri hızla ortaya koyabiliyor, uygulayabiliyor. Aslında bu her zaman değerlendirilmesi gereken bir özelliğimiz. Bu anlamda yabancı rakiplerin bizler ile rekabet etme şansı yok. Ama ne üzücüdür ki şuanda en büyük payı bu yabancı firmalar almaktadır. Belki bu anlamda da devletin bazı tedbirler alması gerekmektedir.
Son olarak ne söylemek istersiniz? Bir ÇSM nasıl olmalıdır?Aslında bu konuda bir şeyler söylemek isteriz, zira her gün bir yerli ÇSM’nin finansal zorluk içinde olduğu söylentilerini duymak bizi rahatsız etmektedir, bizce bu ülkenin dinamikleri hep ayakta kalmalı, çünkü son 8-10 yıldaki makroekonomik dengeler ve özellikle büyüme açısında yakaladığımız bu ivme KOBI’ler ile sağlandı, ancak yerli firmaların yöneticileri artık klasik yönetim anlayışını bir kenara bırakıp global trendleri izleyebilen bir çalışma ekibi oluşturmalı, bu artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Kabaca yol göstermesi açısından aşağıda bizimde benimsediğimiz ÇSM nasıl olmalı Nasıl bir strateji ve hedefler ile çalışmalı Bunu özetlemeye çalıştık;
Δ Bilindiği gibi basit tabiri ile “ÇSM’ler müşterilerine satmak üzere aldıkları çeliği bir takım işlemlerden geçirdikten sonra satışını yapan firmalardır”
Δ ÇSM’lerin verdiği hizmetler ve sağladıkları;
• Çeliği işleme-şekillendirme
• Finansal hizmet ve faydalar
• Lojistik hizmet ve faydalar
√ Çeliği işleme:
• Dilme, boy kesme, kumlama-boyama, asitleme, galvanizleme, oksijen-plazma-lazer kesim, giyo tin makas, abkant büküm vs.
√ Lojistik desteği
• İstenen şekil ve ambalajlarda satın alma
• Yeniden işleme zaman kaybını ve fireyi önleme
• Stoklama ihtiyacını ortadan kaldırma
• JIT, JIS
√ Finansal hizmet ve faydalar:
• Finansman ihtiyacını azaltırlar
• Fiyat hareketlerinden korunma
• Yatırım ve işletme maliyetlerinden korunma
• Nakit akışını düzenleme
Δ ÇSM’lerin gelişimi son yıllarda değişmektedir, Çelik ticaretinin ülkemizde gelişimi ; Ofis > Depo > ÇSM
Δ ÇSM’lerin gelişmesine yol açan faktörler;
• Üreticilerin ana işlerine yoğunlaşma ihtiyaçları
• Tedarik zinciri yönetiminin daha önemli hale gelmesi
• Tüketicilerin maliyetlerini düşürme ihtiyaçları
• Tedarik zincirindeki servis kalitesinin artma ihtiyacı
Δ Klasik demir işleme atölyeleri kısıtlı hizmet verebiliyordu;
• Stok tutamıyorlardı • Düşük kaliteli işlemler yapabiliyorlardı
• Eski / Bakımsız makina parkı • Kalite müşterinin dikkatine bağlı idi
• Çok bölünmüşlük
• Kayıt dışı işçi / hizmet
Δ ÇSM’lerin yeniden yapılandırması için neler yapılmalı;
√ Müşterinin tedarik zincirinin bir parçası olunmalı
√ Genel olarak yaşlı olan makine parkı yenilen meli
√ Her aşamada otomasyona geçilerek kapasiteler yükseltilmeli
√ Yerli/yabancı üreticilerin ve uluslararası çelik ticaret firmaları büyük ÇSM yatırımları yapılmalı,
√ ERP, MRP, sahadan veri toplama yazılımları kullanılmalı
Δ Verimlilik ve Verimli Çalışma, İhracat, Yeni Pazarlar ve kalite Yönetim Sistemi ile Lojistik Yaklaşımları; kısa tanımı ile “Verimlilik, işletmenin sahip olduğu bütün kaynakları etkin şekilde kullanarak en iyi sonucu elde etmektir” Verimliliği etkileyen faktörler nelerdir, Verimlilik artış sürecinin aşamaları, Toplam Kalite Yönetimi;
√ Planlama, koordinasyon ve denetim
√ Çalışanların eğitim ve moral durumu
√ İş bölümü ve uzmanlaşma
√ Zaman ve kaynak kayıpları
• Makine parkı
• Otomasyon sistemleri
√ Fiziksel koşulların uygun hale getirilmesi
√ ÇSM’lerin ihracatlarını arttırmaları için;
• Nitelikli dış ticaret ekibi kurulmalı
• Hedef belirleme
√ Bölge
√ Ürün
√ Müşteri tipi
• Pazarlama-ürün geliştirme
√ İnternet
√ Fuarlar
√ Reklamlar
√ ÇSM’ler etkili/verimli, uygulanabilen (maliyet düşürücü) farklı yaklaşımlar ve çözüm önerileri ile yüksek sevkiyat/teslimat performansı ile fark yaratmalılar.
√ ÇSM’ ler JIS-just in sequence (müşteri üretim hattına zamanında ve istenen miktarda tes lim) ve JIT-just in time (müşteri deposuna zamanında ve istenen miktarda teslim ) teslimlerini en başarılı bir şekilde uygulamak zorundadırlar.
√ Teslim şekli olarak DAP-delivery at place, custom cleared, artık nihai müşteri için önem li bir kriter haline gelmiştir. DAP teslim şekillerinde gemi, tren, kamyon araçları en etkin biçimde seçilmelidir.
√ ÇSM’ler dilme, boy kesme, her çeşit ebatlama, ambalajlama/paketleme operasyonları/ üretim prosesleri DIN EN ISO 9001 kalite yönetim sistemi standartlarının uygulama esaslarının güvencesi altında olmalıdır.
√ Ayrıca EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi, BS OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş güvenliği sistem yönetim belgeleri ile de hem çevre hem de en değerli aktifi ve varlığı insan kaynaklarına önem vermelidir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.