Galvanizli sac pazarında yüzde 25'lik pazar payına sahibiz
MMK Metalurji Satış Müdürü Onur Aydoğdu ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
MMK Metalurji Satış Müdürü Onur Aydoğdu ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
MMK Grubu, 1932 yılından beri faaliyet gösteriyor ve Türkiye’deki yaklaşık 2,5 milyar USD’lik yatırımı ile Türk sanayisine hizmet veriyor. MMK Metalurji’nin tesisleri İskenderun ve Dilovası’nda bulunuyor. 82 yıllık tecrübe Türkiye’de çelik üretimine aktarıldı ve 2008 yılında yatırım kararı alındı. 2009 yılında de üretime başlandı. 2011 yılında tüm hatlar devreye alındı ve aynı yıl içinde 100 % hisse sahipliği MMK Rusya’ya geçti. Aynı yılın faaliyetleri sonucunda 1 yıl içinde Türkiye’de en büyük sıçramayı yapan 78. Şirket konumuna gelindi. Bundan 1 yıl sonra ise MMK Metalurji Türkiye’nin en büyük 100 ihracatçısı içinde yer aldı.
Halihazırda güncel üretim kapasitenizden ve müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürünlerden bahseder misiniz?
İskenderun Dörtyol ve İstanbul Dilovası’nda bulunan üretim tesislerimizde son teknoloji ve yüksek otomasyon özellikli hatlar ve ekipmanlarımız mevcuttur. Thin-slab casting teknolojisiyle çalışan fabrikamızda hurdayı sıvı çeliğe dönüştüren dünyanın en büyük ark ocaklarından biri kullanılmaktadır. Ürünlerimizi; Sıcak Rulo/ Paket, Galvanizli Rulo/Paket, Asitlenmiş Rulo/ Paket Ve Boyalı Rulo/Paket olarak sıralayabiliriz. Sıcak Rulo kapasitemiz yıllık 2.5 milyon tondur. 1,0 mm - 20,00 mm kalınlığında, 800 mm-1570 mm genişliğinde üretim yapmaktayız.
Asitleme hattımızın yıllık kapasitesi 1.2 milyon tondur. Sürekli asitleme hattında 0,8 mm - 5,00 mm kalınlığında 800 mm- 1500 mm genişliğinde bobinler üretebiliyoruz.
Galvanizleme hattımızın yıllık toplam kapasitesi 900.000 tondur. 0,25mm - 3,00 mm kalınlığında , 800mm- 1500 mm genişliğinde üretim yapmaktayız.
Boyalı hattımızın yıllık kapasitesi yaklaşık 400 bin tondur. Boyama hattında ise 0,25 mm - 1,20 mm kalınlığında 800 mm-1530 mm genişliğinde bobinler üretmekteyiz.
MMK Metalurji olarak halihazırda müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetlerinizden kısaca bahseder misiniz?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz ürünleri (Sıcak, Asitli, Galvanizli ve Boyalı sac) Çelik Servis Merkezimizde istenen ebatlarda boy kesilmiş ve dilinmiş olarak verebiliyoruz. Standart ürünlerin dışında örneğin boyalı sacda özel bir yüzey uygulaması olan Wrinkle (kırışık) türünde boyamayı yapıyor ve özelikle yurtdışı pazarlarımıza gönderiyoruz. Bazı sanayici üreticiler için malzeme yüzeyinin kendi üretimleri tamamlanıncaya kadar zarar görmeden kalması çok önemli; bu durumda ürünün üzerine film kaplaması uyguluyoruz.
Çok sayıda müşterimiz ile ay ve 3 ay bazında çalışıyor olduğumuz için bu firmaların ihtiyacını takip etmek bizim için çok önemli. Bu sebeple hammadde stokumuzu onların ihtiyaçlarına göre ayarlıyoruz. Bunun yanında bu müşterilerimizin spot, proje bazlı ihtiyaçları söz konusu oluyor. Bunları da karşılamamız önemli. Bu durumda iki fabrikamızın stokundan bu hammaddeyi tedarik edip en kısa sürede ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz. Bunlar gündelik çalışmalarımız… Bunun ötesinde önemli diğer konu kalite. Müşteri Teknik Hizmetleri birimimiz az sayıda gerçekleşen müşteri şikayetlerini en kısa sürede çözümlüyor. Bu birimimizin verdiği en önemli hizmet ise müşterinin, bazı durumlarda kendisinin dahi farkında olmadığı, teknik ihtiyaçları yada teknik iyileştirmeleri fark edip müşterimize önermeleri. Bu tip gelişmeler müşterimiz için maliyet düşüşü, kalite artışı, üretiminde kolaylık sağlaması gibi olumlu neticeler yaratıyor. Bu birimimiz aynı zamanda müşterilerimize ihtiyaçlarına uygun teknik eğitimler veriyor. Aylık olarak Teknik bilgi aktaran ve piyasalardaki gelişmeleri özetleyen Bültenlerimizi de müşterilerimize her ay gönderiyoruz. Müşterilerimizin şirket içinde çok daha iyi tanınması ve anlaşılması amacıyla, şirket çalışanlarımıza müşterilerimizi ayrı ayrı tanıtan sunumlar iletiyoruz. Müşterimizi her birimin, tüm çalışanların anlaması ve ihtiyacını görebilmesi, bazı durumlarda müşteri ihtiyacının aciliyetine daha fazla hassasiyet göstermesi büyük önem taşıyor. Bunun gibi daha birçok hizmetimiz mevcut ve bunların sayısını, içeriğini ve derinliğini geliştirmek için çalışıyoruz.
MMK Metalurji’nin sektördeki konumu her geçen gün biraz daha güçleniyor. Kendinizi pazarın neresinde konumlandırıyorsunuz?
Boyalı sac pazarında %60, Galvanizli sac pazarında %25 pazar payımız mevcut. Pazar payı oranı oldukça önemli bir rakam... Ancak payımızın pazarın hangi kesimini, ne tip müşterileri kapsıyor olduğu bu orandan daha da önemli. Aynı zamanda müşteri profili dağılımı da önemli bir konu. Bizim satışlarımızda sanayici müşterilerimize satışlarımız her ürün grubunda artıyor. Bu sadece kalitemizin artık oturmuş olmasından kaynaklanmıyor. Müşterinin, biraz önce bahsettiğimiz gibi, ihtiyacına uygun hammadde tutmamız, aciliyetine öncelik vermemiz, kalite ve üretimleri konusunda yönlendirmeler yapmamız gibi konular sanayicinin bize olan güvenini hızla artırıyor. Yerel pazar içinde pazar payımızı artırmak bir yana, ihracat pazarlarında payımızı artırmak da çok önemli ve hatta daha zor.
İhracat pazarları tüm dünyada azaldı ve hacimleri daraldı. Çok sayıda ülke maliyet, coğrafya, tonaj gibi avantajları maksimum seviyede kullanarak ihracatta rekabetçi olmaya, kendi pazarlarındaki arz miktarını azaltarak fiyatları sabitlemeye yelteniyor. Bu sebeplerle ihracat pazarlarında rekabet çok daha sert… Bu nedenle bu pazarlarda Pazar payımızı artırmamız, yurtiçi pazarlarda artırmamızdan daha büyük bir başarı olarak görülebilir. Bazı Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri, Batı Avrupa ülkelerinde mevcudiyetimiz ve bilinirliğimiz hızlı şekilde artıyor…
Özellikle her platformda boyalı sac pazarında lider olduğunuzu ve pazarın yüzde 60’a yakınını elinizde tuttuğunuzu lanse ediyorsunuz. Bu başarıyı nasıl yakaladınız? Boyalı sacda neden MMK Metalurji tercih ediliyor? Kalite birinci öncelik…
Bunu sadece iyi teknolojiye bağlamamak gerekir. Boyalı sac üretimi teknik olarak hassasiyet gerektirir elbette ve bunu yakalamak bir başarıdır; ancak bunda daha önemlisi müşterinin çok hassas ihtiyacını karşılamak, bunun sürekliliğini sağlamak, sanayici müşterinin ihtiyacını sürekli olarak takip etmek ve kalıcı ilişkiler kurmak önemlidir. Müşterilerimiz boyalı sac tedarikimizden çok memnun. Terminimiz diğer tüm üreticilere göre uzun ancak süreklilik, tam aradığı malzemeyi bulması, kalitenin (boya rengi dahil olmak üzere) sürekliliğinin sağlanması gibi unsurlar ön plana çıkıyor.
Son 3 aydır başta İstanbul olmak üzere önemli illerimizde bölge toplantıları düzenliyorsunuz. Bu toplantıların amacı ve bu toplantılardan edindiğiniz izlenimler hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?
Müşteri yemekleri müşteri ile şirketimizden birçok departmanın bir araya gelmesini sağlamak, piyasadaki konumumuz, hedeflerimiz, nereden nereye geldiğimiz ile ilgili bilgiyi paylaşmak, aynı sektörde yer alan müşterilerin ortak bakış açıları hakkında daha derin bilgiye ulaşmak gibi sebeplerle düzenlenmekte.
Türkiye’de yassı çelik ihracatı çok düşük rakamlardaydı fakat MMK Metalurji bu konuda önemli adımlar attı. İhracat çalışmalarınızdan ve bunun ülke ekonomisine olan katkılarından bahseder misiniz?
Her ihracatın ülke ekonomisine katkısı var elbette ve biz de bunu artırmaya ve sürekli kılmaya odaklanıyoruz. Burada önemli olan ihracatın yabancı pazarlara sürekli olarak yapılması, o bölgelerdeki ihtiyaçların ve fırsatların daha net olarak yakalanması, o pazarlardaki güçlü rekabete rağmen pazarın kendi yerel pazarımız gibi görmeye başlamamız temel konular oldu. Bunları, müşteriyi, pazarın yerel pazarımızdan çok daha farklı olan yapı ve dengesini çok iyi anlamadan gerçekleştirmek mümkün değil. Sürekli seyahat etmek, sürekli konuşmak, sürekli sormak ve anlamak bizim için çok önemli. Edinilen bilgileri sürekli olarak şirket içinde paylaşmak da çok önemli… İhracat çalışmalarımızın temelini bu bakış açısı oluşturuyor ancak elbette sürekli geliştirilmesi gereken bir konu.
Sektörde karlılığın azalması ve vadelerin uzaması hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bu değişim demir çelik ve başka birçok sektör için doğru çünkü ekonomiler daralıyor ve marjların daralması doğal bir yan etki. İçinde geçtiğimiz dönemde marjların düşmesi, vadelerin uzaması ve daha birçok konu önlenemez. Ancak her durumda olduğu gibi, her şeyin iki yüzü var.
Mevcut durumda her şirket karlılığını ve rekabetçiliğini artırmak için fırsatları kollamaya, daha önce fark edilmeyen yada önemsenmeyen değişim ihtiyaçlarını görmeye, “aciliyetler” yerine “önemliliğe” odaklanmaya, ve her şeyden önemlisi “hizmetin” önemini fark etmeye başlıyor. Yani zorlukları yanı sıra çok geliştirici bir dönemden geçmekteyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.