Firmamızı bir dünya markası haline getirmeyi hedefliyoruz
TEZCAN Satış Yöneticisi Gülçin Sarıkaya firmasına ve sektöre yönelik tüm merak edilenleri sizler için açıkladı.
TEZCAN Satış Yöneticisi Gülçin Sarıkaya firmasına ve sektöre yönelik tüm merak edilenleri sizler için açıkladı.
Galvanizde hızlı, kaliteli ve güvenilir çözümler üreten Tezcan Galvaniz; en son teknolojilerle kapasitesini iki katına çıkartmayı hedefliyor. İlk olarak 2015 yılı eylül ayında devreye almayı planladığı pickling hattı ile asitli sac siparişlerini almaya başlayacak.
Halihazırda ürün yelpazenizde neler bulunuyor? Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Firmamız yapı sektörü, beyaz eşya ve otomotiv sektörünün taleplerini karşılayabilecek kalite soğuk şekillendirmeye ve derin çekme işlemlerine uygun temizlenmiş sıcak sac (DD11-DD12- DD13-DD14), Soğuk şekillendirmeye uygun galvanize çelikler ve boyalı galvaniz çelikler (dx51d+Z-dx52d+ Z-dx53d+Z-Dx54d+Z), alaşımsız yapı çelikleri (S220gd+Z-S250gd+ Z-S280gd+Z-S320gd+Z-s350 gd+Z), soğuk şekillendirmeye uygun Soğuk sac (DC01-dc03-dc04) üretimlerini yapabilmektedir. Bünyemiz- de bulundurduğumuz çelik servis merkezimiz de müşterilerimizin taleplerine uygun ebatlandırma ve formlama işlemleri yapılmaktadır.
Türkiye’de son yıllarda yapılan yassı çelik yatırımlarıyla birlikte sıcak mamulün arzında önemli bir artış oldu. Bu durum piyasalara nasıl yansıdı?
İç pazarda 2013 yılı sıvı çelik üretimi 34,7 milyon tona ulaşan Türkiye, kapasitesi ile Dünyanın 8. büyük üretici konumundadır. Geçtiğimiz yıl 15 milyon ton olan yassı çelik üretim kapasitesi yeni kapasitelerin bu sene devreye girmesi ile birlikte 18 milyon tonları bulmaktadır, ancak kapasite kullanım oranı ise % 60’lar civarındadır. Artan arz iç piyasa taleplerinin üstüne çıkmıştır. Dolayısıyla bu durum bizleri net ihracatçı pozisyonuna sokmaktadır. Tabii diğer taraftan arzın artıyor olması rekabetçi fiyatları karşımıza getirmektedir.
Tezcan olarak sektördeki konumunuzu, pazar payınızı 5 yıl öncesi ve günümüz şartlarına göre değerlendirir misiniz?
Tezcan olarak yapı sektörü, beyaz eşya ana sanayi ve yan sanayi, boru profil, metal ambalaj üreticileri, çelik eşya üreticileri, aydınlatma sektörü, havalandırma ısıtma – soğutma sektörü ve çelik servis merkezleri ana müşteri grubumuzu oluşturmaktadır. Geçtiğimiz Haziran ayında temellerini attığımız yeni hat yatırımımız ile oluşacak kapasite ile birlikte otomotiv sektörüne de doğrudan servis vermeye başlayacağız. Bu doğrultuda ana sanayi ve yan sanayi görüşmelerimiz hızlanarak devam etmektedir. Bünyemizde bulunan çelik servis merkezimiz sayesinde butik üretimde ana sanayici firmaların önemli bir tedarikçisi konumundayız. Firmamız son yıllarda ekonomimizin de büyümesine paralel olarak, yeni yatımlarımızın da devreye girmesi ile birlikte ciddi oranda büyüme kaydetmiştir. Yüzde 25 civarında olan iç piyasa payımızı bu yıl % 30 seviyelerine taşımış durumdayız.
Piyasada ÇSM’lerin sayısında önemli bir artış oldu. Bu durum nihai kullanıcılara nasıl yansıdı? Bununla birlikte ÇSM’lere ürün tedarik eden sizin gibi üretici firmalar bu durumdan nasıl etkilendi?
Artan arz ile doğru orantılı olarak iç piyasa da çelik servis merkezleri artmıştır. Azalan kar marjları ve müşteri taleplerine göre hizmet de fark yaratarak rekabet edebilmek isteği bu sürecin gelişimini hızlandırmıştır. Bu durum nihai tüketiciler için stok maliyetlerini azaltmış olup tedarik güvencelerini arttırmıştır.
Boyalı sac tüketimi ülkemizde her geçen gün artıyor. Bu durum galvanizli sac pazarını nasıl etkiledi? Tezcan olarak boyalı sac pazarındaki payınız ve hedefleriniz hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
Bilindiği gibi boyalı galvanizli rulo sacların korozyon dayanımı galvanizli saclara göre daha yüksektir. Bu durumdan ötürü yapı sektöründe kullanılan galvanizli çelikler yerini boyalı saca bırakmıştır. 10 yıl önce boyalı sac üretimde kurulu kapasite 150 bin tonu geçmezken 2014 yıllı itibarı ile kurulu kapasite miktarı 1 milyon tondur. 2013 yılında devreye soktuğumuz 3.boya hattımız pazardaki payımızı % 45-50 civarına taşımıştır. Boya hatlarımızda polyester, UV’ye dayanıklı pvdf, korozyona dayanımlı plastisol, sürtünmeye dirençli purpa, wrinkle gibi çok farklı özelikte boyalar ile boyama işlemi yapılırken galvaniz dışında alüminyum ve soğuk sacda boyanabilmektedir. Soğuk sac boyama işlemi ile metal ambalaj sektörüne maliyetlerini düşürme açısından çok büyük fayda sağlanmıştır. Beyaz Eşya sektörüne direkt yüksek glosslu boyalı galvaniz sac verebildiğimiz gibi özel efektli ürünler ile ilgili çalışmalarımız da hız kazanmıştır. Önümüzdeki yıllarda yeni yatımlarımızın devreye girmesi ile birlikte bu oranın artması yönündeki hedeflerimiz bugün itibarı ile netleşmiştir.
Demir çelik sektöründe karlılığın düşmesinden ve vadelerin uzamasından şikayet ediliyor. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?
İç pazarda arzın artması ve oluşan rekabet, kar marjının düşmesinde etken sebeplerden biri olmuştur. Bu durum sürecin doğal bir parçasıdır. Ancak vadelerin uzaması firmalara ciddi finansman yükleri getirmektedir. Bu süreçte başarılı olmanın kısa vadedeki yollarından biri müşteri istek ve taleplerini ön planda tutarak onlara iyi servis vererek tercih edilebilir olmaktır.
Soğuk mamulün en çok tüketildiği sektörlerin başında beyaz eşya ve otomotiv sanayi geliyor. Bu sektörlerin ülkemizdeki gelişimi ve genel durumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Soğuk sac dediğimiz CR ruloların en büyük tüketim alanı beyaz eşya sektörü ve panel radyatör sektörüdür. Türkiye iç pazarda kurulu kapasite 4 milyon tondur. Otomotiv sektöründe ise CR kullanımı yerini galvanizli saca bırakmıştır. Son yıllara bakıldığında ülkemizde boyalı sac tüketimleri artarken onu 2.sıra ile galvanizli yassı çelik takip etmiştir. İç pazarda beyaz eşya üretim rakamları geçen yıl 22 Milyon adeti bularak son 10 yılda önemli bir gelişim göstererek Avrupa’nın üretim üssü haline gelmiştir. Beyaz eşya sektörümüz Avrupa’da lider konumundadır. Otomotiv sektörü ise 1999 yılında yüzde 0,53 lük bir paya sahipken 2013 yılında toplam üretimdeki payını 1,29’a yükseltmiştir. 1milyon 126 bin adetlik üretimi ile 87 milyon adetli dünya motorlu araçları üretiminde 15. sırada yer almıştır.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz neler?
Toplam kapasitemizi 1,5 milyon tona çıkaracak olan yatırımımızın temelleri 2014 Haziran ayında atılmıştır. Kuruluş tarihimizden bu yana yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. 2015 yılı eylül ayında devreye girmesini planladığımız asitli yüzey temizleme hattı ile HRP sac satışlarında da ön planda olmayı hedefliyoruz. Böylece amacımız galvaniz ile özdeşleşen Tezcan adını daha geniş ürün ve hizmet yelpazesi ile birlikte bir dünya markası haline getirmektir.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.