Hasan Terzioğlu: “Demir Çelik Sektörüne Yaratıcı Çözümler Geliştiriyoruz”
HT Grup, ilk olarak Entek Teknik ile Endüstriyel Otomasyon sektöründe faaliyet göstermeye başlamış hatta bu sektörün Türkiye’deki kuruculuğunu üstlenmiş bir firma.
HT Grup, ilk olarak Entek Teknik ile Endüstriyel Otomasyon sektöründe faaliyet göstermeye başlamış hatta bu sektörün Türkiye’deki kuruculuğunu üstlenmiş bir firma.
HT Grup, ilk olarak Entek Teknik ile Endüstriyel Otomasyon sektöründe faaliyet göstermeye başlamış hatta bu sektörün Türkiye’deki kuruculuğunu üstlenmiş bir firma. Yaklaşık 20 yıldır işletmelerin problemleri için en son teknolojiyi kullanarak en ekonomik çözümleri üreten HT Grup; özel, kamu, küçük, büyük yüzlerce fabrika ve işletme otomasyonunu anahtar teslimi gerçekleştirdi. HT Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Terzioğlu sektöre ve firmalarına ilişkin değerlendirmelerini bizimle paylaştı…
HTG / Entek Teknik
1988 yılında Delta’dan ayrılarak Entek firmasını kurdum. Geçtiğimiz Şubat ayında sektördeki 20’nci yaşımızı kutladık. Kuruluşumuzun ilk günlerinden itibaren Sistem Çözümleri üzerine çalışmalar yapmaya başladık. Konuyu biraz açacak olursak; o dönemlerde sistem entegrasyonu cümleleri henüz telaffuz edilmiyordu. Bizler de ürün temin etmenin ötesinde, çeşitli ürün leri bir araya getirerek, belli bir sistem oluşturan, kuran ve işleten bir anlayışla çalışmalarımıza başladık.O dönemlerdeki ilkleri gerçekleştirdik, örneğin ilk PLC ve PC’yi bir arada kullanan entegrasyona Şişecam’ın Kromsan fabrikasında, kimyasallar grubundaki uygulamamızla imza attık. Daha sonra benzer bir uygulamayi Tüpraş’ın İzmit rafinerisinde tank sahası otomasyonunda gerçekleştirdik.
Japonların tank seviye ölçüm sistemleri üzerine PC’li bir sistem ekledik ve dünyada benzeri olmayan bir uygulamayı yarattık. Zaman içinde ürün temsilciliği ve sistem uygulamalarını Entek çatısı altında ikiye ayırdık. Bir tarafta ürün temsilciliği yaparak ekipman temin ettik. Diğer tarafta ise bunları bir araya getirerek taahhüt işlerini gerçekleştirdik. Belli altyapı çalışmalarımızı tamamladıktan sonra daha fazla taahhüt işleri almaya karar verdik. Cam, kimya sektöründe taahhüt işlerimizi arttırdık, ağırlıklı olarak da demir çelik sektörüne taahhüt hizmetleri vermeye başladık. Demir çelik sektöründe soğuk haddehane tavlama hattında kullanılan oksijensiz, sadece hidrojen azot karışımı olan yakma gazını üreten HNX istasyonunu “Skid Mounted” olarak tasarlayıp ürettik. Bu çalışmayı önce Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın Soğuk Haddehanesi için, daha sonra da Borçelik için gerçekleştirdik.
HTG/ Mikrosay
Bu süreçte sektör için çok önemli olan gereksinmeleri ve problemleri gördük. Bunlardan en önemlisi yazılım konusuydu. Çünkü yurt dışından aldığımız otomasyon paketi yazılımları, uygulama sahasındaki beklentilerimizi tam olarak karşılamıyordu, önemli sıkıntılar yaşıyorduk. Yabancılar, bizim gereksinmelerimize uygun olarak yazılım hazırlamıyordu, belli başlı paket yazılımların satışını yapıyorlardı.
Biz burada o yazılımlar üzerine değişiklik yapma ihtiyacı duyduğumuzda büyük sorunlar yaşıyorduk. Yaşanan sıkıntılar üzerine yazılım konusunda kendi çalışmalarımızı yapmaya başladık ve bu kadar yıllık birikimimizi kullanarak sıfırdan yazılımlar oluşturmaya karar verdik. Trakya Cam’ın düz cam tesisinde PC’ler üzerinde tamamen bize ait olan DOS versiyonlu bir uygulamayı hayata geçirdik. Sahada çalışan, prosese hakim arkadaşların verdikleri rapor doğrultusunda sistem bizim tarafımızdan yazıldı ve uygulandı. Böylelikle Türkiye’deki ilk Scada programını biz yazmış olduk.. Bu yazılımı hem Entek hem de diğer sistem entegratörleri, otomasyon firmaları, sistem entegrasyonu uygulamalarında kullanıyorlar. Yenilikleri ve de gelişmeleri de uygulayarak geliştirdiğimiz TEOS Scada, şu zamana kadar 1000’den fazla uygulamada başarıyla uygulandı. Yazılımın yanı sıra bazı elektronik çeviricilere ihtiyacımız oluyordu. İstediğimiz şekilde çeviriciler, ancak yurt dışından ve de oldukça yüksek fiyatlarda bulunabiliyordu. Bulduklarımız ise gereksinmelerimizi tam olarak karşılamıyordu. Birkaç çeviriciyi birleştirerek yeni bir çevirici üretiyorduk. Bu alanda da çalışmalar yapmaya karar verdik ve elektronik devreler konusunda birlikte tasarım çalışmaları yaptığımız bir şirketi bünyemize kattık. 1994 – 1995 yıllarında Arçelik Çamaşır Makinesi kendi içerisinde en ideal elektronik devre üretim hedefiydi. Çünkü Türkiye’de üretilen ürünler içerisinde yüksek miktarlı alım yapılan elektronik devreler sadece çamaşır makineleri için geçerliydi. Arçelik bu devreleri yurt dışından ithal ediyordu. Biz, Mikrosay olarak Arçelik’e yerli üretici kimliğimizle elektronik devre üretmeye başladık. 2000’li yıllara bu şekilde geldik.
Bu konuda çok önemli mesafeler kat ettik. Bırakın kendi ihtiyaçlarımızı karşılamayı, yurt dışına elektronik devre tasarımı ve üretimi yapıyoruz. Yani TEKNOLOJİ İHRAÇ ediyoruz. Bizim en önemli özelliklerimizden bir tanesi ise prototip tasarımcı olmamızdır. Sayı bakımından çok yüksek olan üretimlerde yer almıyoruz. Örnek verecek olursak; 100 bin, 200 bin, 1 milyon adetlik üretimlerden ziyade 3 bin, 5 bin, 10 bin ve benzeri adetlik üretimlerde rol almayı tercih ediyoruz.
Değişen konjonktürle birlikte bizim ürünlerimizin ihracata fazlasıyla uygun olduğunu gördük. Önümüzde iki yol vardı; Avrupa ve Amerika. Her iki kıtada da önemli araştırmalar, ön görüşmeler yaptık ve Amerika’ya yönelik çalışmalar yapmaya karar verdik. Amerika’ya dört kişilik bir ekip gönderdik ve Gaz kuyularına yönelik yapacağımız çalışmalar üzerinde araştırmalar yaptık. Amerikalı yetkililer yapabileceğimiz işleri, bilgimizi ve kapasitemizi görünce bizimle çalışmaya karar verdiler. 2002 yılında Amerika’da bir ofis kurduk. Şu anda ise San Fransisco’da bir ofisimiz bulunuyor. Arkadaşlarımız orada, bizim tasarım ve üretim kabiliyetimizi pazarlıyorlar.
Özetle; yurt dışında bile gereksinmelerimize uygun yazılımlar, elektronik devreler bulamadığımız dönemlerden, günümüzde üreticilerin isteklerine uygun olarak yazılım ve elektronik devreler ürettiğimiz günlere geldik. Şu an itibariyle Entek çatısı altında endüstriyel otomasyon ürünleri temini ve taahhüt işleri yapıyoruz. Yazılım geliştirme ve elektronik devre/ cihaz tasarımı ve üretimini ise Mikrosay adlı şirketimizin bünyesinde gerçekleştiriyoruz
Demir Çelik sektörüne yaratıcı çözümler…
Demir çelik sektöründe pek çok alanda önemli hizmetler veriyoruz. Demir cevherinin veya kömürün limana gelmesiyle birlikte tartma ihtiyacı doğuyor, tartı sistemlerinde rol alıyoruz. Sinterleme aşamasında çeşitli malzemeler karıştırılarak yüksek fırına şarj edilecek şekilde hazırlıklar yapılır. Sinterlemede ağırlıklı işlemler; Dozajlama, Nem Kontrolü, Isıtma ve çeşitli malzemeleri taşıyan Konveyörlerin belli bir düzende akışıdır. Bu sistemlerin hepsini yapmış bulunuyoruz. Yani ekipmanları temin ettik ve taahhüt bazında da kurulumu gerçekleştirdik. Devamında malzemeyi yüksek fırına taşıyan konveyörlerin otomasyonunu yaptık. Malzemeler yüksek fırına taşındığında yine tartım işlemleri olur, bu sistemleri kurduk. Aynı şekilde yüksek fırına sobalar vasıtasıyla yakmayı oluşturmak için ısıtılmış hava verilir, buradaki ekipmanları temin ettik. Akışlarla ve basınçlarla ilgili sistemleri kurduk. Yüksek fırından sonra Çelikhaneye geçerken prosesin durumuna göre kükürt giderme istasyonları vardır.
Bu istasyonlardan İsdemir’e iki adet yaptık. Çelikhanede kullanılan potaların kurutma sistemlerini yaptık. Ayrıca Çelikhanede sıvı çeliğin içindeki cürufu algılayıp dökme esnasında cüruf gelmeye başladığı zaman bu bilgiyi ileten termal kameralı bir sistem kurduk. Bu sistem sayesinde curuf yüzdesini kendiniz ayarlaya-biliyorsunuz ve elde ettiğiniz çeliğin daha az cürufsuz olmasını sağlıyorsunuz. Sürekli döküme geçiş aşamasında da yine vermiş olduğumuz mevcut hizmetler bulunuyor. Burada da Tandiş kurutma sistemleri ve Tandiş ağzı açma sistemleri kurduk. Çelikhaneden sonra , sürekli dökümden çıkan slab, ingot, blum ya da kütükler Sıcak Haddehaneye geçerek burada tav fırınına girer.
Sıcak haddehane de Slab fırınlarının giriş çıkış rollarının motorlarını ve sürücülerini temin ettik, kontrol sistemlerini , elektrik ve otomasyon sistemlerini kurduk. Ürün soğuk haddehaneye geldiğinde önce asitleme hattına girer. Bobin orada açılır ve temizlenir, tandem hattından geçer. Temperleme işlemi yapılır. Daha sonra yine kullanılacak alanlara göre çeşitli hatlara ürünler dağıtılır. Bu aşamalarda da yine kurmuş olduğumuz sistemler bulunuyor. Yardımcı işletmelere de çeşitli hizmetler sunuyoruz. Mesela Kok fabrikalarının elektrik, otomasyon ve enstrüman işlerini yaptık. Bu alanda yine hem modernizasyon hem de sıfırdan taahhüt kabiliyetimiz bulunuyor. Buhar ve elektrik üretilen yardımcı işletmelerde kazan kontrollerini yapan sistemleri, enerji dağıtım sistemlerini kurduk. Bu noktalarda istenilen tüm ölçümleme sistemlerini kurabiliyoruz. Yani demir çelik sektörünün bir çok aşamasında tam anlamıyla çözüm ortaklığı sunabiliyoruz.
“Pota Kurutma konusunda önemli bir ‘İlk’e imza attık”
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında ihtiyaca yönelik olarak, pota ısıtma ve kurutma diye tabir edilen ve özellikle çelikhanede kullanılan (sıvı çeliğin taşınması işleminde) potaların ısıtma işlemi gereksinimi ortaya çıktı. Potaya örülen refrakterin ilk devreye alınması sırasında, kurutulmasında, belli bir sıcaklık eğrisi kontrollu olarak izlenildiğinde refrakterin ömrü uzuyor. Her refrakterin bir kurutma eğrisi vardır.Daha sonra kullanıma alınan potaların her sıvı çelik taşınmasından önce çeliğin yapışmasını,patlamasını ve ani soğumalarla curufun oluşmasını engellemek için ısıtılması gerekmektedir. Bu işlemde kontrollu yapıldığında potanın ömrü uzamaktadır. Bu konuda da uzun süren çalışmaların sonunda yeni bir sistem geliştirdik ve iki adet pota ısıtma ve kurutma sistemi yaptık. Daha sonra sürekli dökümün girişindeki sıvı çeliğin taşındığı potaların(tandiş) ısıtma sistemini kurduk. Aynı uygulamaları İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda da gerçekleştirdik. İskenderun’da mevcut yaptığımız çalışmalara ilaveten, yüksek fırından piki alıp çelikhaneye taşıyan vagonlara (torpedo)benzer bir uygulama yaptık. Şu anda İsdemir fabrikasında 14 tane pota kurutma ve ısıtma, 2 tane de torpedo uygulamamız bulunmaktadır. Toplamda 16 sistemi İsdemir’de uygulamış bulunuyoruz. Benzer sistemi Asil Çelik için de kurduğumuzu belirtmek istiyorum. Sektörün önde gelen firmaları bu konudaki hassasiyetin farkına vardılar ve pota kurutma ve ısıtmalarında çok daha titiz davranıyorlar. Demir Çelik sektöründe çelikhanesi ve potası olan, belli bir seviyenin üzerine çıkmış firmalar bizim hedef müşterilerimiz arasında yer alıyor.
“Sistemi bir haftada devreye alıyoruz”
Fabrikanın talebi doğrultusunda, üretimi tamamladıktan sonra tırlarla sistemimizi fabrikaya götürüyoruz, 3 gün içerisinde gösterilen yere kuruyoruz. Yaklaşık 3 gün de sistemi kullanacak kişilerin eğitimi sürüyor. Toplam bir haftada sistemi devreye alabiliyoruz.
Kaynak : Demir Çelik Store
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.